ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Σημαντικά ζητήματα και προτάσεις που αφορούν το ΕΣΠΑ τέθηκαν απο τον Δαμούλο στον Χαρίτση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 3:19:00 μ.μ. |
 Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου 2015 στο Επιμελητήριο Αργολίδας από το Επιμελητήριο Αργολίδας και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Περιφερειακό Τμήμα Νοτιανατολικής Πελοποννήσου) ημερίδα με θέμα «Το ΕΣΠΑ ως Χρηματοδοτικό Εργαλείο Ανάπτυξης της Τοπικής Κοινωνίας» με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξη Χαρίτση.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτιος Δαμούλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτση και τους συνεργάτες του, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Διοίκησης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Αργολίδας για το σημαντικό και επίκαιρο αυτό θέμα του ΕΣΠΑ, έθεσε στον Υφυπουργό μια σειρά σημαντικών ζητημάτων και προτάσεων που αφορούν στο ΕΣΠΑ.
Μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε α) την παράταση για τουλάχιστον ένα χρόνο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που τρέχουν ήδη και είναι στο στάδιο της υλοποίησης, ώστε απρόσκοπτα οι επενδυτές να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, β) την δραστική διεύρυνση στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό του Υπουργείου και άλλες επιχειρήσεις και άλλοι ΚΑΔ εκτός της μεταποίησης και του τουρισμού, όπως το εμπόριο και οι υπηρεσίες και γ) την προώθηση λύσης όσον αφορά στην ιδία συμμετοχή στα νέα προγράμματα.
Ο κ. Δαμούλος δεν παρέλειψε να εκφράσει την θέση ότι είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί το ερώτημα εάν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ θα αναλάβουν οι τράπεζες, ενδεχόμενο για το οποίο εξέφρασε την διαφωνία του τονίζοντας ότι η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας Ιονίων Νήσων και Ηπείρου , στην οποία συμμετέχει το Επιμελητήριο Αργολίδας, έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο και κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα από πλευράς απορρόφησης και υλοποίησης ενώ είναι πρώτη σε απορρόφηση του ΠΕΠ και η δεύτερη στο γενικό σύνολο.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Αλέξης Χαρίτσης ανέλυσε τη φιλοσοφία, τις κατευθύνσεις και το ρόλο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ 2014-2010 εστιάζει σε μικρά και μεσαία έργα κοινωνικά χρήσιμα και με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέσα από σχήματα νεανικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας σε τομείς όπως ο αγροτοδιατροφικός, για τη στήριξη των αγροτών και ο τουρισμός, ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία μικρών μονάδων με προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία και κοινωνία, καθώς και στα προγράμματα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση.
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα στην παρούσα χρονική περίοδο είναι η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη διαφάνεια και την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση όλων των εν δυνάμει δικαιούχων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, στις διαδικασίες υποβολής των αιτημάτων, καθώς επίσης και στην αξιοποίηση των δομών της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

O Πρόεδρος
Φώτιος Δαμούλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ