ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας: Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω εισαγόμενων αμνοεριφίων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:10:00 μ.μ. | |
  Δεδομένου ότι το Πάσχα φέτος πέφτει αργά, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν ήδη διαθέσει στην αγορά μεγάλο αριθμό αρνιών και η προσφορά ελληνικών αμνοεριφίων κατά την περίοδο του Πάσχα είναι αρκετά περιορισμένη.

Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού λόγω της έλλειψης που υπάρχει στην αγορά αυξάνονται οι εισαγωγές αµνοεριφίων από τη Ρουµανία και άλλες βαλκανικές χώρες και η «µετατροπή» τους σε ελληνικά.

Οι «ελληνοποιήσεις είναι πληγή για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, αλλά και για την οικονομία της χώρας, υπονομεύεται η ελληνική παραγωγή και πλήττεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εγχώριων προϊόντων που είναι η εμπιστοσύνη του καταναλωτή στην ποιότητά τους.

Καταγγέλλουμε τη συνήθη πρακτική ορισμένων σούπερ μάρκετ να πωλούν τα αμνοερίφια σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους χονδρικής, για να λειτουργήσει ως “κράχτης”. αγοράς και άλλων προϊόντων. Η κατάσταση αυτή ξεπερνά τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία και στην αγορά.

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΦΕΤ και κάθε αρμόδια υπηρεσία:

· Να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.

· Να παρέμβουν άμεσα σε όλη την αλυσίδα από τα σφαγεία έως τα τελικά σημεία πώλησης, με αιχμή τα super market και να ελέγξουν την προέλευση των αμνοεριφίων. Είναι ενθαρρυντικό ότι γίνονται κάποιοι έλεγχοι και αποδίδουν αλλά πρέπει να εντατικοποιηθούν από όλους τους αρμόδιους φορείς.

· Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την άμεση αξιοποίηση των συλλεγόμενων στοιχείων που αφορούν την εισαγωγή κρέατος στη χώρα μας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΑΡΤΕΜΙΣ», η δοµή της οποίας αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΚ με στόχο να περιφρουρηθεί η «ταυτότητα» του ελληνικού κρέατος και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή ζητάμε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων στην ταµειακή µηχανή.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ