ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Με επιτυχία η διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου με θέμα ''Αμπέλι και Ανάπτυξη'' στη Νεμέα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:42:00 π.μ. |
 Την Πέμπτη και Παρασκευή 12 και 13 Νοεμβρίου 2015 διεξήχθη στη Νεμέα το πρώτο από μια σειρά συνεδρίων του Συνδέσμου Ελληνικών Φυτωρίων Αντιφυλλοξηρικής Αμπέλου με θέμα Αμπέλι και Ανάπτυξη.

Στο πρώτο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Νεμέας και το Σ.Ε.Φ.Α.Α, αναλύθηκε
το θέμα: ΑΜΠΕΛΙ: ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ.
Οι εργασίες των δύο αυτών ημερών, που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία της δικηγόρου Ελένης Χρυσικοπούλου, επικεντρώθηκαν γύρω από το πολλαπλασιαστικό υλικό της Αμπέλου και τα συστήματα καλλιέργειας, ενώ τονίστηκε η συμβολή του Νεμεάτη Αμπελουργού στη δημιουργία προιόντων ποιότητας. Στο πέρας των εργασιών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον κ. Διονύσιο Γραμματικό, Προϊστάμενο του τμήματος Αμπέλου και Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κα Χρυσικοπούλου Ελένη δικηγόρο, σχετικά με το νέο καθεστώς των αδειών Φύτευσης.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν οι κύριοι Ιβαν Πέζιτς, Υφυπουργός Επιστημών της Κροατίας και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, ο κ. Ερνστ Ρούελ, Επικεφαλής του Κέντρου εφαρμοσμένης Βιολογίας, τμήμα Αναπαραγωγής της Αμπέλου τουΠανεπιστημίου του Geisenheim. Ο κ.Ρούντολφ Μπέσερ, Επικεφαλής του Σταθμού Ελέγχου του Γερμανικού κέντρου Bundessortenam, ο κ.Νικόλαος Νικολάου, Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Νώτης Αργυρίου, γενετιστής του ερευνητικού κέντρου ΙΝΑΒ, ο κ. Francois Morisson, επί σειρά ετών διαχειριστής της εταιρείαςMorisson Couderc, η κα Κλαίρη Περιφάνου, εκπρόσωπος της εταιρείας Technomepκαι Οικονομική Επόπτης του Σ.Ε.Γ.Ε, ο αμπελουργός - οινοποιός κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου καθώς και πλήθος άλλων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Δήμαρχος ΝεμέαςΚωνσταντίνος Καλαντζής κατά την έναρξη του Συνεδρίου δήλωσε ότι είναι σημαντικό η πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της προς τις αμπελουργικές ζώνες και να βοηθήσει στην ανάπτυξη τους ,δίνοντας κίνητρα στα Πανεπιστήμια να βρεθούν κοντά στις αμπελουργικές ζώνες και επανέφερε το θέμα του ΤΕΙ οινολογίας και τεχνολογίας ποτών που πρέπει να ιδρυθεί στην Νεμέα.

Ο κ. Χρήστος Ράπτης, Φυτωριούχος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Φυτωρίων Αντιφυλλοξηρικής Αμπέλου δήλωσε ότι νοιώθει υπερήφανος που έγινε στη Νεμέα το πρώτο βήμα ώστε η Ελλάδα ν' αποκτήσει πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό ανώτερης ποιότητας προερχόμενο από την Ελλάδα, κατάλληλο για τις Ελληνικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες.
Ο κ. Ιωάννης Κασσάρος εκπρόσωπος του ΣΕΦΑΑ, τόνισε κατά την ομιλία του, ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να ενωθούν στην προσπάθεια που κάνει σήμερα ο ΣΕΦΑΑ γιατί πραγματοποιείται προς την κατεύθυνση του Εθνικού Συμφέροντος.

Ο κ. Ερνστ Ρούελ, τόνισε ότι είναι Ευρωπαϊκή ευθύνη η προστασία των Ελληνικών Γηγενών ποικιλιών για τις οποίες πρέπει να είναι υπεύθυνη αυστηρά η Ελλάδα.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε πλήθος επιστημόνων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων των περιφερειακών τμημάτων ανάπτυξης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νικόλαος Στουπής.
nemeapress.blogspot.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ