ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Μουσική + Ποίηση στο Τριανόν

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:33:00 μ.μ. | |
 To δίκτυο δράσης Music Is, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο «Μουσική + Ποίηση» προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και ποιητικής δημιουργίας. Δύο ζευγάρια συνθετών και ποιητών κάθε μήνα, από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους στη σκηνή του Τριανόν. Ο κύκλος «Μουσική + Ποίηση» 2015-2016 γίνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ.


Η τρίτη βραδιά του κύκλου Μουσική + Ποίηση 2015/16 πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στο Τριανόν.  Στο πρώτο μέρος ο συνθέτης Δημήτρης Ταλαρούγκας και η ποιήτρια Έλσα Κορνέτη παρουσιάζουν την παράσταση «Κανονικοί άνθρωποι με λοφίο και μια παρδαλή ουρά». Στο δεύτερο μέρος η συνθέτρια Έφη Μαρκουλάκη και ο ποιητής Πέτρος Πολυμένης παρουσιάζουν την παράσταση «Μολύβιος και Λυδία».  


Πρώτο Μέρος

Δημήτρης Ταλαρούγκας + Έλσα Κορνέτη
«Κανονικοί άνθρωποι με λοφίο και μια παρδαλή ουρά»

Μια απροσδόκητη  πειραματική παράσταση με άξονα τη μουσική και συνθέσεις του Δημήτρη Ταλαρούγκα, εμπνευσμένες από επιλογή ποιημάτων  της Έλσας Κορνέτη, τα οποία περιγράφουν, τα προβλήματα και τις ψυχικές συγκρούσεις του σύγχρονου ανθρώπου: ναρκισσιστικά τραύματα, ιδρυματοΠΟΙΗΣΗ, φόβος, ψυχρότητα, μοναξιά, διάσπαση της προσοχής από τεχνολογίες, προτείνοντας όμως ένα ανατρεπτικό χιούμορ, που απελευθερώνει.
Η συναρμογή μουσικής ερμηνείας, κίνησης, χειρονομίας, ηθοποιίας και αυτοσχεδιασμών σε ηλεκτρακουστικό  background, δημιουργούν ένα  κινητικό περιβάλλον πρόκλησης τύχης.

Συντελεστές
Τραγούδι: Δημήτρης Μπιτζής
Ακκορντεόν - Κρουστά: Στράτος Διαμαντής
Ηλεκτρική κιθάρα - Αυτοσχεδιασμός: Νίκος Παναγιωτάκης
Αυτοσχεδιασμός: Αλέξης Πορφυριάδης
Πιάνο - Κρουστά - SOUNDfiles: Δημήτρης Ταλαρούγκας
Χορός: Αναστασία Μπρουζιώτη
Απαγγελία: Έλσα Κορνέτη
Ηθοποιία: Νίκος Κλησιάρης
Ηχογραφημένα ποιήματα: Βιβή Τέμπου, Μαντώ Ζαφειροπούλου, Έλσα Κορνέτη
Μαριονέττα: Λυδία Μαγαλιού
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλόπουλος

***

Δεύτερο Μέρος

Έφη Μαρκουλάκη + Πέτρος Πολυμένης
«Μολύβιος και Λυδία»
Μουσικό έργο πάνω σε τρία ποιήματα για την πίστη

Μια γυναίκα κι ένας άντρας αντικριστά. Ο Μολύβιος και η Λυδία φόρεσαν στέφανα δεμένα με τη νύχτα και τώρα πάνω τους κρέμεται  ένα διαζύγιο. Προσπαθούν να βρουν βηματισμό ανάμεσα στο φως και τις σκιές του, ανάμεσα στην πίστη και την προδοσία, την επιθυμία και το πεπρωμένο, ανάμεσα στην  κάθοδο στο μηδέν και την ανάληψη σ’ ένα φως εκτυφλωτικό.
Το μουσικό έργο για τον Μολύβιο και τη Λυδία συναντά το ποιητικό έργο, σε έναν τόπο όπου  η κάθε Τέχνη καταθέτει  τα δικά της υλικά και τα αφήνει ελεύθερα να συνυπάρξουν. Να ζυμωθούν, να αφομοιώσουν και να απορρίψουν, να ζευγαρώσουν και τελικά να «τεκνοποιήσουν». Οι πρωτογενείς ήχοι από τις χορδές, η βαθιά στερεότητα του πιάνου, ο αέρινος λυρισμός του φλάουτου μαζί με το πρωταρχικό και ισχυρότερο μέσο της ανθρώπινης έκφρασης: τις φωνές του Άνδρα και της Γυναίκας. Ο ήχος του λόγου και ο λόγος του ήχου ανταλλάσσουν το γενετικό τους υλικό.

Συντελεστές
Μουσική: Έφη Μαρκουλάκη
Ποίηση: Πέτρος Πολυμένης
Μουσική διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου
Ερμηνεύουν: Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), Μανώλης Παπαδάκης (βαρύτονος), Πέτρος Πολυμένης (ποιητής), Νίκος Κατριτζιδάκης (φλάουτο), Ελίνα Μπουτιέρη (πιάνο), Έφη Μαρκουλάκη (στις χορδές του πιάνου).

***
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Για το δίκτυο δράσης MUSIC IS:
Το δίκτυο δράσης MUSIC IS συντονίζεται από μια ομάδα μουσικών δημιουργών, εκπαιδευτικών και ερευνητών, που αναζητούν νέες καλλιτεχνικές και ερευνητικές διαδρομές, χωρίς στερεότυπα.
Επιδιώκουν την επικοινωνία και τη συνεργασία με τις δυνάμεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανάπτυξη των τεχνών και των καλλιτεχνικών ανταλλαγών.
Οι δράσεις του MUSIC IS αφορούν τη διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, εργαστηρίων, εκδόσεων, ημερίδων, συναυλιών και εκδηλώσεων, που καλύπτουν ευρύ φάσμα της μουσικής, καθώς και άλλες τέχνες.

Για την Έλσα Κορνέτη:
Η Έλσα Κορνέτη γεννήθηκε στο Μόναχο. Σπούδασε Oικονομικά. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Γράφει δοκίμια, κριτικά κείμενα και μεταφράζει.
Έχει εκδώσει συνολικά εννιά βιβλία. Επτά βιβλία ποίησης, ένα δοκίμιο κι ένα βιβλίο μεταφράσεων. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε 10 γλώσσες.
Δύο ποιητικά βιβλία της το «Ένα μπουκέτο ψαροκόκαλα (2009) και το «Κονσέρβα Μαργαριτάρι» (2011) ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το τελευταίο  ποιητικό βιβλίο της «Κανονικοί Άνθρωποι με λοφίο και μια παρδαλή ουρά» (2014) τιμήθηκε με το βραβείο «Γιώργος Κάρτερ».

Για το Δημήτρη Ταλαρούγκα:
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πρώτα μαθήματα ακκορντεόν - πιάνο (Ε. Αποστολάκη), παίζοντας ταυτόχρονα σε Μουσικά Σύνολα.1988: δίπλωμα "Ειδικού Αρμονίας" (Γιάννης Ιωαννίδης) στο Ωδείο "Νίκος Σκαλκώτας". 1995: Πτυχίο "Σύνθεοης" (F. Goldmann, G. Neuwirth, M. Bertoncini) στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Βερολίνου (HdK). 1995: μεταπτυχιακά ως "Meisterschüller".
Συνθέσεις του (48 Παρατάξεις, Boswellia carteri, Τετρακτύς, "The Water That Sleeps Not"-slideshow-, Θρυμμάτων Αρμογή, ZOOsoundDISTRACTIONS, Δάκτυλος, Μονοτονία, Πόλεμος, RENGA –ομαδικό ηλεκτροακουστικό-, Αντίδοτο Συγχί(ύ)σεων, Μουσική για την ΠΟΛΗΑ1-εγκατάσταση- κ.ά.) έχουν ερμηνευτεί στο "Institut für neue Musik" Βερολίνου, στην σειρά "neue Musik in Foyer" (HdK) Βερολίνου, στον "Σύνδεσμο Ελλήνων Επιστημόνων", στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο (TU) Βερολίνου, στην αίθουσα συναυλιών "Φ.Νάκας", στο Μέγαρο Μουσικής, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση Αθηνών, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στα "Kunstwerke" (KW-Institut für zeitgenössische Kunst), κ.ά.
(Πέρα απ το μουσικό τους ¨αυθαίρετο¨, υφίστανται σαν ¨λογική του α-λόγου¨ (irrational).
Θα μπορούσαν να περιγραφούν σαν μία συναρμογή  ¨γεωμετρικών¨ και ¨θρυμματικών¨ μορφωμάτων κατασκευάζοντας στο ¨παιχνίδι των Αισθήσεων¨, αλλά και σαν ομόλογες εκφράσεις ψυχαναλυτικών και φιλοσοφικών εννοιών, όπως αυτών της ¨Μεταβολής-Ετερότητας¨ στον Αριστοτέλη, της ¨Lust¨ (ευχαρίστηση) ή της ¨αμφιθυμίας¨ (Ambivalenz) στον Freud και του ¨δυισμού¨ ή της ¨σχετικότητας¨ από τον Zuang Zu.

Για την Έφη Μαρκουλάκη
Η Έφη Μαρκουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Πάτρας (πτυχίο 1986)  και πιάνο στο Eλληνικό και το Πατραϊκό Ωδείο (πτυχίο 1983). Παρακολούθησε για δύο χρόνια τα μαθήματα της Δραματικής Σχολής ΠEΛOY KATΣEΛH (1983- 85) και συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις.
Kατόπιν συνέχισε τις μουσικές της σπουδές, παίρνοντας μαθήματα πιάνου, φλάουτου και Aνώτερων Θεωρητικών. Δίπλωμα Σύνθεσης πήρε το 2001 και συνέχισε με μαθήματα μουσικής ανάλυσης με τον Ανάργυρο Δενιόζο. Σύνθεση μελέτησε επιπλέον με τους Toshio Hosokawa, Michael Jarrell, Jonathan Harvey, Γιώργο Απέργη, Liza Lim, Enno Poppe κ.ά. σε εξειδικευμένα στη σύγχρονη μουσική σεμινάρια στην Ευρώπη ενώ έχει παρακολουθήσει και αρκετά σεμινάρια πιάνου, οργανογνωσίας και μουσικής ανάλυσης με διάφορους σημαντικούς καθηγητές.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί από την “Oρχήστρα των Xρωμάτων” υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, τα μουσικά σύνολα “Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής” υπό τη διεύθυνση των Θεόδωρου Αντωνίου και Ιάκωβου Κονιτόπουλου, “Κέλαδος”, “Ολυμπιακό Τρίο”. “Trio in Vivo” καθώς και από σημαντικούς σολίστ όπως ο κιθαριστής Μιχάλης Κονταξάκης, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, η φλαουτίστα Κατερίνα Τσεντς, η πιανίστα Ελίνα Μπουτιέρη, ο τσελίστας Μιχάλης Χόιπελ κά.
Με στόχο τη γνωριμία των σπουδαστών με το σύγχρονο πιάνο, πρόσφατα κυκλοφόρησε μία συλλογή πρωτότυπων κομματιών της, επιπέδου κατωτέρας σχολής με τίτλο “ΠΙΑΝΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ” από τις εκδόσεις “Φ.ΝΑΚΑΣ”.
Επιπλέον έχει επιμεληθεί μουσικά και έχει γράψει τη μουσική για πέντε θεατρικές παραστάσεις, έχει οργανώσει αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχει συμμετάσχει με άρθρα της σε διάφορα περιοδικά.  Για τα ποιήματά της έχει βραβευτεί  με αργυρό μετάλλιο από τη X.O.N.  και δύο φορές από την Eταιρεία Eλλήνων Λογοτεχνών. Έχει εκδόσει μία ποιητική συλλογή και μία μουσική ιστορία σε σκίτσα.
Eίναι μέλος της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών από το 2004.
Από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2015 επιμελήθηκε και παρουσίασε την εβδομαδιαία ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή “ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑ ΜΑΓΙΑ, μια εκπομπή για την κλασσική μουσική” σε διαδικτυακό ραδιοσταθμό.
Διδάσκει πιάνο από το 1983 και θεωρητικά από το 1991 σε διάφορα ωδεία στην Αθήνα.

Για τον Πέτρο Πολυμένη:
O Πέτρος Πολυμένης έχει δημοσιεύσει  τέσσερεις ποιητικές συλλογές: «Υδατογραφίες» (1998) «Ασώτου Μύθοι» (2004), «Ξεκρέμαστα Πορτραίτα» (2007), «Αίθουσα Αναχωρήσεων» (2013). Τις διαπερνά το αίτημα μιας ψηφιδωτής αφήγησης στην οποία συναντιούνται  διαφορετικές φωνές. Οι φωνές ετούτες ξυπνάνε  μέσα από συγκεκριμένα πρόσωπα, βιώματα, εποχές και τόπους. Στην τελευταία του ποιητική συλλογή, την «Αίθουσα Αναχωρήσεων», συμπεριέλαβε δέκα εικονοποιήσεις ποιημάτων, χάρη στις οποίες ανιχνεύτηκε η ένταση της συνομιλίας ανάμεσα στον ποιητικό λόγο,  την εικόνα, το βίντεο, την απαγγελία και τη μουσική. Η εικονοποίηση για το ποίημα «Οι φίλοι εκείνοι» έλαβε το βραβείο «Οδυσσέας» στο  6ο  Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο.
Έχει δημοσιεύσει δοκίμια σε έγκριτα λογοτεχνικά και φιλοσοφικά περιοδικά (Δευκαλίων, Cogito, Κ, Οδός Πανός, Κωπηλάτες) ενώ κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε  ημερήσιες εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Αυγή). Δημοσίευσε τη φιλοσοφική μονογραφία «Λέξεις, Εμπειρία και οι Ακροβάτες» (2012), στην οποία εξετάζει την ποίηση ως πρακτική από τη σκοπιά της φιλοσοφίας της γλώσσας, της γνωσιολογίας και της οντολογίας.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ως μηχανικού στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο και το Imperial College του Λονδίνου, ασχολήθηκε με τεχνικές αναπαράστασης της γνώσης και του ρόλου που έχει εκεί η αναμέτρησή μας με το λάθος. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας των επιστημών στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, και για ένα χρόνο παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην οποία μελέτησε το έργο του Βιτγκενστάιν και του Μακντάουελ. Οι σπουδές του υποστηρίχθηκαν με υποτροφίες από το ίδρυμα Ι.Δ. Πατέρα, την Εστία Ναυτικών και το Ε.Μ.Πολυτεχνείο.

***

Πληροφορίες:
Πολυχώρος ΤΡΙΑΝΟΝ
Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Αθήνα
Τηλ: 210 - 82 15 469

Πρόσβαση:
Ηλεκτρικός: Στ. «ΒΙΚΤΩΡΙΑ»

Ημέρα & Ώρα συναυλίας:
Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 στις 20.30

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 8€ 

Κρατήσεις:


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ