ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Φως στην κληρονομιά της Βενετοκρατίας στο Ναύπλιο ρίχνει από σήμερα το Επιστημονικό Συμπόσιο "Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι - 300 χρόνια από το τέλος μιας εποχής"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:13:00 μ.μ. |
  Το 2015 συμπληρώνονται 300 χρόνια από την πτώση του Ναυπλίου στους Τούρκους το 1715, που σήμανε το τέλος της Βενετοκρατίας και γενικότερα μιας μακραίωνης εποχής δυτικών κυριαρχιών στην Πελοπόννησο. Εκείνοι που άφησαν πιο εντυπωσιακά τα χνάρια τους στον τόπο ήταν οι Βενετοί, κατά την πρώτη (1389-1540) και κυρίως κατά τη δεύτερη (1686-1715) περίοδο της κυριαρχίας τους, μετατρέποντας το Ναύπλιο σε διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Τότε η πόλη γνώρισε μέρες δόξας και πλούτου, κάτι που αποδεικνύουν ακράδαντα τα μνημειακά και αρχειακά τεκμήρια της περιόδου. 

Με αφορμή λοιπόν την επέτειο αυτή, το Ιδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Δήμου Ναυπλιέων –στο πλαίσιο του σκοπού του για ιστορική έρευνα και καταγραφή– σχεδιάζει σειρά εκδηλώσεων για τα έτη 2015-2016. Με τη συνεργασία πλήθους φορέων και οργανισμών διοργανώνονται ομιλίες, έκθεση εικαστικών και αρχειακών τεκμηρίων στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, δρώμενα, θεατρική παράσταση, εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια, εκδόσεις, οπτικοακουστικό υλικό και τέλος επιστημονικό συμπόσιο, με τίτλο «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι. 300 χρόνια από το τέλος μιας εποχής», σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, από σήμερα 9 έως την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο Βουλευτικό του Ναυπλίου.

Εκεί, διακεκριμένοι ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθώς και η ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Μαλτέζου θα αναπτύξουν αδημοσίευτα στοιχεία σχετικά με τις δύο περιόδους της Βενετοκρατίας στο Ναύπλιο. 

Για τους φίλους της ιστορίας που δεν θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν από κοντά έχει προβλεφθεί η διαδικτυακή αναμετάδοσή του μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων www.nafplio.gr και το ενημερωτικό site Αργολικές Ειδήσεις. 

Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η παραγωγή σχετικού ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών με την επιστημονική εποπτεία της κ. Ευτυχίας Λιάτα, διευθύντριας Ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ