ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ανατροπή στο σκηνικό του καιρού: Χριστούγεννα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες - Πρωτοχρονιά με κρύο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:02:00 π.μ. |
 Ανατροπή δίχως... «λευκά» Χριστούγεννα δείχνουν τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα για τη χώρας μας, παρά το ιδιαίτερα ψυχρό διήμερο που προηγήθηκε. Μετεωρολογικά, στο προσκήνιο επανέρχεται και πάλι η επίδραση του φαινομένου Ελ Νίνιο στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να επιδράσει με νέο κύμα ακραίων καιρικών φαινομένων, ψύχους, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ήπιος αναμένεται ο καιρός τα Χριστούγεννα, με θερμοκρασίες υψηλότερες για την εποχή σε όλη τη χώρα, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Ενδεικτικά, οι θερμοκρασίες από σήμερα Σάββατο, έως και την Παρασκευή των Χριστουγέννων παίρνουν την ανιούσα στην πρωτεύουσα, ξεκινώντας από 13 βαθμούς Κελσίου και φτάνοντας έως και τους 17 βαθμούς. Ωστόσο, προς το τέλος του μήνα, φαίνεται μία αξιόλογη μεταβολή, με κύριο χαρακτηριστικό της, τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν πως είναι νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις της περιόδου Πρωτοχρονιάς, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα χιονίσει στα βουνά της βόρειας και κεντρικής χώρας και σε υψόμετρο από 1.300 μέτρα και πάνω.

Ο ισχυρός αντικυκλώνας που έχει εδώ και περίπου 20 ημέρες επεκταθεί σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη εμποδίζει τη δημιουργία χαμηλών πιέσεων και συνάμα κακοκαιριών. Είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα όλης της Ευρώπης, να διανύει παρατεταμένο διάστημα καλοκαιρίας αυτή την περίοδο, όπου κανονικά σε πολλές περιοχές θα έπρεπε να χιονίζει, να βρέχει και να έχει τσουχτερό κρύο. Κάτι τέτοιο ο αντικυκλώνας το εμποδίζει, καθώς λειτουργεί ως «σταθεροποιητής» δημιουργίας κακοκαιριών.

Κάτι τέτοιο σύμφωνα με ξένους μετεωρολόγους, οφείλεται στο φαινόμενα Ελ Νίνιο στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Δεν γνωρίζει ωστόσο κανένας αν ο αντικυκλώνας της Ευρώπη σπάσει τελείως ακόμα και μετά τη Πρωτοχρονιά, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου σε όλη την Ευρώπη. Πάντως σε περίπτωση που σπάσει ένας τόσο ισχυρός αντικυκλώνας, η κακοκαιρία που θα επέλθει από την εισβολή των χαμηλών πιέσεων μέσα στις υψηλές πιέσεις του αντικυκλώνα, θα επιφέρει ακραία καιρικά φαινόμενα με ψύχος, χιονοθύελλες αλλά και ισχυρές καταιγίδες. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία, μεταξύ των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ιδιαίτερα ισχυρές χαμηλές πιέσεις από τη Ρωσία, θα καταφέρουν να σπάσουν τις υψηλές πιέσεις του αντικυκλώνα, μεταφέροντας δριμύ ψύχος, χιονοπτώσεις και πολλές βροχές προς τη χώρα μας, μετά τις 27-28 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα μάλιστα με το greek-weather.org ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί σε όλη την Ελλάδα, με το σκηνικό του καιρού να θυμίζει για τα καλά χειμώνα.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Στα προγνωστικά στοιχεία της ιστοσελίδας πρόγνωσης καιρού Ελλάδος greek-weather.org, το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα έχει αντίκρυσμα σε μεγάλες ελληνικές πόλεις, κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο!

Συγκεκριμένα, πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, θα δεχτούν τα ισχυρότερα φαινόμενα για τον χειμώνα που θα έχουμε από εδώ και πέρα, όπως χιονοθύελλες, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Αυτά τα φαινόμενα, δεν παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, γεγονός που οφείλεται και πάλι στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο επηρεάζει με ανομβρία σχεδόν όλη την Ευρώπη τον τελευταίο μήνα. Όλο αυτό θα αντιστραφεί στο τέλος του Δεκεμβρίου και ιδιαίτερα μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όπου αυτοί οι μήνες θα αποτελέσουν τη καρδιά του φετινού χειμώνα.

Θα είναι η καρδιά του φετινού χειμώνα, μιας και σε αυτούς τους δύο μήνες θα δεχτούμε τα ισχυρότερα φαινόμενα και περιόδους βαρυχειμωνιάς με ψύχος, πολλά χιόνια και καταιγίδες ακραίες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ