ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Διήμερη επιστημονική Ημερίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:25:00 μ.μ. |
  Την ευκαιρία να ενημερωθούν έγκυρα για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του σακχαρώδη διαβήτη, θα έχουν το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 οι κάτοικοι του Ναυπλίου, αλλά και του ευρύτερου νομού Αργολίδος, στο ξενοδοχείο Amalia Hotel Nauplia!
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, ώρες 10:30 – 13:30 και 18:30 – 21:00, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα για τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας της περιοχής, ενώ την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 10:30 – 14:00, θα ακολουθήσει Ενημερωτική Εκδήλωση για το κοινό στον ίδιο χώρο.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν θα ενημερώσουν τον τοπικό πληθυσμό για όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της καλπάζουσας «επιδημίας» του σακχαρώδη διαβήτη, δίνοντας το μήνυμα αισιοδοξίας που προκύπτει από τη μάχη για την αντιμετώπισή του.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο διεξαγωγής του Προγράμματος Ενημέρωσης τόσο των ιατρών και επαγγελματιών υγείας, όσο και του ευρύτερου κοινού, με τίτλο «Η ζωή με τον σακχαρώδη διαβήτη» 2015.

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts – E.A.S.A.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας της E.A.S.A. (E.I.H.), τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τα κατά τόπους Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα.

Σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του (Π.Δ. 339, σε εφαρμογή του άρθρου 25 του Ν. 2071/92 τ.Α’/123/92), το Ε.ΚΕ.ΔΙ. αποτελεί Κοινωφελές Ίδρυμα με Νομική Μορφή Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο λειτουργίας του, το Κέντρο αναλαμβάνει από το 1993 σημαντικές δράσεις, με σκοπό να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας, παράλληλα, νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από τη νόσο.

Ενδεικτικά, κατά τα έτη 2012 – 2013 και 2014, το Ε.ΚΕ.ΔΙ. διεξήγαγε, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), και σε συνεργασία με πολλούς επιστημονικούς φορείς, μεγάλο Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης της κοινής γνώμης με τίτλο «Πρόλαβε το διαβήτη σου και αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά». Το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2012 στη Λάρισα, τα Χανιά, την Καβάλα, τη Δημητσάνα και την Αθήνα, το 2013 στη Λαμία, τις Σέρρες, τη Μυτιλήνη, το Βόλο και την Αθήνα, ενώ το 2014 στο Ηράκλειο, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτό, και για το τρέχον έτος το Κέντρο ανέλαβε τη διοργάνωση τριών (3) Ενημερωτικών Διημερίδων σε ισάριθμες πόλεις της χώρας, τη Σητεία τον Οκτώβριο, την Αθήνα το Νοέμβριο και το Ναύπλιο το Δεκέμβριο του 2015. Πρόκειται για άλλη μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στη σύγχρονη «πανδημία» του σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος υπολογίζεται ότι πλήττει στις μέρες μας περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα σε διεθνές επίπεδο.

Το Ναύπλιο αποτελεί τον τρίτο και τελευταίο «σταθμό» του Ε.ΚΕ.ΔΙ. για το 2015, με πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που καλύπτει μερικούς από τους βασικότερους τομείς ενδιαφέροντος των ιατρών και επαγγελματιών υγείας, των διαβητικών ατόμων, αλλά και του γενικότερου κοινού.

Στην πρωινή συνεδρία της Επιστημονικής Ημερίδας του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου 2015 (10:30 – 13:30) θα παρουσιαστούν τα θέματα «Το νεοαγγειακό γλαύκωμα στο διαβήτη», από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο, Ειδικό στην Παθολογία και τη Χειρουργική του Γλαυκώματος, Διευθυντή του Τμήματος Γλαυκώματος Ενηλίκων και Παίδων του Ιατρικού Κέντρου, Μαρούσι, Αθήνα κύριο Νικόλαο Π. Ματθαίου, «Διαβήτης: παλαιά ασθένεια με νέες προοπτικές», από τον Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητή (Ομότιμο) Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A., Σάλτσμπουργκ - Αυστρία) κύριο Εμμανουήλ Γ. Φραγκούλη, «Διαβήτης κύησης», από την Παθολόγο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτιδα της Β’ Παθολογικής Κλινικής & Σακχαρώδη Διαβήτη του Ιατρικού Κέντρου, Μαρούσι, Αθήνα κυρία Γεωργία Α. Αργυρακοπούλου και «Υπογλυκαιμία στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη», από τον Καθηγητή (Ομότιμο) Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαστήριο Έρευνας «Ν. Σ. Χρηστέας & Ευγενίδειο Θεραπευτήριο», Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.) κύριο Νικόλαο Λ. Κατσιλάμπρο.

Η απογευματινή συνεδρία, την οποία θα προσφωνήσουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι του τόπου, θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 – 21:00. Κατά τη διάρκειά της, θα δοθούν οι διαλέξεις «Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου σε διαβητικά άτομα», από τον Καρδιολόγο, Επιμελητή της Καρδιολογικής Κλινικής, Υπεύθυνο του Εξωτερικού Καρδιολογικού Ιατρείου του Ιατρικού Κέντρου, Μαρούσι, Αθήνα κύριο Φώτιο Γ. Τσάκαλη και «Η αποφασιστική συμμετοχή του γαστρεντερο-παγκρεατικού άξονα στην αναχαίτιση του καρδιομεταβολικού συνδρόμου», από τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητή (Ομότιμο) Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκού και Μέλους της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A., Σάλτσμπουργκ - Αυστρία) κύριο Σωτήριο Α. Ράπτη.

Παράλληλα, στην Ενημερωτική Εκδήλωση για το κοινό την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 (10:30 – 14:00) θα παρουσιαστούν τα θέματα «Γαστρεντερικός σωλήνας: ο “τροχονόμος” της εκκρίσεως της ινσουλίνης από το πάγκρεας», από τον Πρόεδρο του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητή κύριο Σωτήριο Α. Ράπτη, «Ο χειρουργικός ασθενής με διαβήτη» από τον Καθηγητή (Ομότιμο) Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), τ. Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Αθανάσιο Λ. Γιαννόπουλο, «Άσκηση, σωστή διατροφή και αποφυγή καπνίσματος βασικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη» από τον Καθηγητή κύριο Ν. Λ. Κατσιλάμπρο, «Διαβήτης και καρδιά» από τον Καθηγητή (Ομότιμο) Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A., Σάλτσμπουργκ - Αυστρία), Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τ. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Δημήτριο Θ. Κρεμαστινό, «Διαβήτης και γλαύκωμα» από τον κύριο Νικόλαο Π. Ματθαίου και «Διαβήτης κύησης», από την κυρία Γεωργία Α. Αργυρακοπούλου.

Θα ακολουθήσει γενική συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Όπως τονίζει ο Καθηγητής κύριος Σ. Α. Ράπτης, «η νόσηση από διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προληφθεί. Κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν καταναλωτικές, διατροφικές και φαρμακευτικές συνήθειες, αλλά και την περιβαλλοντική επιρροή, πρόκειται να διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Το Ε.ΚΕ.ΔΙ., με πλήρη συναίσθηση της υψηλής αποστολής του, και σε συνεργασία με όλους τους άλλους φορείς, έχει αναλάβει κι εφέτος αυτές τις σημαντικές δράσεις, στοχεύοντας, πάντα, στη συνεχή ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων στη χώρα μας».

Στην απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου έχουν προσκληθεί να παραστούν και να απευθύνουν χαιρετισμό ο Βουλευτής Ν.Δ. Αργολίδος, τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριος Ιωάννης Ανδριανός, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αργολίδος κύριος Ιωάννης Γκιόλας, ο Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ. Αργολίδος, τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κύριος Ιωάννης Μανιάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος κύριος Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κύριος Δημήτριος Κωστούρος, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδος κύριος Γεώργιος Γιαννόπουλος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδος – Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου κύριος Λάμπρος Δημητρογιάννης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδος κυρία Δήμητρα Στεφανοπούλου, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αργολίδος κύριος Δημήτριος Παπαδημόπουλος, η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδος κυρία Αριστέα Κατσουλάκου, ο Συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου κύριος Παναγιώτης Χέρας, ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου κύριος Ανδρέας Πρωτόπαππας, ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου κύριος Ιωάννης Μουστάκας, το Μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) κυρία Αθανασία Καρούνου και ο Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) κύριος Δημήτριος Συκιώτης.

Τέλος, να ευλογήσει και να απευθύνει χαιρετισμό στις εργασίες των Ημερίδων έχει προσκληθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. κ. Νεκτάριος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ