ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Έκθεση με τα ζωγραφικά έργα και χειρόγραφα του Νίκου Καρούζου στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:28:00 μ.μ. | |
  Συνέντευξη τύπου, για την έκθεση που θα λειτουργήσει έως τα τέλη Ιουνίου με τα ζωγραφικά έργα και χειρόγραφα του Νίκου Καρούζου (ιδιωτική συλλογή Γεωργίου και Χριστίνας Ξένου) και θα πραγματοποιηθεί στις Αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης του Βουλευτικού Ναυπλίου, παραχώρησαν σήμερα η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων και το μέλος του ΔΟΠΠΑΤ εικαστικός Βασιλική Σαγκιώτη που επιμελήθηκε την έκθεση.

Η πόλη που ξεχνά την ιστορία της και το παρελθόν της, η πόλη που ξεχνά τους ανθρώπους που προσέφεραν στον πολιτισμό αλλά και σε κάθε άλλο τομέα της ιστορίας της χάνει ένα μεγάλο κομμάτι από την ταυτότητά της και συχνά χάνει και τον προσανατολισμό της για το μέλλον. Το Ναύπλιο έχει αποδείξει ότι δεν ξεχνά αλλά τιμά τους ανθρώπους του.

Το τμήμα θεατρικών σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του μεταπτυχιακό του τμήμα διοργανώνουν το πρώτο Πανελλήνιο Συμπόσιο με τίτλο «ΑΡΓΟΛΙΔΑ, Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝ-ΓΡΑΦΗΣ». Αντικείμενο του συμποσίου είναι οι συγγραφείς της Αργολίδας και η διάρκειά του εκτείνεται στον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016.

Στον κύκλο αυτό ιδιαίτερη θέση έχει ο Νίκος Καρούζος, στον οποίον αφιερώνονται συγκεκριμένες εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με τον προοδευτικό σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης».

Από τον κύκλο αυτών των εκδηλώσεων δεν θα μπορούσε να λείπει ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ. Ως δική μας συμμετοχή προτιμήσαμε κάτι πρωτότυπο και έξω από την συνήθη εικόνα που έχουμε για αυτόν. Πρόκειται για τον ζωγράφο Νίκο Καρούζο. Η προσωπική φιλία και η συναναστροφή του Νίκου Καρούζου με το ζωγράφο Γιώργο Ξένο και τη σύζυγό του Χριστίνα Ντούβρη - Ξένου οδήγησαν σε ένα σύνολο ζωγραφικών έργων, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του ζωγράφου.

Το σύνολο των έργων εκτέθηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών συνοδευόμενα από έναν εξαιρετικό κατάλογο των εκδόσεων Γαβριηλίδη με τον τίτλο «ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΓΑΛΗΝΗ».

Τα έργα θα εκτεθούν στο Βουλευτικό επί 2 μήνες και έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα της προσέγγισης μιας άγνωστης πλευράς του ποιητή Νίκου Καρούζου. Μαζί με αυτά θα εκτεθεί και μια σειρά από χειρόγραφα του ποιητή.

Πρέπει να εκφράσουμε τη ευγνωμοσύνη μας προς τις εκδόσεις Γαβριηλίδη που προθυμότατα μεσολάβησαν και βοήθησαν για την διοργάνωσή της, τον συμπολίτη μας Νίκο Μαναριώτη ο οποίος ήταν ο πρώτος που πρότεινε την διοργάνωση αυτής της έκθεσης και πάνω από όλα τη Χριστίνα και τον Γιώργο Ξένο για την ελληνική προσφορά των έργων στην πόλη μας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Απριλίου.

Εκδήλωση εις μνήμην του ποιητή Νίκου Καρούζου

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, σε συνεργασία με τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου "Ο Παλαμήδης", στο πλαίσιο του 1ου Πανελληνίου Συμποσίου «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής» σας προσκαλούν την Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, Πλατεία Φιλελλήνων, Ναύπλιο, στην Εκδήλωση εις μνήμην του ποιητή Νίκου Καρούζου, «Ο Καρούζος μας εμπνέει».

Eισηγήσεις:

«Ο Νίκος Καρούζος όπως τον γνώρισα», Στρατής Χαβιαράς, Συγγραφέας

«Η Καθημερινότητα και απογοήτευση ως αίσθηση: μια μελέτη του έργου του Νίκου Καρούζου»,
Fernanda Lemos de Lima, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

«Η αγωνία και η απόγνωση: μια αισθητική της πτώχευσης στο έργο του Νίκου Καρούζου»
Luciana Póvoa de Almeida Silva, Καθηγήτρια του ελεύθερου προγράμματος Νέων Ελληνικών Σπουδών, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες στην ποίηση του Νίκου Καρούζου, με επίκεντρο την Αττική και την Αργολίδα»,
Δώρα Μέντη, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Διδάσκουσα Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης.

«Ο Καρούζος ως άνθρωπος», Άρης Βετούλης, Ιατρός

«O ποιητής Νίκος Καρούζος και η δυσημερία του στήθους», Γιώργος Πατρινιός, Ποιητής .

Προβολή αφιερώματος στο Νίκο Καρούζο, εκπομπή Μονόγραμμα αφιερωμένη στο Νικό Καρούζο (Αρχεία της ΕΡΤ).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ