ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ανδριανός στη Βουλή για αγροτικούς συνεταιρισμούς, ελληνικό γάλα, γιαούρτι και καταβολή δεύτερης δόσης βασικής ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:52:00 μ.μ. | |
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις”, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Καταρχήν να ξεκινήσω από αυτό που είπε ο αγαπητός συνάδελφος ο κ. Δημαράς, που μας ταυτίζει στο θέμα των συνεταιρισμών με το ΠΑΣΟΚ. Μάλλον δεν καταλάβατε καλά την εισήγηση του συναδέλφου από την πλευρά αυτή. Εάν είδατε και αν ακούσατε, θα διαπιστώσετε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά και την επίθεση που έκανε στη ΝΔ που άσκησε κριτική στην πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνών κόμμα κατά την δεκαετία του ’80, γιατί πραγματικά οι βάσεις και η εξέλιξη των συνεταιρισμών νομίζω ότι είναι εμφανές πότε μπήκαν και πώς κατέληξαν αυτοί οι συνεταιρισμοί σε απαξίωση. Είναι όλοι υπερχρεωμένοι, και νομίζω ότι και ο κύριος συνάδελφος, ο οποίος είναι μάλιστα απών τώρα και δεν επιτρέπεται να κάνω αναφορά σε αυτόν, δεν πρέπει να είναι και πολύ ευχαριστημένος από όλη αυτή την εξέλιξη και την κατάντια του συνεταιριστικού κινήματος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς πιστεύω σε αυτή την αίθουσα δεν διαφωνεί πως το συνεταιριστικό κίνημα χρειάζεται εξυγίανση καθώς έχει απαξιωθεί εδώ και δεκαετίες. Το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το συνεταιριστικό κίνημα - οι περισσότεροι συνεταιρισμοί είναι σφραγίδες, είναι υπερχρεωμένοι, το γνωρίζουμε όλοι αυτό - δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι και όλους τους συνεταιρισμούς. Υπάρχουν παραδείγματα όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά, και για να μην φανεί ότι παινεύω τον τόπο μου και αναφέρω κάποιον συνεταιρισμό από την Αργολίδα, θα αναφέρω ως παράδειγμα τον Αγροτικό Σύλλογο της Ζαγοράς του οποίου τον Πρόεδρο πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε στην Επιτροπή Περιφερειών για το σημαντικό λοιπόν έργο που επιτελείται για την ανάπτυξη και την κερδοφορία με μεγάλα οφέλη στους αγρότες παραγωγούς.

Το ανθρώπινο λοιπόν δυναμικό προφανώς υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται είναι πρώτον το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, δεύτερον η προβολή των παραδειγμάτων της επιτυχημένης δράσης - και βεβαίως το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να το αναζητήσουμε και σε άλλες χώρες, αναφέρθηκαν εδώ από άλλους συναδέλφους τα επιτυχημένα μοντέλα σε χώρες όπως είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία - και βεβαίως, τρίτον το κράτος να σταθεί αρωγός στους παραγωγούς και να σταματήσει επιτέλους να βάζει συνεχώς εμπόδια σε όσους προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να παράγουν.

Αυτός ο τρίτος άξονας έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα σήμερα με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, το ξένο και συχνά αθέμιτο ανταγωνισμό, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές του παραγωγού, τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, τις καθυστερήσεις πολλές φορές στην καταβολή των ενισχύσεων των αποζημιώσεων, και βεβαίως την θεσμική ανασφάλεια και τις πάμπολλες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Σε κάθε περίπτωση εμείς πιστεύουμε, όπως αναλυτικά ανέφερε και ο Εισηγητής μας, ότι το νομοσχέδιο δεν απαντά στα προβλήματα ούτε του συνεταιριστικού κινήματος, ούτε του αγροτικού κόσμου ευρύτερα, για αυτό άλλωστε επί της αρχής το καταψηφίζουμε.

Εμείς πιστεύουμε στον έλεγχο της νομιμότητας, πιστεύουμε πως ένα εύρυθμο θεσμικό πλαίσιο είναι κριτήριο της επιτυχίας, αλλά πιστεύουμε εξίσου πως προϋπόθεση της επιτυχίας είναι και η ελεύθερη συμμετοχή και λειτουργία των συνεταιρισμών που θυσιάζεται στο παρόν νομοσχέδιο στο βωμό της αριθμητικής προσώπων. Ακόμη, βλέπουμε, διαπιστώνουμε ότι μπαίνουν κάποια εμπόδια, κάποιοι περιορισμοί στις συναλλαγές με τρίτους, δεν ξέρω αν αυτό βοηθά την ανάπτυξη στην δραστηριότητα των συνεταιρισμών.

Επίσης, επί τη ευκαιρία της παρουσίας του κ. Υπουργού εδώ, θα ήθελα να του θέσω το ερώτημα, βεβαίως με ηρεμία, διότι αυτό που ενδιαφέρει τον αγροτικό κόσμο, επειδή περιμένει αυτά τα χρήματα από τη βασική ενίσχυση, να μας πει ξεκάθαρα για να το ακούσει ο ελληνικός λαός: οι αγρότες πότε θα πάρουν τη δεύτερη δόση; Είναι κάτι που τους ενδιαφέρει και είναι σημαντικό να το ακούσουν από εσάς, για να είναι σίγουροι στον προγραμματισμό που θα κάνουν με τις πολλές υποχρεώσεις που έχουν.

Βεβαίως, θέτω και εγώ το θέμα για το ελληνικό γάλα, το γιαούρτι και πώς θα προστατευτεί ο Έλληνας παραγωγός αλλά και το προϊόν, το οποίο είναι σήμερα ένα από τα πιο εμβληματικά εξαγώγιμα προϊόντα της ελληνικής μας οικονομίας. Βεβαίως, είναι θετικό το γεγονός ότι αποδεχθήκατε να γίνει συνεδρίαση για αυτό το θέμα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ