ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Παραιτήθηκαν από το Δ.Σ της ΠΑΣΕΓΕΣ ο Π. Πεβερέτος και ο Χ. Μπαρλιάς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:02:00 μ.μ. | |
 Στο διάστημα των τελευταίων ετών αποτελεί κοινή διαπίστωση η αποδυνάμωση και η χρεοκοπία των περισσότερων αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, αλλά και της ίδιας της ΠΑΣΕΓΕΣ. 

Η δυσμενής αυτή πορεία, η οποία είχε εκδηλωθεί ακόμα και πριν την έναρξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, συμβαδίζει με αρνητικές εξελίξεις στο αγροτικό εισόδημα και στα περισσότερα μεγέθη της αγροτικής οικονομίας της χώρας, έχοντας οδηγήσει στη συσσώρευση προβλημάτων, σε σημείο ώστε αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες και ενέργειες να θεωρείται βάσιμη η πιθανότητα να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις, τόσο για τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, όσο και για την ίδια την ΠΑΣΕΓΕΣ. Την κύρια ευθύνη γι αυτό, έχει η αντιαγροτική και αντισυνεταιριστική πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας 5ετίας και επίσης ευθύνη υπάρχει και στα συνεταιριστικά στελέχη των συνεταιρισμών και της ΠΑΣΕΓΕΣ. 

Δεν είναι βέβαια η κατάλληλη στιγμή για να καταγραφούν αναλυτικά τα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή αυτή κατάσταση, αν και αναγνωρίζεται ότι οι εμπειρίες και τα λάθη του παρελθόντος είναι συνήθως χρήσιμα για την άντληση συμπερασμάτων σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, τις πρωτοβουλίες και άμεσες ενέργειες που πρέπει να ξεκινήσουν από την ίδια την ΠΑΣΕΓΕΣ. Η Αντιμετώπιση των αδυναμιών και της ανεπάρκειας της ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της στην επιβίωση και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και του επιπέδου διαβίωσης των αγροτών. Είναι προφανές ότι την απαραίτητη αυτή μετάβαση δεν μπορεί να την εγγυηθεί η ηγετική ομάδα του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Θέλουμε να τονίσουμε για το οικονομικό αδιέξοδο της ΠΑΣΕΓΕΣ, το έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε χρόνων, αφού παραβιάζοντας το Νόμο που προβλέπει τη χρηματοδότηση δεν απέδωσαν ούτε ένα ευρώ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ στις 30/03/2016, προτείναμε να συζητηθεί ως θέμα η σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ, για άμεση συζήτηση με τις συνεταιριστικές οργανώσεις, με σκοπό είτε την διασφάλιση των προϋποθέσεων, προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών, από το σύνολο των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, για το αν υπάρχει διέξοδος στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει, είτε την έναρξη των διαδικασιών της εκκαθάρισης της. Ζητήσαμε δηλαδή να αποφασίσει το ανώτερο σώμα μας.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος μας για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, για σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, από τον Πρόεδρο κατ’ αρχήν της ΠΑΣΕΓΕΣ και μετά από την πλειοψηφία των παρόντων στη Συνεδρίαση, παραιτούμαστε από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την αδυναμία εκτίμησης του μεγέθους και του εύρους των προβλημάτων που ήδη αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της χώρας και φυσικά αφήνει έκθετη την ΠΑΣΕΓΕΣ στα μάτια των αγροτών και των οργανώσεών τους. Τα φαινόμενα προσωπικών στρατηγικών και επιλογών τελείωσαν.

Πεβερέτος Παναγιώτης
Μπαρλιάς Χρήστος 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ