ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 π.μ. | |
 Καλύτερη είναι η εικόνα σε όλα τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η σκληρή μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στον Καρέα.
Τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι έχουν καταστραφεί από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Αργά το βράδυ, για την πυρκαγιά στον Καρέα, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο ημεδαπός Α.Γ. του Σ, 67 ετών και ο Τ.D.του K, 58 ετών, βουλγαρικής υπηκοότητας, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Οι δύο συλληφθέντες θα παραπεμφθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Μικρές εστίες παραμένουν στη Λακωνία, τον Υμηττό, την Μαλακάσα, το Σπαθοβούνι Κορινθίας,  ενώ ένα νέο μέτωπο παρουσιάστηκε, στις 2:10 στην περιοχή Ατσίτσα στην Σκύρο. Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη. Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση και βρίσκεται νότια του αεροδρομίου, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή ή εγκαταστάσεις.

Σε ύφεση είναι η φωτιά στην Εύβοια, ενώ στη μεγάλη φωτιά της Νεάπολης ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στο μέτωπο που εκτεινόταν στη βουνοπλαγιά και την κορυφογραμμή πάνω από το χωριό Κάμπος και σε πάρα πολλά σημεία σε όλη την έκταση του καμένου προκειμένου να σβήσουν μικροεστίες που ήταν ενεργές.

Το μεγάλο στοίχημα των δυνάμεων κατάσβεσης είναι να θέσουν υπό έλεγχο το σύνολο του πύρινου μετώπου πριν ενισχυθούν οι άνεμοι και δυσκολέψουν την κατάσταση.

Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα τούτη την ώρα είναι στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Νεάπολη και τα γύρω χωριά καθώς και στο δυτικό τμήμα των Κυθήρων. Χωρίς νερό βρίσκεται από χθες ο Κάμπος επειδή κάηκαν τα μηχανήματα της δεξαμενής του αντλιοστασίου από την οποία υδρεύεται το χωριό.

Η Νεάπολη έμοιαζε με νεκρή πολιτεία χθες βράδυ, ενώ μόνο ένα καφενείο ήταν ανοικτό και από την μακρά διακοπή ρεύματος μεγάλες είναι και οι ζημιές των καταστημάτων που έχουν ευπαθή προϊόντα.

Παράλληλα οι ζημιές σε καλλιέργειες και την κτηνοτροφία είναι πολύ μεγάλες κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η καταγραφή.

Εν τω μεταξύ, σήμερα θα καταφθάσουν δύο καναντέρ κι ένα αεροπλάνου συντονισμού, από την Γαλλία, μετά από αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα στην Κομισιόν για παροχή βοήθειας. Πρόκειται για αεροσκάφη που έχουν παραχωρηθεί εθελοντικά στην κοινή δεξαμενή των μέσων πολιτικής προστασίας της Ε.Ε.

Πάνω από 600 στρέμματα πεύκων, ελαιών και θάμνων, κάηκαν στο Αφράτι της Χαλκίδας

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Αφράτι της Χαλκίδας και ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν μεταφερθεί εκεί απ όλη την κεντρική Ελλάδα, προσπαθούν να ελέγξουν τις κρίσιμες περιοχές. Η πτώση της έντασης του άνεμου, έδωσε την ευκαιρία στα επίγεια και εναέρια μέσα να περιορίσουν τα μέτωπα, και ήδη έχουν αναπτυχτεί οι επίγειες δυνάμεις στα κυρίως μέτωπο της φωτιάς, της οποίας η ένταση έχει μετριαστεί.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά την μία το μεσημέρι ανάμεσα στα χωριά Πισσώνας και Αφράτι κοντά στη Ν. Αρτάκη της Χαλκίδας και πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στα σπίτια στο χωριό Αφράτι, και η πυροσβεστική με την αστυνομία έδωσαν εντολή για εκκένωση σπιτιών για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή και ένας οικισμός Ρομά για λόγους ασφαλείας.

Στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν από πολύ νωρίς, 18 οχήματα της πυροσβεστικής και 50 πυροσβέστες, όπως και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος - ενώ από πολύ νωρίς επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί πάνω από 600 στρέμματα πευκόφυτης περιοχής, ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση ενώ οι πυροσβέστες ερευνούν την περίπτωση εμπρησμού, καθώς έχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά ξεκίνησε από διαφορετικά σημεία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ