ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Δ. Κοδέλας: “Να ξαναζωντανέψει η παραγωγική μηχανή αυτής της χώρας” (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:00:00 μ.μ. | |
 Την Τρίτη 15/05 συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας, Δημήτρη Κοδέλα, σχετικά με το Πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Κοδέλας ανάφερε ότι η Κοινοτική Οδηγία του 2009 για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων αναφέρεται κυρίως σε κατάρτιση ενώ στις σχεδιαζόμενες από την προηγούμενη κυβέρνηση διαδικασίες το βάρος δίνεται σε ένα σύστημα εξετάσεων μέσω των οποίων χορηγείται το σχετικό πιστοποιητικό. Ο συγκεκριμένος τρόπος, με βάση το χαμηλό βαθμό εκπαίδευσης και εξοικείωσης στις νέες τεχνολογίες του αγροτικού πληθυσμού, κρίνεται αναποτελεσματικός και θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία του αγρότες.

Επιπλεον, έθεσε το ζήτημα του κόστους για τους αγρότες καθώς και το ότι η διαδικασία περνά κυρίως μέσα από ιδιωτικά ΚΕΚ καταλήγοντας ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί των εξετάσεων μέθοδοι εκπαίδευσης και χορήγησης πιστοποιητικού και να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης των αγροτών.

Στην δευτερολογία του ο Δ. Κοδέλας, και αφού ο Υπουργός είχε αναφερθεί σε πρωτοβουλίες απλοποίησης του συστήματος, μείωσης του κόστους και στήριξης των δημόσιων φορέων εκπαίδευσης, έκρινε πως παρόλο που οι αναφερόμενες πρωτοβουλίες του Υπουργείου είναι θετικές χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη και ευλυγισία ώστε να μην βρεθούμε στο τέλος της προθεσμίας με πολλές χιλιάδεες αγροτών να μην έχουν πιστοποιηθεί, να μη δικαιούνται να προμηθευτούν φάρμακα και επομένως να μη μπορούν να παράγουν.

Επιπλέον, με αφορμή την αναφορά του Υπουργού στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης, ο Δ. Κοδέλας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ΚΕΓΕ στην Αργολίδα καθώς και του Δενδροκομικού Σταθμου Πόρου, δομές που ρημάζουν και δείχνουν την εικόνα μιας Ελλάδας που κατέρρευσε και που μεθοδικά της στέρησαν τη δυνατότητα να στέκεται στα πόδια της.

Ζήτησε από τον Υπουργό, παρόλο που οι μέρες είναι δύσκολες, να στελεχωθούν αυτές οι δομές με νέους επιστήμονες και να λειτουργήσουν. Είναι κάτι, όπως τόνισε, που το ζητά και θα το αναγνωρίσει ο αγροτικός κόσμος, και επιπροσθέτως έχει και έναν συμβολισμό, ότι επιτέλους ξαναζωντανεύει η παραγωγική μηχανή αυτής της χώρας ώστε να μπορέσει να στέκεται στα πόδια της και να αντιμετωπίζει εκβιασμούς και τελεσίγραφα από όποιους επιθυμούν μία άλλη πορεία.


Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Δ. Κοδέλα και το Δελτίο Τύπου με την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΔΕΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η ερώτηση αφορά στις εξετάσεις που καλούνταν να δώσουν οι αγρότες για το πιστοποιητικό γνώσεων στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων. Ουσιαστικά αυτό ως ανάγκη εκκινεί από την κοινοτική Οδηγία του 2009 για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα ήθελα να διαβάσω τι ακριβώς αναφέρει η κοινοτική Οδηγία του 2009. Στο άρθρο 5, λοιπόν, με τίτλο «Κατάρτιση» αναφέρει ότι “μέχρι 14 Δεκεμβρίου 2013 τα κράτη-μέλη θεσπίζουν συστήματα χορήγησης πιστοποιητικού και ορίζουν τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την υλοποίησή τους. Τα πιστοποιητικά αυτά παρέχουν τουλάχιστον απόδειξη επαρκούς γνώσης των θεμάτων του παραρτήματος Ι, η οποία αποκτάται είτε μέσω κατάρτισης είτε με άλλα μέσα”.

Αυτό το αναφέρω, γιατί στη συνέχεια και με βάση το ν. 4036 αυτή η Οδηγία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο και στη συνέχεια με την ΚΥΑ της 22/7/2013 ενώ ουσιαστικά η κοινοτική Οδηγία μιλάει κυρίως για κατάρτιση, ώστε να πιστοποιείται η επαρκής γνώση γύρω από θέματα ορθολογικής διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων, εδώ το βάρος δίνεται σε ένα σύστημα εξετάσεων που μέσω αυτών χορηγείται το σχετικό πιστοποιητικό.

Μάλιστα, αυτές οι εξετάσεις αφορούν διακόσιες είκοσι ερωτήσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες, οι οποίοι θα εξετάζονται σε πενήντα από αυτές. Οι εξετάσεις είναι πολλαπλής επιλογής. Ο αγρότης πληρώνει κάποιο τέλος συμμετοχής, το οποίο ξεκίνησε από τα 100 ευρώ. Μόλις τον περασμένο Γενάρη η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μία σταδιακή μείωση, δηλαδή 25 ευρώ έως 31 Μαρτίου και 50 ευρώ από 1η Απριλίου έως 31 Αυγούστου και 100 ευρώ από 1η Σεπτεμβρίου. Οι φορείς στους οποίους θα μπορούσαν να δώσουν εξετάσεις οι αγρότες είναι κυρίως ιδιωτικοί. Αρκεί να σας πω αυτό που αναφέρω και στην ερώτησή μου, δηλαδή ότι στις 20 Απριλίου του 2015 είχαν αναγγελθεί τριακόσιοι ογδόντα δύο ιδιωτικοί και μόλις δύο δημόσιοι φορείς κατάρτισης και τριακόσια εβδομήντα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα και μόλις επτά δημόσια.

Η ερώτηση αφορά το ότι με βάση την ηλικιακή σύνθεση, κύριε Υπουργέ, αλλά και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και του αγροτικού πληθυσμού, των Ελλήνων αγροτών, τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά. Με βάση, λοιπόν, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης που έχουν και με βάση το χαμηλό βαθμό εξοικείωσης στις νέες τεχνολογίες, κρίνουμε ότι αυτό το σύστημα είναι αναποτελεσματικό και θα οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους Έλληνες αγρότες.

Επίσης, θεωρούμε ότι προσθέτει οικονομικά βάρη, αφού και το τέλος αυτό υπάρχει, αλλά και περνά μέσα από ιδιωτικά ΚΕΚ που έχουν ανοίξει μια φάμπρικα.

Το τελευταίο σημείο κριτικής αφορά την αδιαφάνεια, καθώς υπάρχουν ενοχλήσεις από ιδιωτικά ΙΕΚ, όπου λένε ότι με 70, 75 και 100 ευρώ συμπληρώνουν άλλοι τις ερωτήσεις και παίρνει ο αγρότης το πιστοποιητικό στο χέρι.

Επομένως, η ερώτηση αφορά το σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να απλοποιηθεί το σύστημα χορήγησης των πιστοποιητικών ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, να βρεθούν εναλλακτικοί των εξετάσεων μέθοδοι εκπαίδευσης και χορήγησης πιστοποιητικού και να υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης των αγροτών, ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία των αγροτών, αλλά και η οικονομική τους επιβάρυνση προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ουσιαστικά, κύριε Υπουργέ, θα μπορούσε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα, στο οποίο να διατηρηθούν οι εξετάσεις και να δίνουν πενταετούς διάρκειας πιστοποιητικά γνώσεων, αλλά, παράλληλα, να υπάρχει και η διαδικασία σεμιναρίων, δηλαδή εκπαίδευσης και όποιος παρακολουθεί αυτά τα σεμινάρια, να παίρνει ένα διετές ή τριετές πιστοποιητικό μέχρι να μπορεί να δώσει εξετάσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΔΕΛΑΣ (Δευτερολογία): Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχήν να ξεκινήσω λέγοντας ότι επί του παρ’ ότι θέλουμε να διευκολυνθεί η διαδικασία, είμαστε πολύ υπέρ της εκπαίδευσης των αγροτών –να είναι σαφές αυτό- και για την υγεία των ίδιων, αλλά και για την ποιότητα και την υγιεινή των προϊόντων που παράγουν.

Νομίζω ότι αυτά που αναφέρατε είναι θετικές πρωτοβουλίες απλοποίησης του συστήματος και μείωσης του κόστους. Θα ήθελα όμως, να επιμείνω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη, κατά τη γνώμη μου, για τον εξής απλούστατο λόγο:

Το προηγούμενο σκεπτικό του Υπουργείου, που χτίστηκε στη διάρκεια τριών, τεσσάρων χρόνων, γιατί συζητάμε για μια κοινοτική Οδηγία του 2009 που έρχεται το 2015 να εφαρμοστεί και, μάλιστα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 - δηλαδή οι ημερομηνίες, οι προθεσμίες είναι πάρα πολύ ασφυκτικές- είναι το εξής: Με την τρέχουσα διαδικασία, έτσι όπως έχει χτιστεί, αντιμετωπίζεται με αρκετά γραφειοκρατικό και τεχνοκρατικό τρόπο ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες ανθρώπους της υπαίθρου. Και το λέω αυτό γιατί πρέπει να μπούμε στην θέση των αγροτών και πρέπει οι υπηρεσίες του Υπουργείου να πάνε λίγο και από την άλλη πλευρά. Με την έννοια αυτή, οι αγρότες έχουν τις πολύ μεγάλες αγωνίες για την παραγωγή και την επιβίωσή τους. Και δεν αναφέρομαι στους αγρότες ούτε του καναπέ ούτε των επιδοτήσεων. Αναφέρομαι στους αγρότες που στην παραγωγή που βγάζουν, εκεί συμπυκνώνεται ο ιδρώτας, ο κόπος, η αγωνία, ενός χρόνου, κάθε μήνα, εάν θέλετε η κόντρα που δίνουν στα φυσικά φαινόμενα και στον καιρό, με τον ΕΛΓΑ που πρέπει να δουν πώς θα αναμορφωθεί, με το χαράτσι που καλούνται αυτές τις μέρες να πληρώσουν στο ΟΣΔΕ, με το φορολογικό που έρχεται παρ’ όλη τη σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εξαιρεθούν οι επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ και οι αποζημιώσεις.

Θέλω να πω ότι ο Έλληνας αγρότης νιώθει μια μεγάλη αποξένωση, απομάκρυνση, έως και εχθρότητα, απέναντι στην ελληνική πολιτεία. Και αυτό, εάν θέλετε, για εμάς είναι ένα στοίχημα για το πώς θα οικοδομήσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης, ώστε όλοι μαζί να γίνουμε συμμέτοχοι σε έναν κοινό αγώνα που έχουμε -και η πολιτεία με τη σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και ο αγροτικός κόσμος- για να στηρίξουμε την παραγωγή, τους αγρότες και τελικά την οικονομία και την ίδια τη χώρα.

Με αυτή την έννοια νομίζω ότι θα πρέπει αυτό το ζήτημα να το δούμε με αρκετή ευαισθησία και ευλυγισία, χωρίς να αναιρούμε το παλιό. Αν μπορούμε, όμως, να το τροποποιήσουμε με έναν τρόπο για να μην έρθουμε μπροστά σε προβλήματα. Γιατί στο τέλος της προθεσμίας θα υπάρχουν πολλές χιλιάδες ανθρώπων που δεν θα έχουν περάσει από τις εξετάσεις, δεν θα δικαιούνται να πάρουν φάρμακα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να παράγουν.

Αναφέρατε κάτι πολύ σημαντικό για τις δομές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Είναι σημαντικό όλη αυτή η κατεύθυνση που δίνετε να περάσει και μέσα ή κυρίως από δημόσιους φορείς. Πρόκειται για δομές που ρημάζουν -αρκετές από αυτές- και που δείχνουν –και θα αναφέρω συγκεκριμένα μετά- την εικόνα μιας Ελλάδας που κατέρρευσε ουσιαστικά και που μεθοδικά της στέρησαν τη δυνατότητα να στέκεται στα πόδια της.

Κύριε Υπουργέ, την Τρίτη επισκέφθηκα το ΚΕΓΕ, το Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης στην Αργολίδα. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Και αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Δηλαδή βλέπεις τις υποδομές που υπήρχαν, έτοιμες, που δούλευαν πριν από αρκετά χρόνια και που έχουν μετατραπεί σε κουφάρια.

Μιλάμε για μία υποδομή που έχει έναν εργαζόμενο. Ουσιαστικά φύλαξη κάνει. Δεν κάνει κάτι άλλο ο άνθρωπος. Υπάρχουν θρανία και καρέκλες που είναι βγαλμένα από τη δεκαετία του 1980. Θα μπορούσαμε, κύριε Πρόεδρε, αν θέλαμε να γυρίσουμε ταινία που να αφορά τη δεκαετία του 1980, να πάμε σε αυτό τον χώρο και να τον αξιοποιήσουμε σκηνοθετικά. Δεν έχει ούτε καν ίντερνετ και υπολογιστές.

Επίσης, να αναφέρω κάτι που το γνωρίζετε: τον Δενδροκομικό Σταθμό Πόρου. Είναι 800 στρέμματα με μία μόνο εργαζόμενη, έτοιμα να ξεραθούν τα πάντα.

Αυτό το λέω γιατί, παρότι οι μέρες είναι δύσκολες, είναι αντιφατικές και οι εξελίξεις γύρω μας περίεργες, τα γνωρίζετε αυτά τα προβλήματα και είμαι βέβαιος για το ενδιαφέρον που είχατε επιδείξει και πριν και τώρα, αυτή την περίοδο. Αν εγώ θέλω να κρατήσω κάτι από την τοποθέτησή σας, γιατί ακόμη και οι εξετάσεις –θεωρώ ότι αυτό πρέπει να αλλάξει- έρχονται και παρέρχονται, είναι πώς θα καταφέρουμε, θα προσπαθήσουμε και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να ξαναδώσουμε ζωή σε αυτές τις δομές που υπάρχουν και ρημάζουν, δομές εκπαίδευσης και δομές έρευνας, ώστε πραγματικά και ο αγρότης να νιώσει ότι τα χρήματα που δίνει από τη φορολογία που θα του έρθει ή ακόμη και αυτά τα 25 ευρώ που θα κληθεί να δώσει θα είναι ανταποδοτικά και θα επιστρέψουν δίπλα του.

Νομίζω, λοιπόν, ότι το έργο αυτό είναι σημαντικό. Τα νούμερα των ανθρώπων για να στελεχωθούν αυτές οι υποδομές δεν είναι μεγάλα. Και σε μία χώρα που ειδικά οι νέοι επιστήμονες, με ειδικότητες, με μεταπτυχιακά, καταρτισμένοι άνθρωποι, στερούνται του δικαιώματος να εργαστούν και να προσφέρουν και διώχνονται στη μετανάστευση, είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούν άμεσα να στελεχωθούν αυτές οι υποδομές για να λειτουργήσουν πραγματικά. Αυτό θα το αναγνωρίσει ο αγροτικός κόσμος. Το ζητά ο αγροτικός κόσμος. Και αν θέλετε και έναν συμβολισμό, ότι ξαναζωντανεύει η παραγωγική μηχανή αυτής της χώρας επιτέλους, ώστε να μπορέσει να στέκεται στα πόδια της και να αντιμετωπίζει και επιτυχώς, αν θέλετε, εκβιασμούς και τελεσίγραφα από όποιους επιθυμούν μία άλλη πορεία.

Ευχαριστώ πολύ.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ