ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η ΚΕΔΕ ζητάει την εκπόνηση ξεχωριστού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:11:00 μ.μ. | |
  Οικονομικά κίνητρα στους δήμους και ευελιξία στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) με βάση πληθυσμιακά, γεωμορφολογικά και περιβαλλοντικά κριτήρια ζητάει η ΚΕΔΕ, αμφισβητώντας τις τεχνικές λύσεις που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και διεκδικώντας να εκπονήσει η ίδια ξεχωριστό σχέδιο, διαμορφωμένο από τους δήμους.
Εν όψει του σχετικού διήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη, που ξεκινά τις εργασίες του την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, επέρριψε ευθύνη στις κυβερνήσεις για τις καθυστερήσεις στην αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. "Οι δήμοι δεν έχουν χώρους για πράσινα σημεία, κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών ή σταθμούς μεταφόρτωσης. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εισηγηθούν χώρους και απ' εκεί και πέρα η κεντρική γραφειοκρατία αναλαμβάνει", σημείωσε ο Γ. Πατούλης. Αμφισβήτησε ευθέως τη χρησιμότητα των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέπονται στο νέο ΕΣΔΑ. Ενώ πρόκρινε, αυτή τη φορά, τις συμπράξεις μεταξύ των δήμων για την εκπόνηση σχεδίου για την αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων, επιχειρώντας να παραγκωνίσει την κυβέρνηση, η οποία έχει θεσμοθετήσει τον σύγχρονο και εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές επιταγές ΕΣΔΑ, αλλά και τις Περιφέρειες, οι οποίες εκ του νόμου, πρόκειται να εφαρμόσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος πρέπει να είναι εναρμονισμένος με τον ΕΣΔΑ. "Δεν χρειάζεται κηδεμονία άνευ λόγου και άνευ όρων. Όπου υπάρχει κηδεμονία, το μόνο που προκύπτει είναι καθυστερήσεις και το μόνο που θα δημιουργήσει είναι ερωτήματα με πολιτικό ή και κομματικό χαρακτήρα", ανέφερε ο Γ. Πατούλης.

Επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και στην Φλάνδρα αντιστοιχεί στο 0,41% του ετήσιου εισοδήματος κάθε δημότη, ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Σ. Χιονίδης σημείωσε πως στην Αττική τα επίπεδα ανακύκλωσης είναι πολύ χαμηλά και δεν αντιστοιχούν στην ποιότητα καθαριότητας και ανακύκλωσης που συναντά κανείς στην Φλάνδρα (Βέλγιο), η οποία έχει εφαρμόσει μοντέλο μηδενικών απορριμμάτων. Πρόκρινε την εξοικονόμηση πόρων στην περισυλλογή απορριμμάτων με σκοπό να περισσεύουν χρήματα για την ανακύκλωση ή την κομποστοποίηση. "Τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να είναι προσαρμοσμένα σε κάθε δήμο και να λαμβάνουν υπ' όψιν και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών διεργασιών και των φυσικών καταστροφών", τόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΤΑ Ευ. Λέκκας.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Σ. Χιονίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη για το θέμα, όπου εκφράστηκε η διάθεση συνεργασίας με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση απορριμμάτων.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ