ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Η Δέσποινα Γκάτζιου μιλάει για την θεατρική παράσταση "Μήδεια. Ο σπαραγμός της Ανατολής" (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:29:00 μ.μ. | |
 Η συμπατριώτισσά μας,  ηθοποιός Δέσποινα Γκάτζιου μιλάει στην κάμερα των Αργολικών Ειδήσεων για την θεατρική παράσταση "Μήδεια. Ο σπαραγμός της Ανατολής" που θα ανέβει το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στο θέατρο Τριανόν στο Ναύπλιο, μια παράσταση που επιχειρεί να αναδείξει την ακραία σύγκρουση ανάμεσα στον κόσμο της Ανατολής και στον κόσμο της Δύσης, έτσι όπως με σοφή δεξιότητα, την καταγράφει ο Ευριπίδης στην ομώνυμη τραγωδία του και έτσι όπως, με εφιαλτικό τρόπο, συμβαίνει τώρα....

Ο ορθολογισμός τους Δυτικού κόσμου, που μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζεται από πράξεις συμφέροντος – και που ο έρωτας συνδυάζεται με το συμφέρον – προσωποποιείται στον γοητευτικό Έλληνα Ιάσωνα.

Η Ανατολή, από την άλλη, ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της εξωτικής, βάρβαρης Μήδειας, της γυναίκας που τα αισθήματα και οι πράξεις της έχουνε ρίζες αρχέγονες, χθόνιες, απόλυτα ανορθολογικές και εντέλει καταστροφικές. «Δεν έχω λόγο να ζω» λέει η Μήδεια όταν παίρνει την απόφαση να πραγματοποιήσει το φρικτό έργο της «Γιατί δεν έχω πατρίδα, γιατί δεν έχω σπίτι – γιατί δεν έχω οδό να ξεφύγω από την κακιά μου μοίρα». 

Και ακριβώς το ίδιο λένε και οι σύγχρονες παλαιστίνιες βομβίστριες αυτοκτονίας, που είτε ζώνονται οι ίδιες τα εκρηκτικά, είτε ζώνουν με αυτά τα παιδιά τους πραγματοποιώντας τις αυτοκαταστροφικές και θανατηφόρες ενέργειές τους.

Στην παράσταση, ο λόγος της Μήδειας αντιπαρατίθεται με το λόγο των γυναικών αυτών έτσι όπως καταγράφεται στο βιβλίο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Μπάρμπαρα Βίκτορ με τίτλο «Ο στρατός των Ρόδων».

Σάββατο 30 Ιανουαρίου, 21:00, στην Αίθουσα Τριανόν - Ναύπλιο

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επιμέλεια: Δέσποινα Γκάτζιου
Βίντεο: Δώρα Μασκλαβάνου, Claudio Bolivar
Φωτισμός: Θωμάς Οικονομάκος
Υφαντό: Μαρία Γονίδου

Με την Δέσποινα Γκάτζιου

Σε βιντεοσκοπημένη παρουσία: Αιμίλιος Χειλάκης

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 10 Ευρώ, Μειωμένο: 5 Ευρώ (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά

Κρατήσεις: στο 2130240243, 6972970622 και στο www.hellenicculture.org
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ