ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

10 ευρώ από 1η Ιανουαρίου η είσοδος στο Παλαμήδι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:08:00 μ.μ. | |
 Η Ακρόπολη των Αθηνών είναι επισκέψιμη σήμερα από όλους με την καταβολή 12 ευρώ. Το πόσο θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου και θα φτάνει τα 20 ευρώ για την Ακρόπολη και τις πλαγιές της, αλλά δεν θα ισχύει πλέον για τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους. Το ενιαίο εισιτήριο, που ακόμη συζητείται, θα κατεβάσει τη συνολική τιμή για την επίσκεψη και των επτά χώρων, από τα 52 ευρώ που θα απαιτούνταν με ξεχωριστά εισιτήρια, στα μισά (26) ή και στα 30. Ομως η αρμόδια επιτροπή δεν έχει ακόμη καταλήξει κάπου.
Οι αυξήσεις δεν θα ισχύουν από τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο κάθε έτους. Τότε τα εισιτήρια θα μειώνονται κατά 50% και μία Κυριακή κάθε μήνα θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος. Προτάθηκε και δεύτερη Κυριακή ελευθέρας εισόδου, αλλά την τελευταία στιγμή η πρόταση αποσύρθηκε. Τους χειμερινούς μήνες επωφελούνται κυρίως οι Ελληνες.

Το ακριβότερο εισιτήριο που πρότεινε η σχετική επιτροπή από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και δέχθηκε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι της Ακρόπολης, στα 20 ευρώ. Ακολουθεί η Κνωσός με 15 ευρώ, ενώ σε 12 ευρώ θα διαμορφωθεί η είσοδος σε «εμβληματικά μουσεία και προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους» όπως η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Λίνδος, η Αρχαία Ολυμπία, η Δήλος, το Ακρωτήρι της Θήρας και ο Μυστράς.

10 και 8 ευρώ

Στα 10 ευρώ θα διαμορφωθεί η είσοδος για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ηρακλείου, στα 8 για τον Κεραμεικό (από 2 ευρώ που ήταν), το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Κόρινθο, το Δίον, την Πέλλα, τη Φαιστό, το Παλαμήδι και τη Σπιναλόγκα, και στα 6 στη Δωδώνη, την Αμφίπολη, την Κάζα Ρομάνα της Κω και αλλού. Για την κατάταξη έπαιξαν ρόλο τα έργα εκσυγχρονισμού και αναστηλώσεων που έγιναν στα πλαίσια κοινοτικών προγραμμάτων. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 100% έως 400% με μέσο όρο τον διπλασιασμό της τιμής.

Κάποιοι χώροι που δεν είχαν εισιτήριο αποκτούν. Η συζήτηση άργησε να γίνει, αφού όπως επισημάνθηκε από μέλη του ΚΑΣ τα τουριστικά πρακτορεία ήδη κλείνουν πακέτα για του χρόνου. Διευθυντές μουσείων άφησαν να διαφανεί η ανησυχία τους για το ότι θα έχουμε κλειστές αίθουσες και τον φετινό χειμώνα. Δεν συζητήθηκε επίσης το θέμα των ελευθέρας παρότι κρίθηκε ότι είναι πολλά. Η Ακρόπολη το 2014 είχε 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες με 500.000 ελευθέρας. Ο αριθμός ακούγεται τεράστιος αλλά πρόκειται κυρίως για μαθητές. Τέλος, το ηλεκτρονικό εισιτήριο παραπέμπεται για του χρόνου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ