ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Η ζέστη έπληξε τα χειμωνιάτικα λαχανικά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:06:00 μ.μ. |
 Σοβαρό πλήγµα αποτέλεσε για τα χειµωνιάτικα λαχανικά (κουνουπίδι, µπρόκολο, σπανάκι, αγκινάρα, πράσο, µαρούλι, λάχανο) ο καλός καιρός το χειµώνα, καθώς οι υψηλές θερµοκρασίες δεν ευνοούν την κατανάλωσή τους και προκάλεσαν, επίσης, την ταυτόχρονη παραγωγή των µεγαλύτερων ποσοτήτων για τα περισσότερα απ’ αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Ψηλά αναµένεται να κρατηθούν οι τιµές παραγωγού για τις όψιµες ποσότητες που έχουν αποµείνει, δεδοµένης της ταυτόχρονης παραγωγής διαφορετικών παρτίδων. Για παράδειγµα, στα µπρόκολα η µέση τιµή παραγωγού είναι στα 30-35 λεπτά το κιλό, µετά από καθοδική πορεία το τελευταίο δεκαπενθήµερο, καθώς αναπτύχθηκαν γρήγορα και αυτά που ήταν να µαζευτούν το Μάρτη, µαζεύτηκαν πριν 20 µέρες, υπογραµµίζει ο παραγωγός απ’ τα Ίρια Ναυπλίου, Τ. Ταµπάσης. Έτσι, για τα όψιµα αναµένεται µία αύξηση των τιµών το επόµενο διάστηµα.

Η ταυτόχρονη παραγωγή παρατηρήθηκε και για τα κουνουπίδια, για όσα είχαν φυτευτεί µε διαφορά 20 ηµερών, µε την τιµή παραγωγού να είναι στα 10-20 λεπτά το κιλό, ενώ µένουν και αδιάθετα. Πέρυσι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης λόγω ζηµιάς που προκάλεσαν οι βροχές, οι τιµές παραγωγού ήταν στα 0,70-1,20 ευρώ/κιλό. Έτσι, φέτος φυτεύτηκαν περισσότερα απ’ τους παραγωγούς. Σηµειωτέον ότι τα έξοδα της καλλιέργειας ανέρχονται στα 250-300 ευρώ το στρέµµα, ήτοι 25 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε τον παραγωγό Στέλιο Βάσιο.

Η ιδιαίτερα χαµηλή ζήτηση αποτέλεσε σηµαντικό πρόβληµα για τους παραγωγούς κουνουπιδιών, καθώς το συγκεκριµένο λαχανικό δεν µπορεί να µείνει στο χωράφι και πρέπει µες σε 3 µέρες να κοπεί. 

Αντιθέτως, το λάχανο, που τώρα έχει φτάσει στα 3/4 της συγκοµιδής του, κρατάει στο χωράφι. Και για το συγκεκριµένο προϊόν λόγω των υψηλών θερµοκρασιών που είχαν ως αποτέλεσµα την παραγωγή όλων των φυτεµένων ποσοτήτων οι τιµές παραγωγού ήταν στα 17-18 λεπτά το κιλό για τα πράσινα, σύµφωνα µε γεωπόνους απ’ τη Βοιωτία.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τιµή παραγωγού για τα πράσινα λάχανα κυµαίνονταν µεταξύ 40 και 45 λεπτών το κιλό. 

Η κατάσταση που επικρατεί φέτος έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς λόγω της έλλειψης ρευστότητας, ρευστότητα που «είναι αναγκαία για τις εαρινές σπορές», επισηµαίνει ο παραγωγός Γρηγόρης Μασούρας απ’ την Επανοµή Θεσσαλονίκης. Σύµφωνα µε τον καλλιεργητή, τα σπανάκια πωλούνται απ’ τους παραγωγούς έναντι 35 λεπτών το κιλό, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή ήταν πάνω από 1,50 ευρώ το κιλό.

«Τα σπανάκια ήρθαν όλα µαζί», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης. 

Αυτό παρατηρήθηκε και στα µαρούλια, µε τις τιµές παραγωγού γι’ αυτά να είναι στα 8-10 λεπτά το κοµµάτι, ενώ πέρυσι όσα επιβίωσαν απ’ τους παγετούς ήταν στα 25-30 λεπτά το κιλό.
Οµοίως, οι όψιµες αγκινάρες µπήκαν νωρίτερα στην παραγωγή και τώρα είναι από 20 έως 60 λεπτά το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα.

Σημειώνεται ότι την περσινή σεζόν «οι κατώτερες τιµές για τις αγκινάρες ήταν στα 40-50 λεπτά το κιλό και οι ανώτερες στα 0,80-1 ευρώ», αναφέρει ο κ. Ταµπάσης, συµπληρώνοντας ότι τόσο παρατεταµένες υψηλές θερµοκρασίες τον Φεβρουάριο δε θυµάται να είχαν εµφανιστεί πάλι στην περιοχή. Τέλος, τα πράσα που τώρα είναι στα τελειώµατα είχαν χαµηλή ζήτηση και πουλήθηκαν στην πλειονότητά τους στα 30 λεπτά το κιλό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ