ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ζωηρό ενδιαφέρον του αγροτικού κόσµου για το net metering - Βγήκαν οι πρώτες εγκρίσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:58:00 μ.μ. |
 Οµαλά και µε ζωηρό ενδιαφέρον εκ µέρους του αγροτικού κόσµου, όπως επιβεβαιώνει µιλώντας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσµου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, (ΠΣΑΦ), Κώστας Σπανούλης, προχωρά το net metering. 

Παράλληλα, σύµφωνα µε πληροφορίες, η ∆ΕΗ έχει ήδη δώσει τις πρώτες εγκρίσεις, µε δεδοµένο ότι η κατάθεση αιτήσεων έχει ανοίξει από τις 8 του περασµένου Μαΐου.

Στη Λάρισα, οι αγρότες κινούνται µαζικά µέσω του ΠΣΑΦ για κατάθεση αιτηµάτων, όπως συλλογικά θα απευθυνθούν στα τραπεζικά ιδρύµατα, όταν πάρουν τις εγκρίσεις από τη ∆ΕΗ και στις εταιρείες που κατασκευάζουν µονάδες µε φωτοβολταϊκά, σε µια προσπάθεια να ρίξουν το κόστος εγκατάστασης.

«Αν και το γενικότερο πλαίσιο, όπως περιγράφεται στο νόµο που ψηφίστηκε το ∆εκέµβριο του 2014, είναι ευνοϊκό», σηµειώνει ο κ. Σπανούλης, «οι αγρότες µέσω του ΠΣΑΦ έχουν υποβάλλει στον Πάνο Σκουρλέτη προτάσεις για περαιτέρω απλοποίηση και τροποποιήσεις». Μεταξύ άλλων, προτείνουν όσοι από τους αγρότες ενταχθούν στο net metering, να µπορούν να διαθέτουν ένα ΑΦΜ για όλες τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν, προκειµένου να διευκολύνεται ο συµψηφισµός.

Ενίσχυση φωτοβολταϊκών ως 500 KW στα Προγράµµατα

Εν τω µεταξύ τη χρηµατοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών έως 500 kW στα αντλιοστάσια των Γενικών και Τοπικών Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ), προβλέπει το νέο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που θα µειώσει κατά 50-60% το ενεργειακό κόστος άρδευσης των αγροτών, σύµφωνα µε τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.
Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, ο κ. Αποστόλου ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηµατοδότηση τέτοιων επενδύσεων, ενώ αποκάλυψε ότι ανάλογη ρύθµιση µπορεί να εφαρµοστεί και σε κοινωφελείς οργανισµούς, δηλαδή σε συλλογικές οντότητες που παρέχουν έργο κοινωνικής αλληλεγγύης. Επιπλέον όπως είπε, ειδικά για τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη µείωση του κόστους χρήσης της, προβλέπεται η ενίσχυση µορφών τοπικών συµπράξεων γιατί «έτσι µπορεί να λειτουργήσει η συγκεκριµένη ρύθµιση: µε συνεργατικές παραγωγικές επενδύσεις -βιοτεχνικές µονάδες, κλπ- και γενικά, θα έλεγα, µε συστάδες αγροτικής παραγωγής».

Σηµειωτέον ότι ο κ. Μανιάτης, υποστήριξε προ ηµερών ότι βάσει µελέτης για το ΓΟΕΒ Αργολίδας, οι αγρότες πληρώνουν ετησίως από 900.000 ως 1 εκατ. ευρώ για ρεύµα. Η εγκατάσταση των µονάδων θα µειώσει το κόστος 400.000-500.000 ευρώ κάθε χρόνο. «∆ηλαδή, θα µειώσουµε στο µισό και παραπάνω το κόστος ηλεκτρικής κατανάλωσης των αγροτών», είχε πει.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ