ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ύστατη γραμμή άμυνας για την διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο η κεντρική κυβέρνηση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:07:00 μ.μ. | |
 Tο «πράσινο φως» για τη συμβασιοποίηση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, μεταξύ ΤΕΡΝΑ και Περιφέρειας, συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ, άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο, εγκρίνοντας τη σύμπραξη σε προσυμβατικό επίπεδο. Πρόκειται για το έργο που έχει ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων από πλευράς τοπικής κοινωνίας, αλλά και κυβέρνησης, καθώς δεσμεύει την Πελοπόννησο για τα επόμενα 28 χρόνια σε ένα μοντέλο που εκτιμάται ότι θα φέρει αυξήσεις δημοτικών τελών, καθώς δεν βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων με την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, αλλά στα σύμμεικτα απορρίμματα.
Η συμφωνία -που είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2014- ανάμεσα σε Περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ προβλέπει εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών 150.000 τόνων τον χρόνο σε όλη την περίοδο παραχώρησης, όταν σήμερα δεν ξεπερνούν τους 120.000 τόνους.

«Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι άμεσα εκτελεστή και λέει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στη συμβασιοποίηση του έργου», λέει στην «Εφ.Συν.» η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Κ. Νικολάκου.

Τι προβλέπεται

Το έργο αφορά την κατασκευή δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε Κόρινθο και Αργολίδα, καθώς και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.

Η αντιπεριφερειάρχης υποστηρίζει:

«Είναι ένα έργο επενδυτικό, “πράσινο”, που γίνεται με ΣΔΙΤ, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενδυναμώνει την τοπική οικονομία. Η ίδια η σύμβαση λέει ότι τους πρώτους 10 μήνες ο ανάδοχος οφείλει να καλύψει και το μεταβατικό στάδιο. Γνωρίζετε ότι έχουμε το κέντρο της Πελοποννήσου (σ.σ. Τρίπολη) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λύνεται επομένως και αυτό».

Είναι γνωστή η αντίθεση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη, στη σύμβαση, καθώς και η αποστολή επικριτικής πρότασης προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, πριν προβεί στην έγκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο εξετάζει τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναμένεται να τοποθετηθεί εντός των ημερών.

Σε τοπικό επίπεδο, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της αντιπολίτευσης «Πελοπόννησος Πρώτα», Ν. Πατσαρίνος, ενημερώνει ότι «σεβόμενοι βεβαίως τις αποφάσεις των δικαστών, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να μην προχωρήσει το έργο και θα καλέσουμε την κυβέρνηση να αντιδράσει. Και ελπίζουμε να αντιδράσει».

Σχολιάζει δε ότι «ναι μεν η σύμβαση δεσμεύει όλους τους δήμους για 28 χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή όποιον δήμαρχο κι αν ρωτήσεις, δεν ξέρει τι ποσότητα του αντιστοιχεί».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι η παράταξή του έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του έργου. Σημειώνεται, τέλος, ότι με άρθρο στο τελευταίο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων, προστέθηκε ένα ακόμη «σκαλοπάτι» στη διαδικασία έγκρισης Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) σε κυβερνητικό επίπεδο: υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι πριν από έναν μήνα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Βαγγέλης Καπετάνιος, είχε ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ δε πρόκειται να προχωρήσει. «Πώς θα προχωρήσει η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, όταν το έργο δεν ήταν σύμφωνο ούτε καν με το προηγούμενο ΠΕΣΔΑ, πόσο μάλλον με το νέο; Οι άλλες τρεις περιοχές δεν έχουν αναθεωρήσει τα ΠΕΣΔΑ τους. Σε όσα έργα δεν είχε υπογραφεί σύμβαση, αυτά θα πρέπει να επανασχεδιαστούν», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καπετάνιος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ