ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα - Μια γυναίκα νεκρή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:02:00 π.μ. |
 Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών έγινε αισθητή στις 09:10 το πρωί της Τρίτης στην μισή Ελλάδα. Ο σεισμός είχε επίκεντρο στο νοτιοδυτικό ακρωτήριο της Λευκάδας, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας.

Ο κόσμος στο νησί βγήκε έντρομος από τα σπίτια του, ενώ αντικείμενα έπεφταν από τα ράφια. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στα γειτονικά νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπου έχουν σημειωθεί μικροκατολισθήσεις σε αγροτικούς δρόμους.

Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, είναι θύμα του σεισμού. 

Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμοι όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης. Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λευκάδα. 

Όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το ρεύμα στο χωριό και το τηλέφωνο έχει διακοπεί, όμως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και η πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κλήσεις για βοήθεια. «Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι» λέει ο Θανάσης Κατοπώδης και τονίζει πως η δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 2003.
«Τεράστιες ζημιές σε σπίτια σημειώθηκαν ήταν πολύ δυνατός σεισμός μακάρι να τελειώσει εδώ υπάρχει αναστάτωση παντού και σε όλους στο νησί», λέει ο κ. Νίκος ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λευκάδα.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Αντίθετα ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ