ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση Ανδριανού για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας της Αργολίδας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:33:00 μ.μ. | |
 Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας της Αργολίδας (Νοσοκομείο Ναυπλίου, Νοσοκομείο Άργους, Κέντρα Υγείας, Ασθενοφόρα ΕΚΑΒ) είχε υποβάλει ο Βουλευτής κ. Γιάννης Ανδριανός προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο κ. Ανδριανός στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

Θέλω κατ' αρχήν να ευχαριστήσω τον Υπουργό που είναι σήμερα στην αίθουσα για να απαντήσει και δείχνει βεβαίως ότι τιμά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, τιμά τους Βουλευτές.

Η Επίκαιρη Ερώτηση που συζητάμε σήμερα, έρχεται μετά από πέντε προηγούμενες Ερωτήσεις και μία Αναφορά μου με το ίδιο θέμα προς εσάς, οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητες. Δεν θα είχα καταθέσει την Επίκαιρη αυτή Ερώτηση αν είχαν απαντηθεί.

Ακόμη, αναπάντητο παραμένει από πλευράς σας το αίτημα που σας έχει υποβάλει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων και οι φορείς ολόκληρης της Αργολίδας, και το οποίο σας έχω διατυπώσει κι εγώ προσωπικά από το βήμα της Βουλής, για την πραγματοποίηση σύσκεψης με την συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας για τα φλέγοντα ζητήματα της Υγείας στην Αργολίδα. Σας καλώ λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή, να ανταποκριθείτε θετικά ορίζοντας το συντομότερο δυνατό την ημερομηνία της σύσκεψης, γιατί άλλωστε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και επισήμανσης όλων αυτών των προβλημάτων ήταν από όλες αυτές τις παρατάξεις και οι Βουλευτές, και οι εκπρόσωποι των φορέων και του Δήμου Ναυπλιέων. Γιατί όπως σας είπα και στην Ολομέλεια της Βουλής, η Υγεία δεν ε΄χει χρώμα, ή μάλλον έχει ένα μόνο το λευκό, αυτό της μπλούζας του γιατρού, που ως γιατρός την έχετε υπηρετήσει και νομίζω ότι αυτή την ευαισθησία σας θα την δείξετε και για τα προβλήματα που υπάρχουν στις δομές υγείας που αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο του Ναυπλίου και του Άργους, και τα Κέντρα Υγείας Κρανιδίου, Λυγουριού αλλά και περιφερειακά αγροτικά ιατρεία.

Στο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, θα αναφερθώ σε κάποια από αυτά τα προβλήματα :

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας, υπάρχουν κενά στο προσωπικό, για παράδειγμα καρδιολόγων στην Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου, τα οποία δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του και τον κανονικό προγραμματισμό των εφημεριών.

Τα κενά αυτά μάλιστα πρόκειται σύντομα να αυξηθούν με την προγραμματισμένη συνταξιοδότηση γιατρών. Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφό του ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας προσδιορίζει τις ανάγκες ως εξής: Στη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου τουλάχιστον έναν καρδιολόγο, κενό για το οποίο έχει ενημερωθεί το υπουργείο από το τέλος Αυγούστου, έναν ορθοπεδικό, έναν βιοπαθολόγο, έναν αναισθησιολόγο, και δύο μικροβιολόγους και στη Νοσηλευτική Μονάδα Άργους δύο ακτινολόγους, έναν χειρουργό, έναν καρδιολόγο, έναν γυναικολόγο-μαιευτήρα, και έναν παθολόγο-ανατόμο, ενώ αναμένονται συνταξιοδοτήσεις με πιο επείγουσα εκείνη του διευθυντή του αξονικού που σε δύο μήνες θα αποχωρήσει απ' ό,τι με έχουν ενημερώσει λόγω συνταξιοδότησης. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό και παραϊατρικό χρειάζονται τουλάχιστον 20 άτομα συνολικά για το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας και εδώ επισημαίνω ότι στην τελευταία προκήρυξη δεν προβλέπεται ούτε μία θέση για την Αργολίδα.

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, γιατροί και νοσηλευτές μετακινούνται από τα κέντρα Υγείας αλλά και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, συχνά και σε πόλεις εκτός Αργολίδας όπως η Κόρινθος και η Σπάρτη για να καλύψουν κενά, ενώ το ΠΕΔΥ έχει μείνει χωρίς γιατρούς, και δεν λειτουργεί ούτε η Παιδιατρική Κλινική, με αποτέλεσμα νεογέννητα και μεγαλύτερα παιδιά να διακομίζονται σε άλλους νομούς για προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επιτόπου.

Επισημαίνω ακόμη το εξαιρετικά επείγον έγγραφο της αρμόδιας Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου όπου αναφέρονται τα ανεπαρκή διαθέσιμα υπόλοιπα πιστώσεων σε πολλούς ΚΑΕ εξόδων μείζονος σημασίας για την λειτουργία του Νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι πιστώσεις είναι μειωμένες κατά 19% σε σχέση με πέρσι, οι επιχορηγήσεις ήρθαν τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στις προμήθειες υλικών και στην παροχή υπηρεσιών.

Στην δευτερολογία του, ο κ. Ανδριανός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Πράγματι είναι απαραίτητο αυτή η συνάντηση στην οποία αναφερθήκατε να γίνει άμεσα και βλέπω ότι υπάρχει πρόθεση, από τη στιγμή που το λέτε επίσημα από το βήμα της Βουλής, το γραφείο σας λοιπόν να ενημερώσει άμεσα όσους έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον και όλους τους βουλευτές των τριών κομμάτων της Αργολίδας, αλλά και τους φορείς και τους δημάρχους και τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους εργαζόμενους οι οποίοι πραγματικά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν όλα αυτά τα κενά και τις ανάγκες.

Θέλω να πω πως γίνονται αστοχίες, όπως είχα επισημάνει σε μιά άλλη Ερώτησή μου όπου απαντήθηκε από άλλο συνερωτώμενο Υπουργείο, η Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου έχασε 1.340.000 ευρώ, ένα κονδύλι από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού της εξοπλισμού - προέβλεπε χειρουργική αίθουσα, λαπαροσκοπικά, ενδοσκόπια, χειρουργικά εργαλεία – που δυστυχώς η καταληκτική ημερομηνία της 31ησ Ιουλίου του 2015 παρήλθε και θέλω να σας επισημάνω επίσης και τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και στο ΕΚΑΒ. Αυτή την στιγμή συνήθως το μεσημέρι και το απόγευμα υπάρχει ένα ασθενοφόρο, ένα πλήρωμα για όλο το νομό, που καταλαβαίνετε αν χρειαστεί να πάει σε ένα συμβάν δεν υπάρχει δεύτερο και πολλές φορές ζητάται από άλλο νομό και πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε από όμορο νομό. Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και σε οδηγούς, δηλαδή το Λυγουριό δεν έχει οδηγούς και το Κρανίδι έχει αυτοκίνητα αλλά δεν έχει οδηγούς και μάλιστα το Κρανίδι εξυπηρετεί και τις Σπέτσες, είναι μεγάλο το πρόβλημα λόγω και της απόστασης που υπάρχει από το Ναύπλιο. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όλα αυτά τα γεγονότα. Υπάρχουν εφημερίες, υπερωρίες στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Παραμένουν δηλαδή τα εκτός έδρας για 3 μήνες του 2014 και για ολόκληρο το 2015 απλήρωτα. Θεωρώ λοιπόν ότι έχετε την πρόθεση να συμβάλετε στη λύση αυτών των προβλημάτων και σας επισημαίνω το επιτακτικό του προβλήματος, πρέπει να επιλυθούν άμεσα καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των κατοίκων της περιοχής, και των πολυάριθμων επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο Σας καλώ γι' αυτό να αναλάβετε τις προσήκουσες δράσεις και να συνεργαστείτε με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Άλλωστε η υγεία είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορούμε, και οφείλουμε, να ενώνουμε δυνάμεις ανεξάρτητα από τις επιμέρους πολιτικές μας διαφορές.

Και θέλω να καταθέσω για τα πρακτικά, και θα σας βοηθήσουν και στη δουλειά σας, την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας που επισημαίνει τις ανάγκες, την επιστολή του Δημάρχου Ναυπλιέων για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου, την επιστολή του Δημάρχου Κρανιδίου για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας του Κρανιδίου και ένα απόσπασμα πρακτικών από την συνεδρίαση της 28/9/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου, που εκεί ο γιατρός του Κέντρου Υγείας αναφέρει ότι βάζουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους χρήματα για επιδέσμους, λευκοπλάστ, σύριγγες, και νομίζω ότι όλα αυτά δεν τιμούν κανένα μας. Πιστεύω κύριε Υπουργέ με την παρουσία σας εδώ υποδηλώνετε το ενδιαφέρον σας και για την Αργολίδα όπως και για όλη την Ελλάδα και πιστεύω ότι θα πάρετε τα επιβαλλόμενα μέτρα για να λύσετε αυτά τα επιτακτικά προβλήματα γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με ζωές.

Υπόψη σας ότι τα ασθενοφόρα είναι σε κακή κατάσταση, έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Επίσης, πολλές φορές οι εργολάβοι καθαριότητας νοσοκομείων και κέντρων υγείας δεν πληρώνουν και αφήνουν φέσια στους εργαζόμενους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ