ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Στυτική δυσλειτουργία. Πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:41:00 π.μ. |
 Περίπου 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τον γιατρό τους για να εξεταστούν. Αποτελεί θέμα ταμπού για έναν άνδρα, ενώ όλοι συμφωνούν πως αποτελεί βασικότατο παράγοντα για μια καλή ποιότητα ζωής!
ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η μη ικανότητα επίτευξης, ή διατήρησης μιας στύσης αρκετά σκληρής, ώστε να επιτρέπει τη διείσδυση ή και να διατηρεί τη σκληρότητα του πέους μέχρι τον οργασμό. Περίπου το 20% των ανδρών υποφέρει κάποια στιγμή της ζωής τους από στυτική δυσλειτουργία. Η επίπτωση της δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία. Το 4% περίπου των 50άρηδων και το 17% των 60άρηδων βιώνουν μια ολική ανικανότητα επίτευξης στύσης, ενώ η επίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται κατακόρυφα, στο 47%,για τους άνδρες άνω των 75 ετών. Αντίθετα με ότι πιστεύουμε οι περισσότεροι, δεν είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της διαδικασίας της γήρανσης, από τη στιγμή που είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία.
Το βασικό όργανο της στύσης είναι το πέος το οποίο αποτελείται από τα δυο σηραγγώδη σώματα δεξιό και αριστερό καθώς και το σπογγιώδες σώμα της ουρήθρας. Εξωτερικά το πέος καλύπτεται από τον ινώδη χιτώνα ο οποίος επίσης συμμετέχει στην σκληρότητα του πέους και τον καθορισμό του σχήματος του. Ουσιαστικά η στύση είναι ένα σύνθετο νευροαγγειακό φαινόμενο, όπου ο βασικός νευροδιαβιβαστής του είναι το μονοξείδιο του αζώτου.

ΑΙΤΙΑ


Ο συνήθης ύποπτος είναι η ανεπάρκεια του αρτηριακού δικτύου του πέους συνέπεια της ανάπτυξης αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του, που μπορεί να αντανακλά μια γενικευμένη αγγειακή διαταραχή. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί προάγγελο στεφανιαίου επεισοδίου το οποίο εκδηλώνεται συνήθως μέσα σε τρία με πέντε έτη .
Η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται γενικά σε ψυχολογικά ή και οργανικά αίτια. Σε νεαρές ηλικίες τα ψυχογενή αίτια υπερτερούν και μετα την ηλικία των 50 ετών υπερτερούν τα οργανικά αίτια σε ποσοστό 80%. Τα συχνότερα αίτια είναι το μεταβολικό σύνδρομο (Σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία) κάπνισμα, ναρκωτικές ουσίες, ορμονολογικές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις και χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ


Βασικά στοιχεία που πρέπει να παρατηρήσει ένας άνδρας που υποψιάζεται ότι «κάτι δεν πάει καλά» είναι η παρουσία ή απουσία φυσιολογικών πρωινών ή/και νυχτερινών στύσεων, η ξαφνική έναρξη του προβλήματος και η συσχέτιση του με κάποιο στρεσογόνο γεγονός της προσωπικής του ζωής καθώς και η παρουσία φυσιολογικών στύσεων μετά από σεξουαλικό ερεθισμό. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η συζήτηση του προβλήματος του με κάποιον ανδρολόγο ο οποίος μετα από κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού θα προγραμματίσει τις εργαστηριακές εξετάσεις που θα αναδείξουν την αιτία του προβλήματος ή θα αποκλείσουν κάποια οργανική διαταραχή, για να λάβει ο ασθενής σωστή, στοχευμένη και επομένως αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας ξεκινάει αρχικά από τον ίδιο τον ασθενή, ενώ ο ουρολόγος/ανδρολόγος αναλαμβάνει την αναγνώριση του υπεύθυνου αιτίου με σκοπό την αντιμετώπιση του. Ο προτεινόμενος εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει τη γενική αίματος, τις βασικές βιοχημικές εξετάσεις, πλήρες λιπιδαιμικό προφίλ και ορμονολογικό έλεγχο (μέτρηση τεστοστερόνης και προλακτίνης.)
Ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις ακολουθούνται από τον ουρολόγο όπως το triplex πέους, η καταγραφή της νυχτερινής στύσης και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η συραγγομετρία /συραγγογραφία.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζεται. Πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι διαθέσιμες και περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική με τους αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (σινδεναφίλη, ταδαλαφίνη, βαρντεναφίλη). Παράλληλα όμως θα πρέπει να ακολουθούνται και γενικά μέτρα, όπως απώλεια βάρους (κυρίως στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο) περιορισμός λιπαρών και κορεσμένων στην διατροφή, περιορισμός του καπνίσματος και άσκηση (20 λεπτά γρήγορου βαδίσματος έως ο ασθενείς να ιδρώσει). Θεραπείες δεύτερης γραμμής αποτελούν η εφαρμογή ενδοσυραγγωδών ενέσεων αγγειοδραστικών ουσιών ή τρίτης γραμμής με πεικές προθέσεις. Νέες μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί με τη χρήση των κρουστικών κυμάτων με σκοπό την αύξηση της αιματικής ροής στις πεικές αρτηρίες
Η στυτική δυσλειτουργία που «χρονίζει», ιδιαίτερα όταν αυτή αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου, δεν είναι ένα πρόβλημα που αρκεί να το «κουκουλώσουμε» και να ζούμε με αυτό. Οφείλουμε στον εαυτό μας να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα για να δοθεί η ευκαιρία να τροποποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου και να αναστραφεί έτσι η εξέλιξη μιας γενικευμένης αγγειοπάθειας.

Βιογραφικό 

Ο γιατρός Στυλιανός Κοντός του Ευστρατίου γεννήθηκε στη Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου 1976.

Σπούδασε στην Ιατρική σχολή Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 2002 με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ και αφού υπηρέτησε το αγροτικό του και την στρατιωτική του θητεία πηρέ την ειδικότητα της Ουρολογίας το 2011 σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθηνάς στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιώς.

Το 2011 απέκτησε το δίπλωμα του Κολλεγίου των Ευρωπαίων Ουρολόγων (FEBU), ενώ την ιδία χρόνια ανακηρύσσεται διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Πατρών μετά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σχετικά με σύγχρονες τεχνικές διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, που διήρκησε 6 χρόνια και με υπεύθυνο τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Ιατρικής σχολής Διονύσιο Μπόνικο.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενδο-ουρολογικής εταιρείας από το 2006 συνεχίζει την μετεκπαίδευση του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γλασκώβης-Σκωτία-Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012 έως το 2015, στην ομάδα του Καθηγητή της Ουρολογίας Ian Dunn, όπου εξειδικεύτηκε στην λαπαροσκοπική χειρουργική του ανώτερου ουροποιητικού ( όγκοι νεφρών με πάνω από 40 επεμβάσεις) αλλά και στην λιθίαση του ουροποιητικού με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (minimal invasive) ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε την τεχνική της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας για την αντιμετώπιση μεγάλων λίθων του νεφρού, χωρίς τομή.

Κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσης του απέκτησε πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης όπως TURis και Green light laser και με πάνω από 4000 επεμβάσεις αντιμετώπισης της ανδρικής και γυναίκειας ακράτειας.

Είναι επίτιμο μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ουρολόγων Χειρουργών του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ενώ δεν ειναι λίγες οι προσκλήσεις ως ομιλητής σε συνέδρια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Από το Φεβρουάριο του 2015 ίδρυσε τον δικό του πολυχώρο υγείας με την ονομασία MEDIPOLIS, όπου εδράζει το πρότυπο ουρολογικό ιατρείο του, με τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα, ενώ συνεργάζεται στον ίδιο χώρο με αξιόλογους και καταξιωμένους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, όπως παθολόγο, καρδιολόγο, μικροβιολόγο, γυναικολόγο και ακτινολόγο.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ