ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Στο Τσέλο τίμησαν το ιστορικό γεγονός του 1943 με την διάσωση των κατοίκων από τα Γερμανικά στρατεύματα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:30:00 π.μ. | |
 Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τον Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Τσέλου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Τσέλου διοργάνωσαν θρησκευτική και πολιτιστική εκδήλωση μνήμης και τιμής την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της εορτής του «Άγιου Σώζοντος» και με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από την ημέρα που σώθηκαν οι κάτοικοι του χωριού από τα στρατεύματα τηs γερμανικής κατοχής, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής.
Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκε Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου με αρτοκλασία και περιφορά του ιστορικής εικόνας τον Αγίου Σώζοντοs.
Ακολούθησε αφήγηση των γεγονότων της ημέρας εκείνης 7 Σεπτεμβρίου 1943 που σημάδεψε την μνήμη των κατοίκων του χωριού, ενώ τις εκδηλώσεις ολοκλήρωσαν μουσικέs και τραγούδια της καθ' ημάς ανατολήs με το μουσικό σχήμα «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» με χοράρχη τον Κ.Ρούτουλα και παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα τον Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Παρασκευής Τσέλού.
Ο Πολιτιστικόs Σύλλογοs Αγ. Παρασκευής Τσέλου πρόσφερε γαλατόπιτα που ετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου στη μνήμη τον Αγ. Σώζοντος.
 Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Πόπη Καλκούνου, το Δ.Σ του Συλλόγου "Αγία Παρασκευή Τσέλου" και όλοι οι κάτοικοι του χωριού που κατάκλεισαν την πλατεία τιμώντας το ιστορικό γεγονός και την μνήμη του Αγίου Σώζοντος.
 Λίγα λόγια για την ημέρα μνήμης του ιστορικού γεγονότος

Η  μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας φτιάχτηκε για να θυμίζει στον καθένα μας και ιδιαίτερα στη νέα γενιά το ιστορικό γεγονός της 7ης Σεπτεμβρίου του έτους 1943, τότε που τα στρατεύματα της γερμανικής κατοχής κύκλωσαν το χωριό και συγκέντρωσαν όλους τους άντρες σε αυτό εδώ το σημείο της εκκλησίας με σκοπό να τους εκτελέσουν.

Επειδή ο Γερμανός διοικητής της περιοχής απουσίαζε, τους οδήγησαν στο υπόγειο του Δημοτικού Σχολείου της Ασίνης μέχρι να επιστρέψει. Οταν επέστρεψε, έγινε ολονύχτια σύσκεψη και ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου 1943, ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ, ο διοικητής έδωσε εντολή να ελευθερωθούν.

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΣΩΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ.

Έφτιαξαν τότε την ιστορική εικόνα του Αγίου, η οποία βρίσκεται στο κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού και κάθε χρόνο τιμάται και θα τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, με εσπερινό, αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας του αγίου την παραμονή της εορτής και με πανηγυρική Θεία Λειτουργία την ημέρα της εορτής.

(ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1943 )
Την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015 ανήμερα της εορτής έγινε Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια σιωπηλή πορεία προs το κοιμητήριο του χωριού και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των διασωθέντων από τα στρατεύματα του γερμανικήs κατοχής και υπέρ αναπαύσεως των δωρητών του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ