ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Θα "σηκώσει" τιμή φέτος το βερίκοκο;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:46:00 μ.μ. |
 Εξαιρετικά ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για την τιµή των βερικοπαραγωγών φέτος στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, καθώς η παγκόσµια φετινή ζήτηση για το προϊόν είναι εντυπωσιακά µεγάλη, όπως συµβαίνει τα τελευταία 3 χρόνια, και η παραγωγή προβλέπεται µειωµένη τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά. Έναυσμα η αναμενόμενη μειωμένη σοδειά σε Ελλάδα και λοιπές χώρες του Νότου.

Μάλιστα, ήδη εδώ και 10 µέρες έχει παρουσιαστεί έντονο ενδιαφέρον για βερίκοκο από πλευράς των βιοµηχανιών κοµπόστας στις βασικές περιοχές της καλλιέργειας στην Ελλάδα, αφότου διαφάνηκε ότι η φετινή ελληνική παραγωγή θα είναι µειωµένη (σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση Medfel 21-23 Απριλίου κατά 13,20% από πέρσι, που παρήχθησαν 53.000 τόνοι).

«Το ενδιαφέρον είναι µεγάλο απ’ τις βιοµηχανίες κοµπόστας στην Πελοπόννησο ήδη εδώ και 10 µέρες, αφού είδανε ότι δε δέσανε οι καρποί, ενώ άλλες χρονιές που υπήρχε πληθώρα καρπού –πριν µια τριετία- τούς ψάχναµε εµείς όταν µαζεύαµε», λένε παραγωγοί από Κορινθία και Αργολίδα.

Τα 50 λεπτά/κιλό έπιασαν πέρσι τα Μπεµπέκου στην Κορινθία
Όπως επισηµαίνει ο Μιχ. Βαρδάκας, πρόεδρος του Α.Σ. Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, η φετινή παραγωγή για τα Μπεµπέκου, που αποτελούν τον κύριο όγκο του Συνεταιρισµού, αναµένεται κατά 20% µειωµένη από πέρσι, που παρατηρήθηκε, επίσης, µειωµένη παραγωγή (1.000-1.200 τόνοι) σε σχέση µε µία καλή χρονιά. Παράλληλα, η αναµενόµενη µείωση των βερίκοκων «Νόστος» του Συνεταιρισµού ανέρχεται στο 80% από πέρσι, που παρήχθησαν µόλις 300 τόνοι, καθώς τα δέντρα ήταν µικρά. Επισηµαίνεται ότι πέρσι η τιµή, που έδωσε ο Συνεταιρισµός για τα Μπεµπέκου ήταν 50 λεπτά το κιλό και για τα Νόστος 0,90-1 ευρώ.

Βορειότερα, στο δήµο Νέστου οι καρποί δεν έχουν δέσει λόγω του κρύου φέτος και των παρατεταµένων βροχών, µε αποτέλεσµα οι καλλιεργητές να εκτιµούν ότι η παραγωγή θα φτάσει µόνο για ιδιοκατανάλωση. Ενδεικτικό είναι ότι η ανθοφορία έχει διαρκέσει έναν µήνα, ενώ κανονικά διαρκεί 10 µέρες. Σηµειώνεται ότι πέρσι, που οι αποδόσεις ήταν γύρω στον 1 τόνο το στρέµµα, η τιµή παραγωγού κυµάνθηκε στα 60 λεπτά το κιλό για τη µεγαλύτερη ποσότητα. Γενικότερα, τα τελευταία 3 χρόνια η παραγωγή σε Κορινθία και Αργολίδα, που αποτελούν βασικές περιοχές της καλλιέργειας, είναι χαµηλή. Έτσι, σε συνδυασµό µε την πολύ µεγάλη ζήτηση παγκοσµίως για το προϊόν και την αυξηµένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για κοµπόστα, οι τιµές είναι σε καλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, φυτεύονται καινούριες βερικοκιές την τελευταία τριετία, που σε κάποιες περιοχές µπήκαν σε παραγωγή πέρσι.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ