ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Βράβευση του 1ου ΕΠΑΛ Άργους στον 5ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:23:00 μ.μ. | |

Μαθητικά «Όσκαρ»: Οι μαθητές κινηματογραφούν προβλήματα και όνειρα

 Τα μαθητικά «Όσκαρ» απονεμήθηκαν χθες, Δευτέρα 11 Μαΐου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Στην Κεντρική Αίθουσα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ζακλίν ντε Ρομιγί) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η τελετή βράβευσης του 5ου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους με τίτλο “Ένας πλανήτης, μια ευκαιρία”.
Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών (συντονιστής) , το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και τη Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ Α.Ε.
Απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων (Δ΄- Ε΄- Στ΄ δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών.
Στην κατάμεστη αίθουσα μεγάλοι πρωταγωνιστές: μαθητές και οι μαθήτριες από όλη την Ελλάδα. Αξιομνημόνευτη είναι η παρουσία μαθητών από απομακρυσμένα νησιά αλλά και οι εκπρόσωποι από δύο σχολεία του Καΐρου την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή. 
Και μπορεί να έλειψαν το κόκκινο χαλί, οι τουαλέτες και τα σμόκιν, ήταν, όμως, εκεί οι λιλιπούτειοι σκηνοθέτες, τεχνικοί εικόνας - ήχου και ηθοποιοί, με τη δημιουργικότητα και το κέφι τους, καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. 
«Θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό είτε βραβεύτηκαν είτε όχι» είπε από το βήμα ο Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς κυρώνοντας την τελετή έναρξης. «Το Υπουργείο είναι πάντα ανοικτό σε εσάς. Ζωντανεύει με την παρουσία σας και αποδεικνύει την ύπαρξη του ως κτήριο όταν είστε εδώ. Σήμερα είναι παρόν εδώ το μέλλον της Ελλάδας. Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε τα πράγματα καλύτερα για όλους μας.» υπογράμμισε απευθυνόμενος στα παιδιά. Πρόσθεσε επίσης ότι στο εν λόγω διαγωνισμό όπως και σε κάθε σχετικό διαγωνισμό έχει «πρώτιστη σημασία η συμμετοχή, η προσπάθεια, η ανάδειξη των ευαισθησιών και των ταλέντων όσων συμμετέχουν».
Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας και πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού Αντώνης Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο σκοπός του διαγωνισμού είναι να δημιουργήσει έλλογους θεατές. Να ξεφύγουμε από τα τηλεοπτικά πρότυπα τα οποία δεν είναι αναγκαστικά αρνητικά αλλά όχι και υποχρεωτικά καλά». Επίσης ότι ο διαγωνισμός έχει ως στόχο οι μαθητές να εξοικειωθούν με τη γλώσσα της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής»

Στην τελετή έδωσε το παρόν ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Τάσος Κουράκης.
Μίλησαν επίσης οι:

-Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος: πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού.
-Δελιοτζάκης Μένος: σκηνοθέτης της ΕΡΤ ΑΕ
-Παπασταμόπουλος Ξενοφώντας: διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευση Σερρών
-Καφετζόπουλος Ευάγγελος: πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ
-Σφακιανάκης Μανώλης: υποστράτηγος επικεφαλής του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Χαριοπολίτου Αικατερίνη: προϊσταμένη του τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠΠΑΙΘ.

Συνολικά, διαγωνίστηκαν περίπου 300 ταινίες με συμμετοχή 4000 μαθητών από σχολεία, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και με πλήθος θεματικών ενοτήτων: σχέσεις, έρωτας, ναρκωτικά, ενδοσχολική βία, επικοινωνία μέσα από τα social media, αλλά και περιβάλλον, τραγούδι, αρχαία γευσιγνωσία. 
Την τιμητική της, είχε η κατηγορία ταινιών τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ).

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 1ο βραβείο ταινιών τεκμηρίωσης απονεμήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Άργους για την ταινία τους «Τι θα ήμασταν πες μου… χωρίς τα τραγούδια», η οποία είναι μια περιήγηση στον κόσμο του τραγουδιού και τα αισθήματα ελπίδας που γεννά. Μία ταινία που δημιούργησε η Α΄ τάξη για τις ανάγκες του μαθήματος της Ερευνητικής εργασίας (project), με την βοήθεια του Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρολογικού τομέα. 
Ο τίτλος της ταινίας είναι από το τραγούδι "ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ" σε στίχους Κώστα Λειβαδά, μουσική του Κώστα Λειβαδά και της Ελένης Τσαλιγοπούλου που ερμήνευσε υπέροχα η ίδια.

Ένα ντοκιμαντέρ για το σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι. Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δημιουργοί μαθητές: "Το τραγούδι ήταν και θα είναι πάντα καθρέφτης της κοινωνίας που το γεννάει. Είναι η απόλυτη κοινωνική τομογραφία. Σε μια εποχή, όπου το συναίσθημά μας έχει μουδιάσει, ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει τραγούδια που μας δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία. Αυτά που θα μας κάνουν να γελάσουμε, να ξεχαστούμε, να ερωτευτούμε και να ξανά ονειρευτούμε. Υπάρχει ελπίδα ακόμη…"

Στην ίδια κατηγορία, το πρώτο βραβείο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση απονεμήθηκε στο 3ο Δημ. Σχολείο Ιεράπετρας για την ταινία «Μαγειρεύοντας με τον Μίνωα», θέμα της οποίας είναι μια διαδρομή Γεύσης και Πολιτισμού μέσα από μινωικά μονοπάτια. Το 1Ο παρελθόν συναντάει το παρελθόν και γεύεται φακές, δενδρολίβανο, κουνέλι, ρίγανη, κόλιανδρο, κρητική πίτα.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απένειμε τις διακρίσεις:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
1Ο Βραβείο: Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ, 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
1Ο Βραβείο: ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΝΩΑ, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ANIMATION
1Ο Βραβείο καλύτερου animation: TO ΑΡΩΜΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ, Δημοτικό Σχολείο Κατσικά Ιωαννίνων

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
1Ο Βραβείο: ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ, 4ο Δημ. Σχολείο Ελληνικού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ DVD
1Ο Βραβείο (Ισοτίμως)

– ΑΒΓΩ, 16ο Δημ. Σχολείο Κατερίνης

– FREE MIND, Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
1Ο Βραβείο: ΚΟΙΤΑΞΕ ΜΕ, Γυμνάσιο Φιλιατών Θεσπρωτίας


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: ΤΙ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΕΣ ΜΟΥ… ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, 1ο ΕΠΑΛ Άργους


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
1Ο Βραβείο: ΟΥΤΟΠΙΑ, Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Σύμης


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ DVD
1Ο Βραβείο (Ισοτίμως)

– ΑΟΡΑΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΓΑΠΗΣ, Γέννειο ΓΕΛ Πάτμου

– ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, 1ο ΕΠΑΛ Κιάτου

Εύφημος μνεία και τιμητική διάκριση απονεμήθηκε, τέλος, σε δύο σχολεία της ομογένειας: στην Αχιλλοπούλειο Σχολή του Καΐρου (Δημοτικό σχολείο) και στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου (Γυμνάσιο-Λύκειο), για τη συστηματική και δυναμική συμμετοχή των μαθητών τους. Τα δύο σχολεία έστειλαν 5 ταινίες: «Ο πλησίον», «Χριστουγεννιάτικη διάρρηξη» , «Αχ, αυτή… η Αντριάννα στο Δημοτικό!», «ΤΣΑΚ», «All that, doesn't glitter».

Τον ρόλο οικοδέσποινας στην εκδήλωση απονομής των μαθητικών Οσκαρ είχε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Μπράβο παιδιά!!!!!

*Οι μαθητές και οι καθηγητές κατάφεραν να παρευρεθούν στην εκδήλωση βράβευσης χαρη στις ενεργειες του Θεματικού Αντπεριφερειάρχη κ. Σιδέρη Βασίλη. Τον ευχαριστούν θερμά!!!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ