ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ζητά μνημείο της Αργολίδας για τους «7 θανάτους»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:31:00 π.μ. |
 Το σχέδιό της Μαρίνα Αμπράμοβιτς να κάνει μια ταινία με τον ίδιο τίτλο «Επτά θάνατοι» - Seven Deaths που θα παρουσίαζε επτά δραματικά φινάλε από όπερες που είχε ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας, προς το παρόν μεταβάλλεται. Θα γίνει ένα ντοκιμαντέρ, για γυρίσματα του οποίου έχει ζητηθεί από την καλλιτέχνιδα και τους συνεργάτες της μνημείο της Αργολίδας, (πιθανότατα πρόκειται για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) στις 28 Μαρτίου.  

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αύριο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για την παραχώρηση αυτή, και τα γυρίσματα έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένη μέρα, καθώς η κ. Αμπράμοβιτς είναι στην Ελλάδα για ένα πρόγραμμα στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς είναι μεγάλη θαυμάστρια της Μαρίας Κάλλας, με την οποία θεωρεί πως έχει παρόμοια εμφάνιση. Είχε προγραμματίσει να κάνει μια ταινία με τους θανάτους επτά ηρωίδων της Οπερας που είχε ερμηνεύσει η μεγάλη σοπράνο. «Κάθε τραγική όπερα κλείνει με τον θάνατο της ηρωίδας της» σημειώνει. «Πεθαίνει για την πατρίδα, την τιμή ή λόγω ζήλιας ή αρρώστιας. Με οποιονδήποτε τρόπο, συναντά το τέλος της». Δεν ξεχνά πως η Μαρία Κάλλας πέθανε μόνη, με ραγισμένη καρδιά, παρατημένη, αφού πριν είχε βιώσει την κάθοδο της καριέρας της. Ηταν ένα σχέδιο που η Αμπράμοβιτς είχε στο μυαλό της μετά τον θάνατο της αγαπημένης της ηρωίδας, της ίδιας της Κάλλας.

Η γενική σύλληψη, που είχε γίνει προ ετών, ήταν να δουλέψει με ξεχωριστό σκηνοθέτη για κάθε μέρος και να γυριστεί βίντεο, ώστε να είναι δυνατή η παρουσίαση και σε βίντεο-περφόρμανς. Ανάμεσά τους φημολογούνταν ότι θα είναι ο Ρομάν Πολάνσκι, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Αλεχάντρο Ινιάριτου, αλλά και ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος. Στην αρχική σκέψη επρόκειτο να ζητηθούν επτά αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα, σε καθέναν από τους οποίους θα γυριζόταν ένα κομμάτι και είχαν γίνει επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού κατά το 2014.

Η Κάρμεν, η Τόσκα, η Δυσδαιμόνα, η Νόρμα, η Αΐντα, η Μαντάμα Μπατερφλάι, η Μήδεια, η Βιολέτα από τη «Λα Τραβιάτα» θα είναι οι ηρωίδες τις οποίες βλέπει η Κάλλας στον καθρέφτη του μπάνιου της, στο Παρίσι, έχοντας πάθει καρδιακή προσβολή. Καθεμιά είχε ένα τραγικό θάνατο. Τα γυρίσματα προγραμματίζονταν για το καλοκαίρι του '15, αλλά δεν ξεκίνησαν.

«Προάγγελος»

Τώρα φαίνεται πως η καλλιτέχνις άλλαξε γνώμη και στράφηκε στη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ ίσως ως «προάγγελου» για την ταινία. Μπορεί και να παρουσιαστεί ως video installation, όπως έχει πει η ίδια. Θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνάς της πάνω στον έρωτα, στην προδοσία, την Κάλλας.

Η Αμπράμοβιτς προσπαθεί να συναντήσει μαθητές της, να επισκεφθεί τον Σκορπιό, να βρει μνήμες και αντικείμενα που αφορούν τη μεγαλύτερη σοπράνο του 20ού αιώνα. «Πάντως, νομίζω ότι μετά τους «7 θανάτους» δεν θα ασχοληθώ ξανά με τον θάνατο» λέει. Για εκείνην, ένα από τα σημαντικά στοιχεία που κράτησε είναι η ρήση της Κάλλας πως όταν ερμηνεύεις έναν ρόλο, «πρέπει να έχεις ένα μέρος του εγκεφάλου σου υπό απόλυτο έλεγχο και το άλλο απολύτως ελεύθερο. Αυτή η φράση της μου άνοιξε ένα ολόκληρο σύμπαν και είπα, ''ναι, θέλω να κάνω κάτι που να αφορά την Κάλλας''», είχε εξομολογηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, καλλιτέχνις διεθνούς φήμης, αγαπά ιδιαίτερα τη χώρα μας και την επισκέπτεται αρκετά συχνά. Οπως έχει δηλώσει, της θυμίζει την πατρίδα της, τη Σερβία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ