ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Γιάννης Μανιάτης: Κι όμως υπάρχει μια Ελλάδα που μπορεί να «γεννήσει» λεφτά!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:29:00 μ.μ. | | |
 Η ​​αναμέτρηση του παλιού με το νέο δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με τις ατέλειωτες και ανούσιες πολιτικές κοκορομαχίες των ημερών. Παλιό είναι να μην υπάρχει ούτε μία λέξη για το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα της χώρας, αν υπάρχει τρόπος και ποιος είναι αυτός, αυτή η χώρα να «γεννήσει» πλούτο, δηλαδή εισοδήματα, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας. Το νέο προφανώς δεν έχει να κάνει με φαντασιώσεις, αλλά με ρεαλιστικό όραμα και αταλάντευτη εφαρμογή στην πράξη.
Στην κατεύθυνση αυτής της Ελλάδας, η οποία μπορεί να «γεννήσει» πλούτο, καταγράφω κάποιες ενδεικτικές, πλην όμως άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις:

1. Το 2014 εγκρίναμε περιβαλλοντικά 105 νέες μεγάλες επενδύσεις συνολικού ύψους 6,1 δισ. στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, της ενέργειας, της πολεοδόμησης, κ.ά. Οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν 8-10.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδυτές έχουν σήμερα στα χέρια τους την οριστική τελική αδειοδότηση για να ξεκινήσουν, κι έχουν και όλα τα διαθέσιμα κονδύλια. Τους καλούμε ΟΛΟΥΣ μετά τις εκλογές, τους διαβεβαιώνει ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός ότι η χώρα θέλει τις επενδύσεις, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα.

2. Το ΤΑΙΠΕΔ, ή όπως ονομαστεί το Υπερταμείο των 50 δισ., θα διαχειριστεί πάνω από 80.000 ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Η έως τώρα μηδενική αξιοποίησή τους προκύπτει από τον τραγικά αντιπαραγωγικό τρόπο που μέχρι σήμερα τα χειρίστηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Πρόταση:

α) Αμεση νομοθέτηση πρόβλεψης ότι για κάθε διαδικασία αξιοποίησης οποιουδήποτε ακίνητου περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού Δημοσίου, το 25% θα διατίθεται για έργα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.
β) Νομοθετείται ότι κριτήριο με βαρύτητα άνω του 30% στην κατακύρωση σε οποιονδήποτε ανάδοχο, θα αποτελεί η δημιουργία του μέγιστου αριθμού θέσεων εργασίας με 80% προσλήψεις από την τοπική περιοχή υλοποίησης της επένδυσης.
γ) Ποσοστό 5% διατίθεται στη νέα γενιά της χώρας, στα ΑΕΙ και στα ΑΤΕΙ της χώρας, για τη στήριξη των μεταπτυχιακών τους τμημάτων.
δ) Υποχρεωτική εκπόνηση για κάθε επένδυση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που εγκρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), με εκτεταμένη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.


3. Επανεκκίνηση της εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού πλούτου, τόσο των υδρογονανθράκων, όσο και του υπόλοιπου. Με τα σημερινά γνωστά δεδομένα (και τιμή πετρελαίου για το 2013 στα 100 δολ./βαρέλι) τα δημόσια έσοδα σε βάθος 25ετίας εκτιμώνται στα 150 δισ. Με τιμή πετρελαίου περίπου σημερινή, δηλ. 40-50 δολ./βαρέλι, τα εκτιμώμενα έσοδα γίνονται πάνω από 50 δισ., με άλλα λόγια μεσοσταθμικά 2 δισ. κάθε χρόνο για τα υπόλοιπα 25 χρόνια. Η πρόσφατη ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αίγυπτο θα προσελκύσει νέους επενδυτές. Κάθε γεώτρηση δημιουργεί 300 άμεσες και 700 έμμεσες θέσεις εργασίας, σύνολο 1.000.

Ο υπόλοιπος ορυκτός πλούτος της χώρας όπου κατέχουμε πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά, εκτιμάται από το ΙΓΜΕ στα 40 δισ. (1η σε περλίτη με το 32% της παγκόσμιας παραγωγής, 1η σε μπεντονίτη με το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής, 4η σε μαγνησίτη, 4η σε μάρμαρα, 1η σε νικέλιο με το 49% της ευρωπαϊκής παραγωγής, 6η σε αλουμίνιο και στις 10 πρώτες χώρες του κόσμου με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη).

Οι 70.000 εργαζόμενοι σήμερα στον εξορυκτικό κλάδο, που είναι κατά 80% εξαγωγικός και από τους πιο δυναμικούς της εθνικής οικονομίας, μπορούν τα επόμενα χρόνια να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10.000.

4. Αμεση αναγέννηση του σήμερα ανύπαρκτου τομέα της οικοδομής με επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονομώ» σε κατοικίες, δημόσια κτίρια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ., σύμφωνα με την προετοιμασία που έχουμε κάνει (500 εκατ. από νέο ΕΣΠΑ + 200 εκατ. από τράπεζες + 300 εκατ. από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Μέσα στο 2016 μπορούν να δημιουργηθούν στον τομέα της οικοδομής 25.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που ζητήσαμε από το ΙΟΒΕ, μερική φοροαπαλλαγή όσων, χωρίς καμία επιδότηση, υλοποιούν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με εκτιμώμενη φορολογική απώλεια 70 εκατ., αλλά επιπλέον φορολογικά έσοδα από έκδοση τιμολογίων ύψους 150 εκατ. σε ετήσια βάση (το μέτριο σενάριο). Αρα θετικό ισοζύγιο κατά 80 εκατ., νέα έσοδα στο κράτος, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση πάνω από 800 κάθε χρόνο σε κάθε οικογένεια από μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

5. Ενεργοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής μας ρύθμισης αυτοπαραγωγής ενέργειας (Net Metering) για ΟΛΕΣ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών), καθώς και τις χιλιάδες αγροτών που είναι ενταγμένοι σε Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Μείωση πάνω από 60% του ενεργειακού τους κόστους με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η προετοιμασία που έχουμε κάνει με τις τράπεζες επιτρέπει την άμεση ενεργοποίηση μηχανισμών χρηματοδοτικής ενίσχυσής τους. Οφελος στον αγροτικό τομέα πάνω από 70 εκατ. και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάνω από 100 εκατ.

Η Ελλάδα που μπορεί να «γεννήσει» πλούτο, υπάρχει! Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει αυτό το «νέο πνεύμα» στη νέα κυβέρνηση που θα βγει από τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου. Το «μία από τα ίδια» σε διάφορες παραλλαγές θα συνιστά εθνική αυτοτιμωρία. Την απάντηση θα τη δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Και το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ είναι κορμός της σωστής απάντησης που καλούνται να δώσουν.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ