ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Αντιπολεμική Εκδήλωση - Συζήτηση με τους συγγραφείς Π. Κοροβέση και Α. Τζάρα στο Ναύπλιο

 Μπαίνοντας στον ένατο χρόνο της καπιταλιστικής κρίσης, μια ματιά στο ζοφερό κλίμα που επικρατεί στη βαλτωμένη παγκόσμια οικονομία αρκεί για να καταλαβαίνει κανείς πως δε διαφαίνεται κάποια εύκολη διέξοδος από τη σκοπιά του καπιταλιστικού συστήματος.


Πριν από 25 περίπου χρόνια, διάφοροι απολογητές του συστήματος εγκωμίαζαν την ανατροπή της ΕΣΣΔ ως προοδευτική εξέλιξη που θα έφερνε ειρήνη και δημοκρατία στον πλανήτη. Σήμερα, 15 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο «ενάντια στην τρομοκρατία», η ειρήνη αυτή δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα – κάθε άλλο, ο πλανήτης τραβιέται ολοένα και πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου. Άλλοτε με άμεσες εισβολές και άλλοτε με έμμεσες επεμβάσεις, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του έχουν μετατρέψει σε σωρούς ερειπίων μια σειρά από χώρες – Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Υεμένη – δολοφονώντας αμέτρητους ανθρώπους και προκαλώντας το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με 60 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται. Στη Συρία, το επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας εδώ και αρκετό καιρό, ο ενορχηστρωμένος από το δυτικό ιμπεριαλισμό πόλεμος για αλλαγή καθεστώτος μαίνεται από το 2011. Η πρόσφατη κατάρριψη ενός ρώσικου πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία (χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ) ανέβασε τον πήχη της βίας στην περιοχή, απειλώντας να μετατρέψει έναν περιφερειακό πόλεμο σε πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, ο δυτικός ιμπεριαλισμός προετοιμάζεται συνειδητά για πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την περικύκλωση της Ρωσίας, με τις ΗΠΑ πρόσφατα να τετραπλασιάζουν το κομμάτι του στρατιωτικού προϋπολογισμού τους που αφορά την Ευρώπη με σκοπό να «αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα», ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια έστηναν, σε συνεργασία με την ΕΕ, ένα πραξικόπημα με αιχμή του δόρατος φασιστικά τάγματα εφόδου στην Ουκρανία. Το «πίβοτ στην Ασία» του Ομπάμα, που σκοπό έχει την περικύκλωση της Κίνας, έχει σημάνει την ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτική οικοδόμηση των νατοϊκών δυνάμεων στην Άπω Ανατολή καθώς και την εκρηκτική στρατιωτικοποίηση των περιφερειακών τους συμμάχων. Οι αλλεπάλληλες προκλήσεις του δυτικού ιμπεριαλισμού ενάντια στους ανταγωνιστές του φέρνουν την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με το φάντασμα ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων με ανυπολόγιστες συνέπειες. Εξυπακούεται πως η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, συμμετέχει σε αρκετές από τις παραπάνω προετοιμασίες – και οι ναυτικές δυνάμεις που περιπολούν στο Αιγαίο αρκούν για να το πιστοποιήσουν.

Οι προετοιμασίες για πόλεμο στο εξωτερικό απαιτούν και την κατάλληλη προετοιμασία στο εσωτερικό, που περιλαμβάνει το προκαταβολικό τσάκισμα της όποιας αντίστασης των υποτελών, την επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και το πότισμα του πληθυσμού με εθνικισμό, τάξη και ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως επίσης και η νομιμοποίηση ανοιχτά ρατσιστικών και κανιβαλικών ιδεών, που θεωρούνταν περιθωριακές μέχρι πρόσφατα, στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Η ισλαμοφοβία βρίσκει τη θέση της στο βασικό μέτωπο της ρατσιστικής, νεοαποικιοκρατικής προπαγάνδας. Μια ματιά στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση Ολλάντ-Βαλς έχει χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σαρλί Εμπντό για να επιβάλει επ’ αόριστον ένα κράτος έκτακτης ανάγκης και την αναστολή μιας σειράς βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, αρκεί για να το δει κανείς αυτό.

Εκτός όμως από πηγή δυστυχίας και καταστροφής, ο πόλεμος έχει αποτελέσει διαχρονικά και παράγοντα κοινωνικών αλλαγών – είτε προς τα εμπρός, είτε προς τα πίσω στη σπείρα της κοινωνικής εξέλιξης.

Σας καλούμε το Σάββατο 9 Απρίλη στις 19:30, στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου να συζητήσουμε για αυτά τα θέματα με τον Περικλή Κοροβέση, συγγραφέα και δημοσιογράφο και τον Άκη Τζάρα, συγγραφέα και αρθρογράφο στο περιοδικό avantgarde.

Σας περιμένουμε !

Αντιφαστιστικό – Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ