ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Taygetos Challenge

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:09:00 π.μ. |
Τι είναι το Taygetos Challenge; Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις extreme adventure sport που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, με πεδίο τον εκπληκτικό Ταΰγετο. 
  Η φετινή διοργάνωση, στην καρδιά της άνοιξης, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε συμμετοχές και η καρδιά της Πελοποννήσου πλημμύρισε από ταξιδιώτες με αυθεντικό πνεύμα εξερευνητή! Είναι πια ένας θεσμός η απαιτητική και συνάμα συγκλονιστική ανάβαση στο μοναδικό αυτό βουνό, το περίφημο Vertical Speed (650 μέτρα με Υ+ 150 μέτρα), μια διαδρομή που δεν απαιτεί απλά να έχει ο αθλητής ταχύτητα, αλλά να είναι και άριστος γνώστης του εδάφους. Αλλά και οι υπόλοιπες διαδρομές, με κορυφαία αυτή των πέντε χιλιομέτρων, μέσα στα δασωμένα μονοπάτια του Ταϋγέτου, συγκέντρωσαν πάνω από 350 δρομείς, που φυσικά δεν τους ενδιέφερε η κατάταξή τους, αλλά η απίστευτη δύναμη που εκπέμπει το βουνό.
Κατακτώντας τον Ταΰγετο

Η διοργάνωση του Taygetos Challenge έχει γίνει τόσο δημοφιλής, ακριβώς λόγω της ομορφιάς και της σημασίας του εκπληκτικού αυτού όρους που δεσπόζει στην καρδιά της Πελοποννήσου, όντας και το υψηλότερο. Ο Αγιολιάς, η περήφανη κορυφή του Ταϋγέτου, πυργώνεται στα 2.407 μέτρα, δημιουργώντας την περίφημη πυραμίδα με την σκιά του, αυτήν την πυραμίδα που έχει εξάψει την φαντασία όσων λατρεύουν την νεομυθολογία. Η Ταϋγέτη, η Ατλαντίδα ή Πλειάδα νύμφη που έδωσε το όνομά της στο βουνό, συνδέει τον Ταΰγετο με τον μυστηριακό αυτό αστερισμό, που φαίνεται τόσο όμορφα από την κορυφή του όρους. Αξίζει να πούμε ότι Ταΰγετος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει αυτός που καθυποτάσσει την γη, και πράγματι αυτό το μυστηριακό όρος, ο Πενταδάκτυλος όπως είναι η άλλη του ονομασία, μοιάζει να διαφεντεύει τα γύρω του πεδία, την Μεγαλόπολη, τον Ευρώτα και την Μεσσηνία.
Μάρμαρα και νερά

Η επιβλητική οροσειρά του Ταϋγέτου έχει μήκος 115 χιλιόμετρα και αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των ορειβατών, όσων αγαπούν τα υδάτινα σπορ και όσων λατρεύουν την φύση. Από τον Βόρειο Ταΰγετο με θέα την Μεγαλόπολη, ως τον Νότιο και την χερσόνησο της Μάνης οι διαδρομές είναι εκπληκτικές. Το σώμα του βουνού αποτελείται κατά κύριο λόγο από μάρμαρο, γεγονός που του χαρίζει τους άπειρους ιριδισμούς του. Οι μεγάλες χιονοπτώσεις τον χειμώνα δίνουν συνταρακτικούς ποταμούς που με την σειρά τους δημιουργούν την κιβωτό ζωής που είναι ο Ταΰγετος. Η πλούσια πανίδα της περιοχής του βουνού περιλαμβάνουν και 25 καθαρά ενδημικά είδη τα οποία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού.
Το φαράγγι του Βυρού

Το Taygetos Challenge έχει ως ορμητήριο την εκπληκτική Καρδαμύλη, και διέρχεται από την λεγόμενη Βασιλική Οδό, την σημαντική αρτηρία που ένωνε την πανάρχαια Καρδαμύλη με την Σπάρτη. Το φαράγγι του Βυρού είναι από τα ομορφότερα της Ευρώπης. 19 ολόκληρα χιλιόμετρα απολαυστικών διαδρομών, μέσα από το δάσος της Βασιλικής και με κατεύθυνση την θάλασσα, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε ένα ατόφιο και ανόθευτο ορεινό τοπίο. Εδώ είναι η επικράτεια του Πύρρου, του γιου του Αχιλλέα, ο οποίος διέσχισε το φαράγγι για να παντρευτεί στην Σπάρτη την κόρη της Ωραίας Ελένης, την Ερμιόνη. Εκτός από την απερίγραπτη ομορφιά του, το φαράγγι του Βυρού έχει και τις περίφημες βίγλες, σπηλαιώδη παρατηρητήρια του μεσαίωνα, από όπου οι κάτοικοι έβλεπαν τους πειρατές και ειδοποιούσαν για εκκένωση των παράλιων χωριών. 
Ο ποταμός Βυρός, από όπου και πήρε το όνομά του το φαράγγι, είναι από τους ομορφότερους της Ελλάδας, με δάση μαυροπεύκου και κεφαλληνιακής ελάτης να δημιουργούν συνταρακτικά τοπία. Αν θέλετε να γνωρίσετε την αυθεντική φυσιογνωμία του Ταϋγέτου, μπορείτε να συμμετέχετε στο επόμενο Taygetos Challenge, όπου θα νιώσετε το βουνό να ορθώνει την υπερήφανη φυσιογνωμία του, καλόκαρδα όμως, περιμένοντας να το κατακτήσετε...

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΟΣΕ Καλαμάτας 27210 95056
ΚΤΕΛ Καλαμάτας 27210 23147
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ