ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Κόπηκαν νωρίς κι οι όψιμες αγκινάρες και έπεσαν οι τιμές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:22:00 π.μ. |
 Απότοµα έχει υποχωρήσει από τα τέλη Ιανουαρίου η τιµή παραγωγού για την αγκινάρα, η οποία τώρα βρίσκεται στο φουλ της συγκοµιδής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Σ’ αυτήν την πτώση οδήγησαν οι υψηλές θερµοκρασίες, που είχαν ως αποτέλεσµα «οι όψιµες αγκινάρες, οι οποίες κανονικά κόβονται το Μάρτη, να µπουν νωρίτερα στην παραγωγή», λέει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο παραγωγός απ’ τα Ίρια, Τάσος Ταµπάσης.

Έτσι, από αρχές Φλεβάρη η τιµή παραγωγού κυµαίνεται µεταξύ 40 και 60 λεπτών το ζευγάρι ανάλογα µε την ποιότητα και τον αγοραστή. Σηµειωτέον ότι από αρχή ∆εκέµβρη έως τέλος Γενάρη οι τιµές ήταν στα 0,80-1 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο, αν και η ζήτηση ήταν µειωµένη σε σχέση µε άλλες χρονιές εξαιτίας και της καλοκαιρίας, «η αγκινάρα είναι το µόνο απ’ τα κηπευτικά που έχει κάποια ζήτηση φέτος», σηµειώνουν παραγωγοί απ’ τα Ίρια, όπου η καλλιέργεια εντοπίζεται κατά 90%. Η ζήτηση είναι απόρροια του ελλείµµατος που παρατηρείται για το προϊόν πανελλαδικά σε αντίθεση µε τα υπόλοιπα κηπευτικά.

Σύµφωνα µε τον παραγωγό απ’ τα Ίρια Βαγγέλη Λυκουρέντζο, πέρυσι οι τιµές παραγωγού ξεκίνησαν από το 1,20 ευρώ το ζευγάρι, πέφτοντας στη συνέχεια σταδιακά, ενώ και αυτή την περίοδο ήταν υψηλότερα. Όπως προσθέτει, η φετινή παραγωγή είναι καλή λόγω της απουσίας παγετών και πολλών βροχοπτώσεων.

Στον αντίποδα, στη νότια Ισπανία και συγκεκριµένα στη Μούρθια, η καλλιέργεια της αγκινάρας επηρεάστηκε από τον παγετό. Εκεί οι παραγωγοί αντιµετώπιζαν προβλήµατα φέτος µε την έλλειψη νερού και τώρα είναι αυξηµένο το ενδεχόµενο να τελειώσει η συγκοµιδή νωρίτερα από άλλες χρονιές.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ