ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ομαδική προσευχή για την θυσία του Αβραάμ έκαναν οι Μουσουλμάνοι της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:40:00 μ.μ. |
 Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου στις 7:30 το πρωί πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο κοντά στην Πυργέλα, από τους μουσουλμάνους που διαβιώνουν στην περιοχή του Άργους, η προσευχή της γιορτής για το Αϊντ Ελ Άντχα. 

Οι ιερές γιορτές του Ισλάμ είναι δύο, αυτή του Ραμαντάν και η σημερινή, ονόματι Αϊντ Ελ Άντχα ή αλλιώς η γιορτή της θυσίας του Αβραάμ, η οποία είναι συνδεδεμένη και με το προσκύνημα στη Μέκκα. Τι συμβολίζει όμως η σημερινή γιορτή για τους απανταχού πιστούς του Ισλάμ και πώς τη γιορτάζουν;

Το κοράνι αναφέρει τον Αβραάμ ως έναν εκλεκτό δούλο του Αλλάχ, του οποίου η πίστη και η ψυχική δύναμη δοκιμάστηκε πολλές φορές προκειμένου να ακολουθήσει το θεϊκό μονοπάτι. Μία από τις σκληρότερες δοκιμασίες ήταν αυτή κατά την οποία ο Αλλάχ του ζήτησε να θυσιάσει το γιο του. Ο Αβραάμ ήταν έτοιμος να ακολουθήσει αυτήν την εντολή, όμως λίγο πριν θυσιάσει το αγόρι του, ο Αλλάχ του αποκάλυψε πως η θυσία είχε ήδη τελεστεί και το αγόρι δεν χρειάζεται να πεθάνει, αφού ο ίδιος αγαπά τον Αλλάχ πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο.
Οι μουσουλμάνοι λοιπόν κάθε σεληνιακό έτος 70 ημέρες μετά το Ραμαντάν, τιμούν τον Αβραάμ και τις δοκιμασίες που υπέστη, με κορυφαία αυτή της θυσίας. Εις μνήμην λοιπόν αυτής της θυσίας, σφάζουν ένα ζώο (πρόβατο, αγελάδα, καμήλα ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση) στο όνομα του Αλλάχ, ο οποίος κατά την πίστη τους τους έχει δώσει εξουσία απέναντι στα ζώα, επιτρέπει τη σφαγή τους αλλά μόνο στο όνομά του. Το κρέας του ζώου που σφάζεται μοιράζεται συνήθως στους γείτονες και τους οικείους. Το ένα τρίτο πηγαίνει στην άμεση οικογένεια, το ένα τρίτο στους φίλους και το ένα τρίτο σαν δωρεά σε ανθρώπους φτωχότερους. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο οι μουσουλμάνοι δείχνουν πως είναι διατεθειμένοι να στερηθούν κάτι προς όφελος των λιγότερο προνομιούχων αλλά και πως θέλουν να διατηρούν στενούς τους δεσμούς της αγάπης με τους οικείους τους. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο όμως δηλώνουν επίσης την θέληση τους να κάνουν θυσίες προκειμένου να παραμείνουν στο δρόμο του Αλλάχ.

Την ημέρα της γιορτής από τα χαράματα , σε όλες τις μουσουλμανικές γειτονιές , όλοι οι ιμάμηδες μαζί υμνούν το θεό επαναλαμβάνοντας αμέτρητες φορές τη φράση "Αλλάχ Έκμπερ" που σημαίνει ο θεός είναι μεγάλος. Οι πιστοί προσεύχονται όπως κάθε πρωί και στη συνέχεια επισκέπτονται συγγενείς και φίλους για να ανταλλάξουν ευχές, κεράσματα και δώρα. Συνήθως οι οικογένειες γευματίζουν όλες μαζί και μάλιστα τρώνε το κρέας από το ζώο που έχουν θυσιάσει, μαγειρεμένο με έναν τρόπο που θυμίζει το κρητικό γαμοπίλαφο. Στην αίγυπτο το ονομάζουν "Φάτα" και είναι βουβαλίσιο ή πρόβειο κρέας, βραστό μαζί με ρύζι μαγειρεμένο στο ζωμό του. Σερβίρεται σε πιάτα, ο ζωμός, το ρύζι, το κρέας σε κομμάτια μαζί με φρυγανισμένο αραβικό ψωμί. Το βράδυ συνήθως κανονίζουν κάποια έξοδο για να γιορτάσουν τη μέρα με ακόμα πιο χαρούμενους τόνους.

Η ευχή που μπορείτε να κάνετε για χαρούμενη γιορτή αν έχετε μουσουλμάνους φίλους είναι "Αϊντ Σαϊντ" ή "Αϊντ Μουμπάρακ" έτσι για να κάνετε και εφέ στα αραβικά!!!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ