ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πιο κοντά ΤΕΡΝΑ - Κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:15:00 π.μ. | |
 Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της κυβέρνησης σχετικά με το έργο ύψους 160 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου, του οποίου η συμβασιοποίηση έχει καθυστερήσει σημαντικά. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, που συνεδρίασε πρόσφατα, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς το ανάδοχο σχήμα σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στη συγκεκριμένη Σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ουσιαστικά, θα πρόκειται για την εξειδίκευση των όρων που παλαιότερα έχει θέσει η Διυπουργική και σχετίζονται με το τίμημα, την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και τη συμβατότητα με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να οδηγήσει στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας με στόχο τις τελικές υπογραφές. Αυτό θα συμβεί υπό τον όρο ότι θα υπάρχουν οφέλη και για τις δύο πλευρές όπως και ότι δεν θα πλήττεται η βιωσιμότητα του έργου που έχει λάβει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα... ΣΔΙΤ

Πάντως, παρά το εκκρεμές - αναφορικά με την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων- του υπουργείου Περιβάλλοντος και των συναρμόδιων υπουργείων, είναι δεδομένη, πλέον, η στήριξη της κυβέρνησης στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν με την μέθοδο των ΣΔΙΤ. Αυτό προκύπτει και από όσα δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης στον τηλεοπτικό σταθμό Best Πελοποννήσου ότι "δεν καταργείται το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου” μετά την αφαίρεση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια και την μετάθεσή της στην Περιφέρεια.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μακρινή ανάμνηση η ακύρωση των έργων ΣΔΙΤπου είχαν ανακοινώσει, σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούνιο του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Τσιρώνης και ο γραμματέας διαχείρισης απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευ.Καπετάνιος.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το τελικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μεγαλύτερης επένδυσης στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, με δεδομένη την κωλυσιεργία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση όχι μόνο ως προς την προσέλκυση καινούργιων επενδύσεων αλλά και ως προς τη διατήρηση των υφιστάμενων. Εξάλλου, η Διυπουργική αναμενόταν, ήδη από τα τέλη του 2015, να δώσει το πράσινο φως για τις οριστικές υπογραφές μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ως εκ τούτου, παρότι συμπληρώνονται 13 μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αγνοείται ποιο είναι το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Κι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται να δίνει έμφαση στο κλείσιμο των παράνομων χωματερών, είναι άγνωστο πώς αυτό θα επιτευχθεί χωρίς να υπάρχουν ολοκληρωμένες μονάδες επεξεργασίας. Σήμερα, οι δήμοι πληρώνουν υπέρογκα ποσά για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων τους από μη πιστοποιημένες εταιρείες, οι οποίες, συνήθως, τα απορρίπτουν σε παράνομες χωματερές.

Αυτό τη στιγμή που μέσα σε δέκα μήνες από τη συμβασιοποίηση, προβλέπεται η πιλοτική διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων από την ανάδοχο εταιρεία. Το έργο προβλέπει την υλοποίηση δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κόρινθο και Αργολίδα και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία απαιτούνται 24 μήνες.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ