ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Aνδριανός: Αρνητική η Κυβέρνηση στο αίτημα για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου του παραρτήματος Β.Α. Πελοποννήσου Παραπληγικών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:18:00 π.μ. | |
 Στην 714/14-12-2015 Αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα το αίτημα του παραρτήματος Β.Α. Πελοποννήσου για την εξαίρεση του επιβατικού αυτοκινήτου που διαθέτει ο Σύλλογος από την καταβολή τελών κυκλοφορίας απάντησε γραπτώς ο αρμόδιος αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Ζ. Αλεξιάδης.

Το κείμενο της απάντησης του αν. Υπουργού αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:


“ 1. Με τις διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν. 2367/1953 (ΦΕΚ 82 Α') όπως ισχύει, 'απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας τα εις το Ελληνικό Δημόσιο ανήκοντα κατά κυριότητα και διά τις υπηρεσίες αυτού αποκλειστικώς χρησιμοποιούμενα παντός είδους αυτοκίνητα...'

Επίσης με τις διατάξεις της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1 του ως άνω άρθρου απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας 'τα φορτηγά, υδροφόρα, αυτοκίνητα καθαριότητας και πυροσβεστικά τ' ανήκοντα κατά κυριότητα εις Δήμους, Κοινότητας, Λιμενικούς Οργανισμούς και Λιμενικά Ταμεία ως και τα ανήκοντα κατά κυριότητα εις οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου υδροφόρα αυτοκίνητα'.
Περαιτέρω με τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας 'τα εις τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους σταθμούς πρώτων βοηθειών, τα δημοτικά ή κοινοτικά Νοσοκομεία, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα κοινής ωφελείας ανήκοντα κατά κυριότητα ασθενοφόρα αυτοκίνητα, αυτοκίνητα κινητών ιατρείων και χειρουργείων εκστρατείας και φορτηγά αυτοκίνητα, εφόσον χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ασθενών, αδελφών νοσοκόμων ή υγειονομικού υλικού ή ιματισμού, ειδών υποδήσεως, τροφίμων κλπ προοριζόμενων για τις ανάγκες των ιδρυμάτων ή προς ενίσχυση απόρων τάξεων του πληθυσμού'.

Ο νομοθέτης με την ως άνω αναφορά στις απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας ορίζει περιοριστικά το πεδίο εφαρμογής των απαλλαγών αυτών σε συγκεκριμένους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου για προσδιορισμένες κατηγορίες αυτοκινήτων οχημάτων όταν αυτά κυκλοφορούν για συγκεκριμένους σκοπούς.

Εξάλλου, με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 2459/1997 (ΦΕΚ 17/Α') 'Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και άλλες διατάξεις' στο πλαίσιο της πολιτικής επανεξέτασης των κάθε είδους φορολογικών απαλλαγών και μειώσεων για τον περιορισμό τους στις απολύτως αναγκαίες, καταργήθηκε μεταξύ άλλων από 1-1-1998 το μεγαλύτερο μέρος των απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας που είχαν χορηγηθεί κατά καιρούς υπέρ διαφόρων προσώπων.

Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένων των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας και των στόχων για τη διασφάλιση των εσόδων δεν παρέχεται στην παρούσα φάση η δυνατότητα για χορήγηση οποιασδήποτε περαιτέρω απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, λαμβανομένου επιπλέον υπόψη ότι μια τέτοια αντιμετώπιση θα αποτελούσε άνιση μεταχείριση εις βάρος άλλων νομικών προσώπων ή οργανισμών ή συλλόγων κλπ που επίσης επιδιώκουν κοινωφελείς, φιλανθρωπικούς ή ανθρωπιστικούς σκοπούς, καθώς ταυτόχρονα και προηγούμενο για περαιτέρω διεκδικήσεις”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ