ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Γνωστοί ηθοποιοί σε μαντρί στις Λίμνες Αργολίδας για το θεατρικό έργο «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:43:00 μ.μ. | | | |
 Βρεθήκαμε στην απολύτως βουκολική πρώτη ανάγνωση του εμβληματικού έργου του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα Ψηλά Βουνά» που ανεβαίνει στις 11/10 στην παιδική σκηνή του Ακροπόλ σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Ήταν ένα ζεστό απομεσήμερο του περασμένου Ιουλίου, όταν παρέα με τον δραστήριο θεατρικό επιχειρηματία Γιώργο Γιώργα αφήναμε πίσω μας την Αθήνα με προορισμό ένα μαντρί στα σύνορα Κορινθίας - Αργολίδας, ανάμεσα στο Αγγελόκαστρο και τις Λίμνες. 

Δική του ήταν η πρωτότυπη ιδέα, η πρώτη ανάγνωση του εμβληματικού έργου του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα Ψηλά Βουνά» που θα ανέβει τον Οκτώβριο στην παιδική σκηνή του Ακροπόλ, να γίνει σε ένα απόλυτα βουκολικό σκηνικό, ταιριαστό με το πνεύμα του βιβλίου, το οποίο εξυμνεί την ελληνική ύπαιθρο, με στόχο τη μύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και το ομαδικό πνεύμα.
Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι «Τα Ψηλά Βουνά», το πρώτο αναγνωστικό στη δημοτική, γράφτηκαν το 1918 επί κυβερνήσεως του Ελ. Βενιζέλου, κατά παραγγελία του Υπουργείου Παιδείας. Τα επόμενα χρόνια προκάλεσαν λυσσαλέες αντιδράσεις και κάηκαν δημοσίως από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν, επέστρεψαν στα σχολεία με τη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1929 και το 1933, αλλά και το 1974, οπότε και ξανατυπώθηκαν για τους μαθητές της Μεταπολίτευσης.

Στο βιβλίο, οι μαθητές, με προτροπή του δασκάλου τους πραγματώνουν το όνειρο μιας εκδρομής. Και πράγματι, φτάνοντας στο μαντρί, σε ένα οροπέδιο κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, οι ηθοποιοί, με επικεφαλής τον δικό τους «δάσκαλο» και σκηνοθέτη της παράστασης, Βασίλη Μαυρογεωργίου, έχουν κιόλας μπει στο πνεύμα της εκδρομής.
Αν και «Τα Ψηλά Βουνά» στο ανέβασμα τους θα «ντυθούν» με ψηφιακά βίντεο (Νίκος Τσιμούρης ), 3D Animation (Βαγγέλης Σιγάλας ), διαδραστικές προβολές (Visual Cortex ), σκηνικά και κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και μουσική από τους Mode Plagal, εκείνοι, προς το παρόν, αρμέγουν κατσικάκια, κάνουν βόλτες με άλογα, προσπαθούν να εξοικειωθούν με ένα γεράκι στον ώμο τους, μάλλον και μεταξύ τους.

«Έχει wi-fi εδώ;» αναρωτιέται κάποιος χαριτολογώντας. «Ο κωδικός είναι στο πόδι του γερακιού» απαντά κάποιος άλλος, καθώς έχει πιάσει να σκοτεινιάζει και καθόμαστε σε ένα μεγάλο τραπέζι κάτω από τα αστέρια.
Λάμπες πετρελαίου φωτίζουν τα ανοιχτά βιβλία που κρατάμε στο χέρι και η ανάγνωση ξεκινά. «Οι τρεις φωτιές», «Η καταστροφή στα κουλούρια του Φουντούλη», «Οι δεντροκόποι δεν πέρασαν καλά», «Τα δώρα της ημέρας» είναι κάποιες από τις ιστορίες του βιβλίου που αποκτούν σιγά σιγά σάρκα και οστά σε αυτήν την πρώιμη ακόμα φάση της παράστασης, με τον Μαυρογεωργίου σε ρόλο ενορχηστρωτή.

«Άρη, το ξέρεις ότι μπορεί να κάνεις τη γριά (σ.σ. «Η γρια-Χάρμαινα» ), έτσι;» ή «Παντελή, για βρες την αλεπού (σ.σ. «Έρχεται η αλεπού» ), το’χεις διαβάσει αυτό το κεφάλαιο παιδί μου;», με κωμικό ύφος αυστηρού καθηγητή, είναι κάποιες από τις ατάκες του που ακούγονται ενδιαμέσως.
Καθώς η πρώτη επίσημη πρόβα είναι την επομένη, η ανάγνωση δεν κρατά πολύ. Είναι άλλωστε έτοιμη και η γκιόσα, η γριά προβατίνα δηλαδή και ο πλέον εκλεκτός μεζές της περιοχής, που ψήνεται για 10-12 ώρες σε φούρνο σφραγισμένο με λάσπη και έρχεται στο τραπέζι σκέτος αφρός, απογειώνοντας τη βουκολική ατμόσφαιρα.

Στην παρέα έχει προστεθεί εν τω μεταξύ και ένα αντρόγυνο που έχει τα ζώα του λίγο παραπέρα, ο κος Σταύρος και η κα Αγγελική, η οποία δεν διστάζει να σιγοντάρει τους ηθοποιούς σε τραγούδια της χαράς και της λύπης. «Έχετε πάει ποτέ στο θέατρο;» τη ρωτά κάποιος. «Δυστυχώς είναι τέτοια η δουλειά μας που δεν το επιτρέπει» απαντά εκείνη. Από γνωστούς της, όμως, έχει ακούσει πως είναι ωραία...
Από 11/10 στην παιδική σκηνή του Ακροπόλ. Σάββατο στις 3 μ.μ., Κυριακή στις 11:30 και 3 μ.μ.

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος (Μικροί & Μεγάλοι ): 12€. Πολύτεκνοι – Άνεργοι – Εκπαιδευτικοί:10€.

Γκρουπ άνω των 20 ατόμων: 10€ Προπώληση Εισιτηρίων: Ταμεία Θεάτρου Ακροπόλ, viva.gr, artinfo.gr , Καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, IANOS, Media Markt

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ