ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικη εκδηλωση του Συλλόγου Ελληνικών Χορών & Εθνογραφικών Ερευνών «Ελληνική Παράδοση»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:50:00 π.μ. |
Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Άργους-Μυκηνών πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του συλλόγου «Ελληνική Παράδοση», η οποία είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς στο χώρο συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη καθαρισμού για το χαμόγελο του παιδιού στην Αρχαία Κόρινθο.
Η φετινή εκδήλωση είχε τίτλο «Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου», οι παραδόσεις του Δωδεκαημέρου μέσα από τον καμβά του Παπαδιαμάντη.

Και πραγματικά όλα ήταν ζωγραφισμένα σε έναν καμβά που τα είχε όλα:
χορούς, τραγούδια, κάλαντα, έθιμα και, βέβαια, τις διηγήσεις από τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που μας μετέφεραν εικόνες από τα Χριστούγεννα της παράδοσης μας και της θρησκείας μας, έννοιες συνυφασμένες για εμάς τους Έλληνες!
Οι χορευτικές ομάδες του συλλόγου παρουσίασαν χορούς και έθιμα από τη Μικρά Ασία, την Κεφαλονιά, την Κόνιτσα, τη Χίο, τον Πόντο και, βέβαια, τη Σκιάθο, γενέτειρα του Παπαδιαμάντη. Το στόλισμα του Χριστόψωμου, οι «κολώνιες» της Κεφαλονιάς και οι εντυπωσιακοί Μωμόγεροι από τον Πόντο, εμπλεξαν αρμονικά με τον «Αμερικάνο», τη «Σταχομαζώχτρα» και τον Παπά-Φραγκούλη από το «Χριστό στο Κάστρο» του Παπαδιαμάντη, αποσπάσματα των οποίων μαζί με άλλα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, απέδωσαν οι αφηγητές Αριστοτέλης Κοϊνης και Σοφία Κούσουλα.

Η παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου με υπεύθυνο τον καθηγητή μουσικής, Σπύρο Μαρίνη, τραγούδησε τα κάλαντα Χριστουγέννων Ηπείρου και Κέρκυρας, τα Πρωτοχρονιάτικα παινέματα της Χίου, τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τον Πόντο, καθώς και τα κάλαντα των Φώτων από την Κρήτη.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Μανώλης Γύφτος, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Σοφία Κούσουλα και την επιμέλεια των φορεσιών η Βούλα Νικητοπούλου- Δαμάλα.

Ο σύλλογος «Ελληνική Παράδοση» εύχεται σε όλους χρόνια πολλά και καλές γιορτές!!!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ