ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Αύξηση των κρατουμένων μεταναστών καταγράφει η ΜΚΟ "Αίτημα" που επισκέφθηκε και το Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:03:00 π.μ. | |
  Αύξηση του αριθμού των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης και αύξηση του αριθμού των κρατουμένων που υποβάλλονται στη διαδικασία επανεισδοχής στην Τουρκία, χωρίς όμως να "διασφαλίζονται διαδικασίες πρώτης υποδοχής και διοικητικής κράτησης οι οποίες να εγγυώνται τον εντοπισμό των ατόμων που χρήζουν προστασίας καθώς και των ευάλωτων ατόμων", διαπιστώνει το τριμηνιαίο δελτίο του "Προγράμματος παρακολούθησης συστήματος κράτησης παρατύπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο" (Δεκέμβριος - Μάρτιος) της ΜΚΟ Αίτημα.
Η οργάνωση επισκέφθηκε χώρους κράτησης σε τμήματα δίωξης παράνομης μετανάστευσης στη Θεσσαλονίκη, Αγ. Αθανασίου, Μυγδονίας, Ναυπλίου, τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και τα κέντρα κράτησης σε Κόρινθο, Δράμα και Ξάνθη.

Επικαλούμενη επίσημα στοιχεία που υποστήριζαν ότι την 4η Μαρτίου 2016 κρατούνταν 1.204 άτομα στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης, η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της ότι ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων είναι μεγαλύτερος καθώς στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται τα άτομα που κρατούνται σε άλλους χώρους κράτησης (αστυνομικά τμήματα, κρατητήρια αστυνομικών διευθύνσεων), ο αριθμός των οποίων δεν είναι γνωστός.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι διαπίστωσαν ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται στα σημεία εισόδου, στις αστυνομικές διευθύνσεις της ενδοχώρας, αλλά και στα κέντρα κράτησης, δεν εγγυώνται τον εντοπισμό των ατόμων που χρήζουν προστασίας.

"Ως εκ τούτου υπάρχει ο κίνδυνος να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία άτομα που χρήζουν προστασίας κατά παράβαση της αρχής της μη επαναπροώθησης. Επιπλέον δεν είναι εγγυημένος ούτε και ο εντοπισμός ευάλωτων ατόμων που χρήζουν ειδικής μέριμνας, με αποτέλεσμα και αυτά να κινδυνεύουν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία" προσθέτουν και συμπληρώνουν ότι σημαντικός αριθμός κρατουμένων που δηλώνουν ότι είναι ανήλικοι και κρατούνται ως ενήλικοι.

Επιπλέον, στο δελτίο καταγράφεται "έλλειψη εξατομικευμένης προσέγγισης για τα χαρακτηριστικά, την κατάσταση και τις ανάγκες του κάθε αλλοδαπού υπηκόου που συλλαμβάνεται, μη χρήση εναλλακτικών της κράτησης μέτρων, αμφιβόλου νομιμότητας και αδικαιολόγητη επίκληση της δημόσιας τάξης ως λόγου κράτησης, κράτηση ατόμων των οποίων η απέλαση προσκρούει στην αρχή της μη επαναπροώθησης συμπεριλαμβανομένων και των αιτούντων άσυλο, κράτηση πάνω από έξι μήνες παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες καθώς και κράτηση ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας".

Επιπλέον καταγγέλλεται ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, θέρμανση, ρούχων, διερμηνείας και ενημέρωσης των κρατουμένων.

Τέλος, γίνεται λόγος για "ικανοποιητικές υλικές συνθήκες κράτησης και καλές πρακτικές ως προς τις παρεχόμενες στους κρατούμενους δυνατότητες απασχόλησης και ψυχαγωγίας στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Ξάνθης και Δράμας".
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ