ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Αντώνης Αναπλιώτης (1887 Ναύπλιο - 1951 Αθήνα)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:22:00 μ.μ. |
 Ο Αντώνης Αναπλιώτης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Αντώνη Λεκόπουλου), ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1885, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο το 1902.

Εργάσθηκε στο πρωτοδικείο Ναυπλίου και παράλληλα σπούδασε στη Νομική σχολή του πανεπιστη­μίου Αθηνών. Το 1908 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, σταδιοδρόμησε ως υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών και έφθασε ως το Βαθμό του επιθεωρητή.

Την πρώτη λογοτεχνική του εμφάνιση έκανε το 1910, τυπώνοντας την ποιητική του συλλογή To Βιολί. Ωστόσο είχε ήδη από το 1907 γράψει το τρίπρακτο δράμα Ο Πιπιάς, το οποίο τυπώθηκε το 1992 από τη βιβλιοθήκη του Ναυπλίου Παλαμήδης. 

Ασχολήθηκε με την ποίηση, το διήγημα, τη λαογραφία, το θέατρο, το χρονογράφημα και έγραψε ποικίλες διατριβές. Στα σαράντα χρόνια της πνευματικής του πορείας συνεργάσθηκε με πολλά έντυπα της επαρχίας και της πρωτεύουσας (ΕΥΒΟΪΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΜΠΡΟΣ, ΠΡΩΙΑ ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, ΑΤΛΑΝΤΙΣ Ν. Υόρκης κ.ά.), στα οποία βρίσκεται κατεσπαρμένο μεγάλο μέρος του έργου του. Το θεατρικό του έργο Ο Πιπιάς βραβεύθηκε το 1938 στον Καλοκαιρίνειο Διαγωνισμό. 

Με επιμέλεια του Σπ. Παναγιωτόπουλου, του Γ. Τσουκαντά και του Ν. Δεληβοριά κυκλοφόρησε μεταθανάτια (1958) επιλογή της ιδιότυπης ποίησης του Αντώνη Αναπλιώτη. Πέθανε στην Αθήνα το 1951. Η ποίηση του Αντώνη Αναπλιώτη είναι ηθογραφική και θεματογραφική, απλή και λυρική:

Το λιμανάκι γιορτινό / ένα πανάκι αλαργινό· / Το Μπούρτζι, το Φανάρι· / κι' ένα καϊκάκι Τολιανό, / σιγά-σιγά σαλπάρει.Η νεολαία η «χρυσή»· / Σεργιάνι πρέφα και κρασί - / τους γλάρους λογαριάζει· / και δύο ομπρελίνα πράσινα / κοιτάζει και γλαριάζει.

(από το ποίημα Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΑΚΑΔΑ)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ
1971
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ