ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Απάντηση Πανούση σε Ανδριανό για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί εγκατάστασης κατασκηνωτών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:36:00 μ.μ. | |
 Στην 432/27-4-2015 Αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Ανδριανός με θέμα την εφαρμογή της νομοθεσίας περί εγκατάστασης κατασκηνωτών, απάντησε γραπτώς ο αρμόδιος αν. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ι. Πανούσης.

Ο αν. Υπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1650/1986 ‘Περί προστασίας του περιβάλλοντος’ (ΦΕΚ Α-160), όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3010/2002 (ΦΕΚ Α-91) και το ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α-24) και ισχύει, ρυθμίζονται ζητήματα προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η οποία άλλωστε κατοχυρώνεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Πλέον αυτών, σας γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας, καθώς και η παροχή ποιοτικών και αναβαθμισμένων υπηρεσιών σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς τουρίστες συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας, με στόχο τη στήριξη της τουριστικής πολιτικής και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. προς υλοποίηση του ανωτέρω στόχου, η προστασία του τουρισμού έχει ενταχθεί στους σχεδιασμούς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και υλοποιείται από τις Υπηρεσίες της Τουριστικής Αστυνομίας και τις λοιπές αστυνομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία, όπου απαιτείται με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων και λοιπούς φορείς.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο θιγόμενο στο ανωτέρω μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτημα, σας γνωρίζουμε ότι στο εθνικό μας δίκαιο, με την παρ. 18 του αρθ. 7 του ν. 4276/14 (ΦΕΚ Β-155/30-07-2014) ορίζεται ότι: ‘Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες ή με επιβολή προστίμου του κατωτέρω εδαφίου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους…’

Για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων κατά τη θερινή τουριστική περίοδο και πριν την έναρξή της, μεταξύ άλλων και της μη νόμιμης ελεύθερης κατασκήνωσης και στάθμευσης τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς και παραλίες, από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας εκδίδονται εγκύκλιοι προς τις περιφερειακές Υπηρεσίες για τη δραστηριοποίησή τους και τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στις περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, σε συνεργασία βεβαίως και με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΟΤ, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, για την άσκηση αστυνόμευσης στον Δήμο Επιδαύρου και κυρίως στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, οι αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας (Αστυνομική Σταθμοί Αρχαίας Επιδαύρου και Λυγουριού) αναπτύσσουν καθημερινά και σε 24ωρη βάση γενικότερα μέτρα αστυνόμευσης στις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας. Η αστυνόμευση στην περιοχή ενισχύεται από τις επιχειρησιακές μονάδες της Διεύθυνσης [Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και Ομάδες Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ)] οι οποίες διενεργούν συνεχείς και επισταμένες περιπολίες και ειδικές δράσεις. Συγκεκριμένα, οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους σε χώρους που απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία και εκδηλώνοντας κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια αστυνομικής αρμοδιότητας. Παράλληλα, ενημερώνουν τους προσερχόμενους στους εν λόγω χώρους τουρίστες για την σχετική απαγόρευση καθώς και τις συνέπειες σε περίπτωση παράβασης της σχετικής νομοθεσίας, προσβλέποντας στη συνεννόηση μαζί τους.

Οι προαναφερόμενες δράσεις συνεχίζονται και τα σχέδια βελτιώνονται και αναπροσαρμόζονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κοινωνική συμβίωση και η ομαλή εξέλιξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας. Γνώμονας στις δράσεις αυτές είναι ο σεβασμός του πολίτη, η υπευθυνότητα έναντι αυτού και η δημιουργία σχέσεων αξιοπιστίας – συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας, των επαγγελματιών και των κατοίκων.



Τέλος επισημαίνεται ότι προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου, δόθηκαν εκ νέου εντολές και οδηγίες για την περαιτέρω δραστηριοποίηση του προσωπικού τους και την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και λοιπούς Φορείς, ώστε να είναι ουσιαστική η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων αστυνομικής φύσεως σε όλες τις περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της νομιμότητας στην εγκατάσταση κατασκηνωτών, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της χώρας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ