ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ενεργοί Δημότες Επιδαύρου: Απολογισμός πεπραγμένων (και απουσίας) 2014

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:47:00 π.μ. |
 Στις 16 Οκτωβρίου 2015 έλαβε χώρα ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2014, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό, σε μια άδεια αίθουσα, εκτός των Δημοτικών και τοπικών συμβούλων, καθώς δεν ήταν πάνω από είκοσι πολίτες που να παρακολούθησαν την τυπική, για την Δημοτική Αρχή, διαδικασία.

Ο Δήμαρχος, ξεκινώντας με απολογητική διάθεση για την πλήρη απουσία της δημοτικής αρχής και μπαίνοντας στο γνωστό κρεσέντο μιζέριας επί 45 λεπτά, μας είπε ότι το 2014 ήταν μια εκλογική χρονιά τόσο σε τοπικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο, άρα μάλλον δεν χρειαζόταν να κάνουμε και κάτι άλλο. Μας επεσήμανε συνεχώς ότι δεν μας δίνει το κράτος χρήματα και ότι έχουν μειωθεί τα έσοδα 65% σε σχέση με το 2009 – ακόμα αυτό μνημονεύουμε – και ότι δεν ολοκληρώνονται έργα διότι κάποιοι υπάλληλοι της περιφέρειας δεν έρχονται επειδή δεν παίρνουν τα εκτός έδρας από τις υπηρεσίες τους(!!!). Επίσης μας μίλησε για κάποια έργα που έγιναν όπως: Αλλαγή παρκέ Κλειστού γυμναστηρίου και γήπεδο Αρχαίας Επιδαύρου από Γενική Γραμματεία Αθλητισμού , Μουσείο και αναβάθμιση πλατείας Α’ Εθνοσυνέλευσης Ν. Επιδαύρου, από Βουλή των Ελλήνων κ.α. και κάποια που είναι προγραμματισμένα να γίνουν ή σε εξέλιξη, όπως ο δρόμος προς Δεσκλιά. Τέλος, μας ενημέρωσε για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αλλάξει όπου μπορεί τους λαμπτήρες φωτισμού με άλλους μικρότερης απόδοσης για λόγους οικονομίας, αυτό μάλλον κατάλαβε όταν συζήτησαν για λάμπες οικονομίας και όχι το ορθό που είναι η αλλαγή με λάμπες νέας τεχνολογίας – οικονομίας αλλά ίδιας απόδοσης! Καλού κακού βέβαια ας ετοιμάζουμε κανένα φανό.
Από τη μεριά μας, επισημάνθηκε αρχικά η πλήρης απουσία του Δημάρχου αλλά και των αντιδημάρχων, τους οποίους μερικοί δεν γνωρίζουν καν ποιοι είναι, ειδικά μετά τις τοπικές εκλογές καθώς και η λειτουργία του Δήμου, κυριολεκτικά, στον αυτόματο πιλότο. Πιθανόν οι περισσότεροι από τους έχοντες εξουσία, νομίζουν ότι όλα τελείωσαν την ημέρα των εκλογών, δεν κατάλαβαν ότι όλα ξεκίνησαν τότε. Αντίθετα σε ότι έχει να κάνει με μικρορουσφετάκια και βολεματάκια των δικών τους παιδιών είναι όλοι παρόντες με πρώτο και καλύτερο τον Δήμαρχο όπου έχει και την κύρια ευθύνη. Που το βασίσαμε αυτό; Σε ότι βλέπουμε καθημερινά! Νομίμως ενεργών ο Δήμαρχος, έβαλε στα δίμηνα πάλι τους υποψηφίους του ή τους συγγενείς τους, όπως κάνει και στις νόμιμες απ’ ευθείας αναθέσεις τόσο του Δήμου όσο και των επιχειρήσεων, μη παίρνοντας πάντα προσφορές για να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Ο Ν. Μαντέλα έλεγε ότι: η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με φιλανθρωπία αλλά με δικαιοσύνη. Δυστυχώς οι πολίτες στον δήμο μας δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες για εργασία, για επίλυση των καθημερινών προβλημάτων και δεν αντιμετωπίζονται ίσοι προς ίσους όσοι έχουν εκκρεμότητες με τον Δήμο.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός, που πληρώνουν όλοι οι πολίτες μέσα από τα ανταποδοτικά, καθώς επίσης έγινε κριτική και για την ανικανότητα διαχείρισης των προγραμμάτων 5μήνων τα οποία έχουν φέρει πάρα πολύ κόσμο στις υπηρεσίες του Δήμου αλλά το αποτέλεσμα δεν φαίνεται στην τοπική κοινωνία.
Επίσης, έγιναν κάποιες ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο για τις οποίες δεν δόθηκαν απαντήσεις, πέρα από μια επίθεση σε βάρος μου και κάποιων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Επισημάναμε την πολιτική ευθύνη του Δημάρχου να ορκίσει δημοτικούς συμβούλους, και μάλιστα κάποιοι έχουν και θέσεις ευθύνης, ενώ είχαν χρέη προς τον Δήμο ή την επιχείρηση ύδρευσης-αποχέτευσης, ρωτήθηκε για το εάν έχει εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πληρωμή της ΔΕΗ στο δημοτικό κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς φαίνεται να εισπράττει από τα Δημοτικά τέλη η ΔΕΗ τα όποια έξοδα δημιουργούνται και φυσικά έγινε ιδιαίτερη αναφορά για την υπόθεση της κλοπής των χρημάτων από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης η οποία φαίνεται να κινείται με ρυθμούς σαλιγκαριού και φυσικά πάντα φταίνε οι άλλοι.
Ρωτήθηκε ο Δήμαρχος ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο που προτείνει για τον Δήμο μας. Για έναν Δήμο που έχει τεράστια επισκεψιμότητα και ένα παγκόσμιο brand name, το οποίο αφήνουμε στην τύχη του και ασχολούμαστε με ταξιδάκια αναψυχής στη Ρουμανία, των υποψηφίων τοπικών συμβούλων της συμπολίτευσης, χωρίς καμία στόχευση. Αναλύθηκε η πλήρης απουσία σχεδίου για την κατεύθυνση του Δήμου μας και φυσικά η πάγια τακτική να έρχονται προς ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο οι προτάσεις για έργα εντασσόμενα στο ΕΣΠΑ μια ή δυο μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία και φυσικά ποτέ να μην χρηματοδοτούνται. Όσο για τα πάγια προβλήματα όπως ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ και νομιμοποίηση λιμένα Αρχαίας Επιδαύρου, απλά είμαστε ακόμα στο ‘’περίμενε’’. Και αύριο να προχωρήσουν αυτά τα έργα, έχετε ήδη χάσει 5 χρόνια κύριε Δήμαρχε και δικαιολογίες δεν χωρούν, διότι απλά δεν τα κυνηγήσατε ποτέ ουσιαστικά!

Πριν τον Δήμαρχο, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και δείχνοντας ‘’μετανιωμένη’’, μας μίλησε για την δημοκρατική και μη αυταρχική διαδικασία που ακολουθείται στα Δημοτικά Συμβούλια, πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρότασή της για να μειωθεί ο χρόνος ομιλίας των Δημοτικών Συμβούλων στο ελάχιστο. Αυτό που τονίσαμε από τη μεριά μας ήταν, ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου κανονισμού για τον οποίο φέρει την πλήρη ευθύνη, την καθιστά ιστορικά ως την Πρόεδρο που μείωσε την συζήτηση στις συνεδριάσεις. Επίσης, η μη παρακολούθηση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων δημιουργεί προβλήματα και κωλυσιεργίες στο έργο του δημοτικού συμβουλίου και του Δήμου συνολικά.
Εκτός του θέματος της κλοπής και των ευθυνών της διοίκησης, για την ΔΕΥΑΕΠ αναλύθηκε το οικονομικό και λειτουργικό χάος που επικρατεί εδώ και 5 χρόνια και όχι μόνο το τελευταίο έτος, αλλά και η εξεύρεση λύσης για την σωστή λειτουργία των βιολογικών και κυρίως του Λυγουριού και της Νέας Επιδαύρου.

Τέλος για την ανενεργή, ουσιαστικά, επιχείρηση πολιτισμού δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως κατάφερε να μπει φέτος 35.000€ μέσα χωρίς να παράξει τίποτα, πέραν της χορωδίας ενηλίκων και κάποιας εθελοντικής βοήθειας από τα μέλη του Δ.Σ. και τον Πρόεδρο σε διάφορες εκδηλώσεις.
Εν κατακλείδι, ουσιαστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν και ούτε κάτι τέτοιο περιμέναμε καθώς η τακτική αυτή είναι συνήθης. Το μόνο που μας είπε ο κ. Δήμαρχος είναι ότι ο λαός έκρινε πέρυσι τον Μάιο, το οποίο δεν είναι και ψέμα, άρα τώρα έχει το δικαίωμα να ακολουθήσει την δική του τακτική. Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι δεν θα αφήσουμε την τύχη του Δήμου σε ανθρώπους που ‘’κουράστηκαν’’ νωρίς και δεν δέχονται την κριτική από κανέναν. Οι οποίοι μιλούν για στείρα αντιπολίτευση, όταν σχεδόν σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έχουμε προτάσεις και αιτήματα, όταν τους έχουμε κάνει τόσα γραπτά αιτήματα τα οποία ούτε καν δέχονται να συζητήσουν στα Δημοτικά Συμβούλια. Ενδεικτικά αναφέρουμε την άρση περιορισμών στην Β’ αρχαιολογική ζώνη και τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας τα οποία είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα. Είμαστε παρόντες και θα είμαστε για όσο διάστημα θεωρούμε ότι με τις ενέργειες και τις ιδέες μας μπορεί να είμαστε χρήσιμοι στην τοπική κοινωνία, με πρωταρχικούς στόχους την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναπτυξιακή πολιτική, πέρα από την μίζερη καθημερινή παρουσίαση που βολεύει τη Δημοτική Αρχή. Δεν αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς και όπου χρειαστεί θα βοηθήσουμε να καλυτερεύσει ο τόπος μας, όπως το έχουμε κάνει πολλές φορές έως τώρα.

Λυγουριό, 09-11-2015

Τάσος Χρόνης
επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
Δήμου Επιδαύρου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ