ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία Ανδριανού στη βουλή για τον Προϋπολογισμό (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:08:00 π.μ. | |
 Ο Προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα είναι μια ρητή παραδοχή ότι όλα όσα έλεγε η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία ένα χρόνο πριν ήταν ψέματα για εσωτερική κατανάλωση. Είναι ένα τεκμήριο πολιτικής εξαπάτησης και ανευθυνότητας.

Συζητάμε έναν προϋπολογισμό κατά πολύ βαρύτερο από τον αντίστοιχο περσινό του 2015. Βαρύτερο από κάθε άποψη: και τα οικονομικά δεδομένα είναι κατά πολύ χειρότερα, και οι προοπτικές της οικονομίας είναι αρνητικές, και η πρόσθετη επιβάρυνση στους Έλληνες είναι δυσβάσταχτη και, κυρίως, η Κυβέρνηση φορτώνει με νέα βάρη τα γνωστά υποζύγια – τους αδύναμους, τις όποιες παραγωγικές δυνάμεις έχουν απομείνει στη χώρα, τους επαγγελματίες την πολύπαθη μεσαία τάξη.

Τα νέα μέτρα που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2016, τα νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων έρχονται ακριβώς εξαιτίας της αλλαγής πολιτικής, έρχονται ακριβώς εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης δήθεν διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, αυτή τη φορά, δεν πείθετε κανέναν ότι δήθεν φταίει κάποιος άλλος για τα αποτελέσματα της δικής σας ανευθυνότητας. Αναλάβατε τις τύχες τις χώρας την ώρα που η οικονομία είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, η ανεργία είχε αρχίσει, αργά αλλά σταθερά, να υποχωρεί, η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενή πλεονάσματα που μας έδιναν βαθιές ανάσες για την ανακούφιση των πληγών που άνοιξε η κρίση.

Και σε μόλις ένα χρόνο, καταφέρατε όλα αυτά να τα γκρεμίσετε. Γυρίσατε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση, πίσω στα ελλείμματα, πίσω στην εκ νέου αύξηση της ανεργίας. Και μάλιστα, με τις προοπτικές για το 2016 να είναι χειρότερες από το 2015, τη χρονιά των κεφαλαιακών ελέγχων, της καθημερινής αγωνίας, της πλήρους διεθνούς απαξίωσης,της ανεύθυνης διακινδύνευσης των στρατηγικών επιλογών και πυλώνων της πατρίδας μας.

Αποκλειστικά εξαιτίας των δικών σας επιλογών, καταστήσατε αναγκαία τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κόστος που πληρώνουν οι Έλληνες, με πλήρη απαξίωση της εθνικής συμμετοχής που επετεύχθη με θυσίες των Ελλήνων, με εκμηδενισμό του χαρτοφυλακίου του δημοσίου και των μικρομετόχων. Για να το πούμε καθαρά: για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, που εξαιτίας σας χρειάστηκε αυτό, κόβετε σήμερα συντάξεις και αυξάνετε φόρους.

Ανακοινώθηκε ότι πωλείται η Finansbank . Θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι αποδείχθηκε στην πράξη, με τον πιο περίτρανο τρόπο η ορθότητα της επένδυσης της Εθνικής Τράπεζας στην Finansbank που έγινε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και για την οποία είχαν ακουστεί από την τότε αντιπολίτευση μέχρι και κραυγές για ειδικά δικαστήρια. Δυστυχώς, σήμερα ανακοινώθηκε ότι αυτή η επένδυση στην ουσία θυσιάζεται στον βωμό της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης που προέκυψε από δικά σας λάθη.

Να ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας: Αυξάνετε τον ΦΠΑ και βάζετε ειδικό φόρο ακόμη και σε προϊόντα εθνικής σημασίας όπως το κρασί. Αυξάνετε τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τον φόρο στα ασφάλιστρα, τα τέλη κυκλοφορίας, τη φορολόγηση στα εισοδήματα από ενοίκια.

Χτυπάτε ακόμη πιο βάναυσα όσες παραγωγικές δυνάμεις έχουν απομείνει στη χώρα, θεσμοθετώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο την εσωτερική στάση πληρωμών. Στον αγροτικό κόσμο, που καθημερινά δίνει μάχη επιβίωσης κόντρα στο υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, την καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων, την θεσμική ανασφάλεια και τις εν γένει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δίνετε το τελειωτικό χτύπημα.

Γιατί είναι τελειωτικό χτύπημα μέτρα όπως η αύξηση της προκαταβολής και των συντελεστών του φόρου εισοδήματος, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Πώς θα γίνουμε ανταγωνιστικοί όταν για παράδειγμα, στην Αργολίδα το πορτοκάλι ξεκίνησε με 18 λεπτά το κιλό που αν αφαιρέσουμε τα έξοδα κοπής μένουν μόλις 12 με 13, από τα οποία πρέπει ο παραγωγός να πληρώσει ΦΠΑ 23% σε λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, καύσιμα, ασφάλιστρα, ρεύμα στις γεωτρήσεις και τους ανεμομείκτες και να ζήσει και την οικογένεια του;

Ομοίως βάναυσα χτυπάτε και τους συνταξιούχους, και τους αδυνάμους, αυτούς που υποτίθεται πως θα προστατεύατε κατά προτεραιότητα. Μειώνετε συντάξεις, παροχές κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικά επιδόματα, μειώνετε το επίδομα θέρμανσης, μειώνετε και καταργείτε το ΕΚΑΣ.

Ούτε καν τα 200 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν καταφέρατε να διαθέσετε – οι δαπάνες φέτος θα είναι μόλις 108 εκατομμύρια και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο το 2016 όταν η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία είχε διαθέσει το 2014, 455 εκατομμύρια γι' αυτόν τον σκοπό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στην πολιτική και την οικονομία. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Δεν αρκεί να θες κάτι για να συνωμοτήσει το σύμπαν για να το αποκτήσεις. Το ύφος, η επιτήδευση, η μπλόφα, δεν μπορούν να είναι τα βασικά σου διαπραγματευτικά εργαλεία την ώρα που διακυβεύεται η μοίρα ενός ολόκληρου λαού.

Αυτά τα αυτονόητα, δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν τα έχει ακόμη συνειδητοποιήσει. Το βλέπουμε στην διεθνή της απαξίωση, όπου καθημερινά το ένα σοβαρό διπλωματικό λάθος διαδέχεται το άλλο. Το βλέπουμε στην ολιγωρία και τα μπρος-πίσω με τον φόρο στο βοδινό κρέας, που έγινε φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση, που με τη σειρά του έγινε φόρος στην μπύρα για να φτάσει να γίνει φόρος στο κρασί. Το βλέπουμε στην αλαζονεία των στελεχών της Κυβέρνησης.

Εμείς, κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η πορεία που πρέπει να πάρει η χώρα είναι δεδομένη: σταθεροποίηση, ανασυγκρότηση, ανάπτυξη,

επούλωση των πληγών της κρίσης. Με τεράστιες θυσίες των Ελλήνων, το 2014 η χώρα ήταν έτοιμη για την ανάκαμψη. Με τις δικές σας επιλογές, με τη δική σας αποκλειστική ευθύνη, γυρίσαμε πίσω. Και δυστυχώς, ακόμα και σήμερα δεν δείχνετε να έχετε καταλάβει ότι το κρίσιμο ζητούμενο σήμερα για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας, η δημιουργία εισοδήματος που θα επιτρέψει και την άσκηση μιας σοβαρής κοινωνικής πολιτικής.

Εσείς, προσκολλημένοι στις ιδεοληψίες σας, επιλέγετε την υπερφορολόγηση και την διόγκωση του κράτους. Είναι προφανές ότι εμείς σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, επισημαίνουμε με τον πιο ηχηρό τρόπο τις συνέπειες που θα έχει στην οικονομία και την κοινωνία, και θα κάνουμε ό,τι μας επιβάλλει ο θεσμικός μας ρόλος ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν περισσότερο το βαρύ αποτύπωμα της σημερινής κυβέρνησης στις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ