ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Το Ναύπλιο και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα πριν από 33 χρόνια (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:27:00 π.μ. | |
 Δείτε παρακάτω ένα βίντεο αφιέρωμα του 1982 από την ΕΡΤ στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με τίτλο "Η άλλη Ελλάδα". Στο βίντεο τα κείμενα και την αφήγηση επιμελήθηκε η  Ιωάννα Παπαντωνίου. Αξίζει να δείτε αυτό το βίντεο γιατί εκτός από την εκτενή αναφορά στο Π.Λ.Ι και τις δραστηριότητές του θα μπορέσετε να δείτε και την πόλη του Ναυπλίου όπως ήταν πριν από 33 χρόνια!!!

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1974 στο Ναύπλιο, είναι έργο της Ιωάννας Παπαντωνίου. Με την αγάπη, τη γνώση και τη συνείδηση για κάθε τι ελληνικό και παραδοσιακό, η γνωστή ενδυματολόγος αφοσιώθηκε και ανέπτυξε σε πολλούς τομείς το Ίδρυμα, και δημιούργησε ένα σύγχρονης αντίληψης και πρωτοποριακό Λαογραφικό Μουσείο. Όπως λέει η ίδια στην ταινία, το Ίδρυμα δεν είναι απλώς ένα Μουσείο, είναι ένα τμήμα από τις διάφορες δραστηριότητές του. Σημαντικό τμήμα του, είναι το Κέντρο Έρευνας όπου δραστηριοποιούνται ομάδες νέων επιστημόνων, υπό την καθοδήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και της ίδιας της δημιουργού που ειδικεύεται στο ένδυμα.
Ακόμα, το Ίδρυμα, είναι και δισκογραφική εταιρεία, αφού παράγει δίσκους που εικονογραφούν την έρευνα που έχει γίνει στο Εθνικομουσικολογικό του τμήμα. Είναι, ακόμα, και εκδοτικός οίκος, με ειδικές εκδόσεις που αφορούν και αναφέρονται στις έρευνες των τμημάτων του. Στην ταινία, καταγράφονται αναλυτικά όλες οι δραστηριότητες του Ιδρύματος και του Μουσείου και παράλληλα παρουσιάζεται η ζωή στην πόλη του Ναυπλίου, οι εκδηλώσεις, οι παρελάσεις, οι μπάντες μουσικής κ.ά.
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Κείμενο και αφήγηση: Ιωάννα Παπαντωνίου
Φωτογραφία: Λευτέρης Παυλόπουλος
Ηχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Μοντάζ: Γιάννης Κριαράκης
Συντονιστής παραγωγής: Κώστας Στυλιάτης
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη
Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης

ΕΡΤ - Έτος παραγωγής 1982
Film 16 mm - έγχρωμο - διάρκεια 26’: 26’’
Ανάπλαση 2008 - μεταγραφή σε video Beta SP
Ειδική συνοπτική έκδοση 5’ - διάρκεια 6’: 15’’
Πρώτη προβολή: 22 Ιανουαρίου 1982 (Ε: 2010 & 2011)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ