ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ανδριανός στη Βουλή για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής: Είναι απαράδεκτη και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:08:00 μ.μ. | |
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός ως εισηγητής του κόμματος στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη πρακτική της κυβέρνησης να καταθέτει τροπολογίες άσχετες με το θέμα των συζητούμενων νομοσχεδίων τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

“Θέλω να αναφερθώ στην απαράδεκτη πρακτική της κυβέρνησης να καταθέτει τροπολογίες άσχετες με το θέμα των συζητούμενων νομοσχεδίων, πολλές από αυτές μάλιστα εκπρόθεσμες. Αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και πρέπει και το Προεδρείο να το θέσει και στη Διάσκεψη των Προέδρων. Δεν μπορεί λοιπόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να έρχονται σήμερα το πρωί και να κατατίθενται υπουργικές τροπολογίες στις 10:15 ενώ έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση, ή στις 7 το βράδυ την προηγούμενη της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στην καλύτερη περίπτωση η πρακτική αυτή καταδεικνύει ασύγγνωστη προχειρότητα και ανεπάρκεια, στην χειρότερη αποκαλύπτει αδιαφανείς μεθοδεύσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, όπως συμβαίνει με τις τροπολογίες υπ' αριθμό 320 και 322, έχουμε να κάνουμε με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών, και μάλιστα, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα “κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων δημοσιολογιστικού χαρακτήρα” - ούτε Διαύγεια, ούτε τίποτα. Αυτά είναι εκατομμύρια, είναι χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Οφείλει ο Έλληνας φορολογούμενος να γνωρίζει πού πάνε αυτά τα χρήματα και με ποιες διαδικασίες.

Και θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη της οικονομικής στήριξης τόσο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, όσο και των δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Αυτό όμως δεν δίνει άλλοθι για αδιαφανείς διαδικασίες της τελευταίας στιγμής. Αν μη τι άλλο, η επιλογή αυτής της απαράδεκτης διαδικασίας από την Κυβέρνηση αφήνει εύλογες σκιές για τη σκοπιμότητά της. Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί η προκλητική απόπειρα να νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων χαρακτηρισμένες “ανοίκειες πληρωμές” στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μια διάταξη σε χθεσινό σχέδιο νόμου που απεσύρθη άρον-άρον.

Και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να μην δίνει καμία αφορμή σε όσους θέλουν για τους δικούς τους σκοπούς να υποστηρίξουν ότι η κοινωνική πολιτική χρησιμοποιείται ως άλλοθι διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με επιτήδειους που πλουτίζουν με αδιαφανείς τρόπους, καλυπτόμενοι κάθε φορά πίσω από έκτακτες ανάγκες και ευγενείς σκοπούς.

Εμείς σ' αυτό το άλλοθι δεν θα συναινέσουμε. Και δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στην Κυβέρνηση, που ενώ είχε κάθε δυνατότητα να επιλύσει αυτές τις ανάγκες με διαφανή και συμβατό προς τον κοινοβουλευτισμό τρόπο, επέλεξε αυτή την απαράδεκτη διαδικασία της αδιαφάνειας και των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής. Είναι ευθύνη σας να τηρείται η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία διαφάνειας, ώστε οι αγρίως φορολογούμενοι πολίτες να ξέρουν επακριβώς πού και με ποιες διαδικασίες πάνε τα χρήματά τους.

Γι' αυτό και καταψηφίζουμε τις τροπολογίες αυτές, και ψηφίζουμε μόνο την τροπολογία 315 για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις, καθώς αφορά παρατάσεις προς αποφυγή νομοθετικού κενού ήδη υφιστάμενου νομικού πλαισίου ενόψει βεβαίως και των διαπραγματεύσεων.

Θέλω να επισημάνω, κύριε Πρόεδρε, ότι η 320 και 322 τροπολογία αναφέρεται σε δαπάνες ακόμα και αρχίζοντας από το Μάιο του 2015. Δεν μπορεί λοιπόν αυτές οι δαπάνες εδώ και ένα χρόνο να έρχονται με αυτόν τον τρόπο και να νομιμοποιούνται. Δεν καταλαβαίνουν προφανώς οι κύριοι της Κυβέρνησης και οι κύριοι Συνάδελφοι, ότι οι ίδιοι με την επιλογή αυτή ρίχνουν σκιές και δημιουργούνται εύλογες αμφιβολίες για το ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν αυτές οι διατάξεις.

Εσείς οι ίδιοι, κύριοι Συνάδελφοι, ήσασταν που ως αντιπολίτευση ζητούσατε μετ' επιτάσεως διαφάνεια και τήρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων. Τώρα που είστε στην Κυβέρνηση τα έχετε προφανώς ξεχάσει όλα αυτά, αφού περνάνε εβδομάδες χωρίς νομοθετικό έργο και έρχεστε στις κυρώσεις συμβάσεων να νομοθετήσετε μ' αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο φέρνοντας εννιά και δέκα τροπολογίες την τελευταία στιγμή. Πιστεύω δυστυχώς ότι εσείς οι ίδιοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας υπονομεύετε σημαντικότατα πεδία πολιτικής”.

Απαντώντας σε αναφορά της αρμόδιας Υπουργού κ. Φωτίου, ο κ. Ανδριανός επεσήμανε τα εξής:

“Να μη μιλά για παρανοήσεις η Υπουργός κ. Φωτίου όταν κατατίθεται τροπολογία 11.30 η ώρα. Είναι απαράδεκτες οι μεθοδεύσεις, είναι αντισυνταγματικές κυρία Φωτίου. Εμείς μπορεί να ψηφίζουμε και ψηφίσαμε μέτρα τα οποία πραγματικά βοηθούν κοινωνικές δομές, όμως δεν ψηφίζουμε μεθοδεύσεις ή αδιαφάνεια. Εγώ σας έκανα κριτική για την αδιαφάνεια, γιατί έρχεστε εκ των υστέρων, για δαπάνες που έχουν γίνει από το Μάιο του 2015 να φέρετε διατάξεις κατά παρέκκλιση, όπως αναφέρεται στην τροπολογία κάθε δημοσιολογιστικού ελέγχου. Για ποίο λόγο, γιατί να μην υπάρχει διαφάνεια σ' αυτές τις δαπάνες; Βεβαίως τα χρήματα να πάνε στις δομές φτώχειας, συμφωνούμε, αλλά πρέπει να πάνε με διαφανή τρόπο, με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Αν είχε τηρηθεί ο νόμος, γιατί η ανάγκη να φέρετε τροπολογία;”

Στη δευτερολογία του ο κ. Ανδριανός ανέφερε:

“Θέλω να απαντήσω στις απορίες που εξέφρασαν κάποιοι συνάδελφοι, και από τα υπουργικά έδρανα Υπουργοί, για την σκληρή κριτική που άσκησε η Νέα Δημοκρατία στη διαδικασία αυτή. Και θέλω να τους πω ότι εσείς, κύριοι της Κυβέρνησης, οι ίδιοι με τις επιλογές σας και τις συγκεκριμένες διαδικασίες νομοθέτησης ρίχνετε σκιές και δημιουργείτε εύλογες αμφιβολίες για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν αυτές οι διατάξεις.

Μίλησα για τις προηγούμενες διατάξεις τις τροπολογίες στο προηγούμενο νομοσχέδιο που αφορά τη Γεωργία, αλλά και στο νομοσχέδιο για τη Μολδαβία είχαμε την τροπολογία 314 που απεσύρθη βεβαίως τώρα μετά από το αίτημα που θα υποβάλλαμε και ήδη είχαμε τις υπογραφές προς το Προεδρείο για ονομαστική ψηφοφορία. Αυτές οι μεθοδεύσεις, αυτή η διαδικασία εκθέτει πρώτα απ' όλα τους συναδέλφους. Και πραγματικά, σίγουρα δεν εξυπηρετούν αυτές οι διαδικασίες τη διαφάνεια.

Όταν βλέπουμε τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να φεύγουν από την αίθουσα σχεδόν τρομοκρατημένοι και να έρχονται μέσα να αποσύρουν την τροπολογία αυτή, νομίζω ότι οι αμφιβολίες αυτές είναι εύλογες. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί εκτιθέμεθα όταν βάζουμε υπογραφές σε τροπολογίες που εκ των υστέρων δεν είμαστε σίγουροι προφανώς για την σκοπιμότητά τους”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ