ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Αλαλούμ αρμοδιοτήτων για το έργο Δερβενάκια-Μυκήνες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:53:00 π.μ. | | | |
 Άγνοια για το εύρος των αρμοδιοτήτων του φαίνεται να έχει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης για την τύχη του τοπικού οδικού έργου Δερβενάκια - Μυκήνες παραπέμπει στο αναρμόδιο, λόγω «Καλλικράτη», υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και όχι στην περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι ο φυσικός φορέας κατασκευής του οδικού άξονα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών Αργολίδας κκ. Γιάννη Μανιάτη καιΓιάννη Ανδριανού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το ΥΠΕΣΔΑ γνωστοποιεί ότι «αρμόδιο να ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων είναι συνερωτώμενο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στο οποίο υπάγεται η Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ) και η οποία εποπτεύει την πορεία υλοποίησης των έργων του αναφερόμενου στις ερωτήσεις οδικού τμήματος».

Παράλληλα, σημειώνει ότι έχει κατανείμει στους δήμους της Αργολίδας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για το 2015 ποσό 492.000 ευρώ «για την κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων».

Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν διαβιβάζει προς απάντηση το ερώτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που υποτίθεται ότι είναι ο φορέας κατασκευής του έργου, καθώς, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», από το 2010 το υπουργείο Υποδομών διατηρεί μόνο την αρμοδιότητα για τα έργα εθνικής σημασίας, ενώ οι περιφέρειες και οι δήμοι τα περιφερειακά και τοπικά έργα αντίστοιχα.

Στο μεταξύ όμως, στη γραπτή απάντηση του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την ίδια ερώτηση, σημειώνεται ότι «το θιγόμενο θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου μας», καθώς «αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης». Πρόκειται για αλλαγή που θεσπίστηκε από το 2010 όταν η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέουυλοποίησε τον «Καλλικράτη», μεταφέροντας πλήθος αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Είχε προηγηθεί η εκπόνηση της μελέτης του έργου, που έγινε υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών, η οποία προβλέπει -μεταξύ άλλων- βελτιώσεις στον υφιστάμενο άξονα, παρεμβάσεις σε τοπικούς δρόμους, αλλά και την κατασκευή νέας οδού μήκους 7 χλμ.

Σύμφωνα με παλαιότερο έγγραφο του υπουργείου Υποδομών, που υπογράφει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Σταύρος Καλογιάννης, για το έργο «Βελτίωση επαρχιακής οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας - Δερβενάκια - Μυκήνες ν. Αργολίδας», «η κατασκευή του έργου ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ