ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Περιορισμοί λόγω τριστέτσας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:07:00 π.μ. |
 Οι τελευταίες εξελίξεις με τη διακοπή φυτεύσεων νέων δέντρων και η απαγόρευση εμβολιασμών, σωστές!!! μα… άργησαν πολύ να έρθουν.

Για να μπορέσει όμως να ειπωθεί, έστω το παραπάνω, θα πρέπει να γίνει μια χρονική, στα γεγονότα αναδρομή. Το ιστορικό, η ασθένεια μετοίκησε στην Αργολίδα το έτος 1996, έκτοτε, άρχισαν επίσημοι έλεγχοι από το υπουργείο γεωργίας, οι οποίοι έφεραν τα αναμενόμενα πρώτα ανησυχητικά αποτελέσματα, το έτος 2000. 

Στη περιοχή μας η ασθένεια υπήρχε ως φήμη, από την ώρα που άρχισε το πρόβλημα να αποκτά οντότητα, ως πρόεδρος τότε της ΤΚ Ανυφίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Αργολίδας και συγκεκριμένα με τον ιολόγο τον κ. Δήμου, πραγματοποιήσαμε μια μίνι ημερίδα-ενημέρωση στην πλατεία του κοινοτικού καταστήματος, σκοπός της ήταν, η ενημέρωση-πληροφόρηση όλων των κατοίκων, μιας και το εισόδημα των εσπεριδοειδών αφορά αν όχι όλο, το μεγαλύτερο παραγωγικό κομμάτι του τοπικού πληθυσμού. Η ημερίδα αυτή ήταν πολύτιμη, δυστυχώς όμως έμεινε για αρκετό χρόνο στο παρασκήνιο, έως τη στιγμή που ξαφνικά άρχισαν να γίνονται συλλήψεις κατοίκων. 

Τότε, άμεσα συγκάλεσα Συνέλευση των Κατοίκων, στην οποία συνέλευση, είχαν καλεστεί: οι δυο υπουργοί κκ Ανδριανός & Μανιάτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοδέλας, το ΔΣ Ναυπλιέων, τα ΤΣ της Ενότητας Μιδέας, το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης του δήμου Ναυπλιέων, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Δήμου, ο κ. Σ Καχριμάνης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας & τα ΜΜΕ. 

Η συνέλευση αυτή ήταν πολύτιμη, αφού μέσα από αυτή καταγράφηκαν οι προβληματισμοί των κατοίκων, έτσι, αφού οι παρευρισκόμενοι αφουγκραστήκαν τους προβληματισμούς και διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος, υπήρξε η δέσμευση των βουλευτών για πραγματοποίηση ημερίδας για τη τριστέτσα, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο Πανταζής ρουαγιαλ. Στην ημερίδα αυτή, παρευρέθησαν πλήθος γεωπόνων, ισπανός επιστήμονας, παραγωγοί της Άρτας, κλιμάκιο της Κύπρου, η κ. Βαρβέρη από το Μπενάκειο, κ.α. η ημερίδα αυτή ήταν αναγκαία να γίνει, αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια, πολύτιμη και κατατοπιστική.

 Στη παρούσα φάση, θα μνημονεύσω 2 από τα στοιχεία που αποκόμισα, 

1. Η Κύπρος εκείνη τη στιγμή (δεν ξέρω για τώρα) ήταν έτη! μπροστά, όχι μόνο από την Ελλάδα μα και από την Ισπανία, είχε βρει μια λύση στο πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο αφού το ανίχνευσαν στη πορεία το περιόρισαν, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90%, αξίζει πιστεύω να αναφέρω τη διαδικασία, αφαιρούσαν μόνο! το ύποπτο δέντρο, και ερευνούσαν το συγκεκριμένο κτήμα, για μια πενταετία. Το κτήμα ξεριζωνόταν εξ ολοκλήρου, στη περίπτωση μόνο! αν ήταν ύποπτα το 10% των φυτών, 

2. στην ημερίδα αυτή, έλαβε μέρος και ο υπεύθυνος του δεντροκομικού σταθμού του Πόρου, ο οποίος, αφού ανέφερε το όνομα και την ιδιότητα του, είπε: μου έφεραν 40 δέντρα από την Κύπρο, με σκοπό τη λήψη και τη διάθεση πολλαπλασιαστικού υλικού… από τότε που τα παρέλαβα, τα ποτίζω κ.λ.π. μα κανένας, ποτέ! δεν έχει ενδιαφερθεί για αυτά… δεν έχει έρθει ποτέ! Κανένας… έστω να τα δει, τι να τα κάνω; το τελευταίο λοιπόν, είναι άξιο αναφοράς! διότι αποδεικνύει περίτρανα, την προχειρότητα της όλης κατάστασης, μιας κατάστασης η οποία έχει φέρει τον αγρότη και όχι μόνο (είναι γνωστό ότι το αγροτικό εισόδημα κινεί τα πάντα στον τόπο)… της περιοχής.. σε τραγικά δύσκολη θέση (η ημερίδα είχε καταγραφεί ηχητικά (για τους δύσπιστους)). 

 Βλέπουμε λοιπόν, ότι αν και η ασθένεια υπάρχει στο νομό 20 έτη, με τα 16 από αυτά επίσημα, η απαγόρευση για την φύτευση νέων φυτών και στη διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού, έγινε σήμερα. Κύριοι, λυπάμαι… αλλά αυτό γίνεται μόνο για να καλύψουμε τις θέσεις μας. Αυτή η παράληψη, είναι ο βασικότερος όλων λόγος, της εξάπλωσης της ασθένειας σε μεγάλες αποστάσεις! είναι ο βασικός συντελεστής της καταστροφής του αγροτικού εισοδήματος! Προφανώς, η Εισαγγελία Ναυπλίου, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ όψιν και αυτά τα στοιχεία, και να κινηθεί εξίσου… ανάλογα.

Το πράγμα όμως έχει φτάσει στο απροχώρητο, θα πρέπει να υπάρξουν και προτάσεις έκτος από καυτηριασμούς. Θα παρακαλέσω λοιπόν, το δήμο Ναυπλιέων με τις υπηρεσίες του, τη ΤΚ Ανυφίου, όπως προβούν σε στοχευμένες ενέργειες, προκειμένου να δούμε την επόμενη μέρα, δεν ξέρω γιατί δεν είχε… και δεν ξέρω αν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είχε αποτυπωθεί στον σχεδιασμό του ΣΧΟΟΑΠ, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ένα σημείο στο βουλευτικό. Ζητώ λοιπόν, να καταγραφεί η περιοχή και να δούμε το θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών με τον ΣΧΟΟΑΠ ή με όποιο άλλο τρόπο. Θα μπορούσε επίσης, σε επίπεδο Περιφέρειας, στα πλαίσια της αγροτικής ανάπτυξης, να αναζητηθούν τρόποι αλίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων.. σε ότι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων και της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Κύριοι, το θέμα είναι σοβαρότατο, προσωπικά θα αφήσω να περάσει το Πάσχα, αν τίποτα δεν έχει συμβεί, με τη δικαιοδοσία του άρθρου 95 του ν. 3463/2006 θα αναζητήσω τις όποιες, εκ νέου… δικαιώσεις.

Μ.Τ.Σ./Τ.Π. της Τ.Κ. ΑΝΥΦΙΟΥ
ΚΩΝ/ΝΟΣ Π. ΚΑΡΑΜΠΗΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ