ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η γιορτή της Αγίας Σοφίας στην ιστορική εκκλησία του Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:42:00 π.μ. |
 Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής στο ομώνυμο ιστορικό εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος. Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες του Ναυπλίου, και βρίσκεται στην συνοικία του Ψαρομαχαλά στο παλιό Ναυπλίου.
Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως. Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί, οι άλλες εκκλησίες ήσαν, όπως είπαμε υπό κατάληψη και ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων γίνονταν μόνον εκτός των τειχών, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πρόνοια. Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας.
 Η μοναδική βυζαντινή εκκλησία στο Ναύπλιο, πού διατηρήθηκε ως σήμερα θεμελιωμένη κοντά στα ριζώματα της Ακροναυπλίας. Μικρή κεραμοσκέπαστη βασιλική με τρούλο οκτάγωνο, σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού, έχει επιχρισμένη τη δυτική της διώροφη πλευρά και διώροφο στη ΒΔ γωνία ένα νεώτερο καμπαναριό. Έχει και ημικυκλικό ιερό, με δίλοβο παράθυρο. Από το χώρο της Αγίας Σοφίας έχει μεταφερθεί στο Μουσείο ένα κιονόκρανο με ανάγλυφο κόσμημα.
Τον εσπερινο παρακουλούθησαν οι υποψήφιοι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Σόνια Κρίγγου Τάνταρου και η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Πόπη Καλκούνου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ