ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Λαϊκή Ενότητα Αργολίδας: Οι κάτοικοι της Αργολίδας ανταποκρίθηκαν, οι διοικούντες;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:52:00 μ.μ. | |
 Οι τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση του προσφυγικού από την πλευρά της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αντιπροσφυγικής πολιτικής: αποδέχτηκε τη στρατιωτικοποίηση (φράχτες, Frontex, NATO), πλειοδότησε στο «να τους πάρει η Τουρκία», ξανάνοιξε τα στρατόπεδα, προαναγγέλλοντας επιπλέον μαζικές επαναπροωθήσεις «παράτυπων» με την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που καταργεί την συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Μία πτυχή αυτής της "διαχείρισης" εφαρμόζεται στην Αργολίδα, συγκεκριμένα, εδώ και δεκαπέντε ημέρες μεταφέρθηκαν, χωρίς καμία προετοιμασία και με μικρή ενημέρωση για τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος, στο Λυγουριό και στο Πόρτο Χέλι περίπου 200 πρόσφυγες από την Συρία και το Ιρακ. 

Παρολαυτά είναι εντυπωσιακή η στήριξη που τους παρέχουν οι μόνιμοι κάτοικοι του νομού, υπερκαλύπτοντας τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αντίστοιχοι δύο Δήμοι, οι οποίοι κατά κύριο λόγο παρακολουθουν τις εξελίξεις. 

Έτσι, εγείρεται ένα βασικό ζήτημα σχετικά με την τύχη των συγκεκριμένων προσφύγων και για αυτό το λόγο ζητάμε να παρέμβει η περιφερειακή αρχή και συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας σε συνεργασία, καταρχήν, με τους δυο Δήμους (Επιδαύρου και Ερμιονίδας) στην περιοχή των οποίων φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, ώστε να γίνει γνωστό το μέλλον τους μετά το πέρας του προγράμματος προσωρινής εγκατάστασης τους στις 31/3. 

Εδώ, χρειάζεται να σημειώσουμε, πως είναι σημαντικό να υπερβεί το καθεστώς αφωνίας του, ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής και από κοινού με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να εργαστούν για να βρεθεί η καλύτερη λύση που ταιριάζει σε ανθρώπους με την ιδιοτητα του πρόσφυγα. 

 Δηλαδή, να απευθυνθούν θεσμικά οι παραπάνω, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στην ΜΚΟ που μεσολαβεί στην επικοινωνία με τους ξενοδόχους, προκειμένου να ενημερωθούν για το που θα βρεθούν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα τρία ξενοδοχεία του νομού όταν θα λήξει στο τέλος του μήνα η περίοδος φιλοξενίας τους. 

Εν συνεχεία, εφόσον οι πρόσφυγες στο σύνολο τους ή κάποιοι/ες από αυτούς/ες επιθυμούν να παραμείνουν στην Αργολίδα, συντονισμένα οι παραπάνω διοικούσες αρχές του νομου να ζητήσουν με σθεναρό τρόπο την παράταση της παραμονής τους, γιατί θεωρουμε ότι στα σημεία που διαμένουν, οι συνθήκες φιλοξενίας τους είναι καλές και τους ανακούφισαν μετά από ένα διάστημα έντονης ταλαιπωρίας στην διάρκεια της προσφυγικής τους πορείας. 

Καταληκτικά, δεν μπορούμε να δεχτούμε το έλλειμα ενημέρωσης και την άγνοια για την τύχη αυτών των ανθρώπων από τους οργανισμούς που τους έφεραν στην περιοχή, αλλά και από τον κυβερνητικό μηχανισμό, ειδικά άμα τη φυγή τους από την Αργολίδα, είναι πιθανό να καταλήξουν στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο από τα υπό διαμόρφωση κέντρα "φιλοξενίας" - καταυλισμούς με τις γνωστές ελλείψεις τους που δεν τα καθιστούν ανθρώπινα και στην χειρότερη περίπτωση στον καταυλισμό της Ειδομένης ή σε κάποια πλατεία της Αθήνας.

ΛΑΕ Αργολίδας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ