ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι. 300 χρόνια από το τέλος μιας εποχής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:59:00 μ.μ. |
 Στο Ναύπλιο, με την πλούσια ιστορική του στρωματογραφία και την εναλλαγή των ξένων κυριαρχιών από τον 13ο αιώνα έως το 1822, αυτοί που άφησαν πιο εντυπωσιακά τα χνάρια τους στον τόπο ήταν οι Βενετοί, κατά την πρώτη (1389-1540) και κυρίως κατά τη δεύτερη (1686-1715) Βενετοκρατία. Πρωτεύουσα του Βασιλείου του Μοριά και έδρα του Βενετού διοικητή, το Ναύπλιο ξεχώρισε ως κέντρο διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό. Η πόλη γνώρισε μέρες δόξας και πλούτου, κάτι που αποδεικνύουν ακράδαντα τα μνημειακά κι αρχειακά τεκμήρια της περιόδου.

Καθώς το 2015 συμπληρώνονται 300 χρόνια από την πτώση της πόλης στους Τούρκους το 1715 και το τέλος της Βενετοκρατίας, ο Δήμος Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας» μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.) οργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο των σκοπών τους για καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, που ονόμασαν «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι». Ο Δήμος Ναυπλιέων και το Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας» συσπείρωσαν φορείς σε επίπεδο τοπικό αλλά και εθνικό και συνδιοργανώνουν δράσεις που φέρνουν μικρούς και μεγάλους κοντά στο βενετσιάνικο παρελθόν της πόλης. Μέσα από δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, παραγωγή έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού και περιοδικές εκθέσεις, το Ναύπλιο για φέτος και όλο το 2016 θα ζει την ατμόσφαιρα της βενετικής παρουσίας στην πόλη. Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις της πόλης, όπως είναι το καρναβάλι και το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής ακολούθησαν και ενσωμάτωσαν στο πρόγραμμά τους βενετικές αναφορές.

Με μεγάλη μας χαρά και παρ’ όλες τις δυσκολίες των καιρών, χάρη στη συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο και το Παράρτημά του στο Ναύπλιο κατορθώσαμε να ετοιμάσουμε την περιοδική έκθεση «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι. Εικόνες και τεκμήρια πολέμου» όπου παρουσιάζεται συνοπτικά η στρατιωτική παρουσία των Βενετών στο Ναύπλιο μέσα από χειρόγραφα, γκραβούρες, οπλισμό εποχής, νομίσματα, μοντέλο γαλέρας (δάνειο από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας). Η περιοδική έκθεση άνοιξε τον Αύγουστο και έχει ήδη 3.300 επισκέπτες βρίσκοντας εντυπωσιακή απήχηση στο κοινό όλων των ηλικιών καθώς παρουσιάζει συνοπτικά τέσσερις αντιπροσωπευτικές ενότητες: 1) Βενετοί και Τούρκοι έξω απ’ τα κάστρα τ’ Αναπλιού: 1686, 1715, 2) Η βενετσιάνικη Αρμάδα, 3) Πολεμώντας για τη Βενετία - Έλληνες stradioti, 4) Τα κάστρα τ’ Αναπλιού.

Κορύφωση των δράσεών μας είναι η συνδιοργάνωση Επιστημονικού Συμποσίου με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στις 9-11 Οκτωβρίου 2015. Το Συμπόσιό μας θα γίνει στο Ναύπλιο, στον ιστορικό χώρο του Βουλευτικού και φιλοδοξεί μέσα από πρωτότυπες ανακοινώσεις να φωτίσει τις λεπτομέρειες εκείνης της εποχής, να περιγράψει τις συνθήκες και να ανασύρει με επιστημονική τεκμηρίωση τις εικόνες που συνθέτουν τ’ Ανάπλι των Βενετών. Διακεκριμένοι ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθώς και η ακαδημαϊκός κα Χρύσα Μαλτέζου θα αναπτύξουν αδημοσίευτα στοιχεία σχετικά με τις δύο περιόδους βενετοκρατίας στο Ναύπλιο. Τα Πρακτικά του Συμποσίου θα δημοσιευτούν στην επόμενη έκδοση του περιοδικού Ναυπλιακά Ανάλεκτα, τ. ΙΧ (2016) ενώ για τους φίλους της ιστορίας που δεν θα μπορέσουν να βρίσκονται κοντά μας, θα εξασφαλίσουμε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση.

Ελπίζουμε ότι η ατμόσφαιρα του Ναυπλίου, σύγχρονη και βενετσιάνικη, θα δελεάσει τους φίλους της πόλης που τους προσκαλούμε να έρθουν στο ανοιχτό για το κοινό Συμπόσιό μας και να ταξιδέψουν στη Napoli di Romania των Βενετών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ