ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδος: Ο κ Γκανάς να απευθύνεται πρωτίστως στον Ιατρικό Σύλλογο και να μην σπεύδει να θέσει ερωτήματα μέσω του τύπου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:48:00 μ.μ. |
Δελτίο τύπου

 Σχετικά με τις δηλώσεις-ερωτήματα του κου Γκανά που αναρτήθηκαν στις 9-4-2016 στο ειδησεογραφικό ιστολόγιο με τον τίτλο «Αργολικές Ειδήσεις» και αφορούν στο πρόγραμμα ενημέρωσης κατοίκων της Αργολίδας για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
1.- Το πρόγραμμα ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου στην Αργολίδα, δεν αποτελεί πρωτοβουλία κάποιου συναδέλφου ιατρού και δη γαστρεντερολόγου, αλλά αποτελεί δράση του συλλόγου η «Αλληλεγγύη» (σε συνεργασία μάλιστα με το Ιδρυμα Μποδοσάκη), ο οποίος άλλωστε δραστηριοποιείται στο νομό Αργολίδας εδώ και 23 χρόνια, έχοντας εκπονήσει και φέρει σε πέρας κατά καιρούς δεκάδες παρόμοια προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο με τη συνδρομή ιατρών της περιοχής μας. Σημειωτέον ότι ο Σύλλογος «Αλληλεγγύη» είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καρκινοπαθών και μέλος του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού ασθενών με καρκίνο.

2.-Το πρόγραμμα ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που υλοποιείται από το σύλλογο « Αλληλεγγύη » με την συνδρομή αξιόλογων συναδέλφων μας, ειδικών γαστρεντερολόγων, σκοπό έχει την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και περιλαμβάνει παρουσιάσεις των σχετικών θεμάτων σε αίθουσες των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι σε καφενεία όπως αναληθώς αναφέρεται από τον κ. Γκανά. Επιπροσθέτως, σημειώνουμε ότι ουδείς συνάδελφός μας διεξάγει κάποια καμπάνια σε καφενεία χωριών.

3.- Οι συνάδελφοί μας ιδιώτες-γαστρεντερολόγοι είναι επιστήμονες με τις ευαισθησίες και τις γνώσεις που απαιτεί η ειδικότητά τους και λειτουργούν τα ιατρεία τους υπό το πλαίσιο που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία. Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά όρια στις πράξεις που δύναται να εκτελούνται στα ιδιωτικά ιατρεία και διαφορετικά στα ιατρεία νοσηλευτικών ιδρυμάτων (νοσοκομεία). Ειδικότερα, οι κατηγορίες του κ. Γκανά περί mal practice, όπως διατυπώθηκαν στο δημοσίευμα στο ιστολόγιο «Αργολικές Ειδήσεις», είναι άστοχες και άδικες σε ότι αφορούν το πολύ σημαντικό έργο των ιδιωτικών ιατρείων. Είναι διαφορετικό βεβαίως το ζήτημα όταν πρόκειται για γαστρεντερολογικά ιατρεία εντός κλινικών νοσοκομείων ( μόνο εκεί νοείται malpractice υπό την έννοια που το έθεσε ο κ. Γκανάς).

4.- Σε ότι αφορά το ενδοσκόπιο που κάποτε λειτουργούσε στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, λυπούμαστε που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας (έχει ολοκληρώσει τον κύκλο λειτουργίας του όπως αναφέρει ο κος Γκανάς). Ωστόσο η αντικατάστασή του που αφορά θέματα χρηματοδοτήσεων του Νοσοκομείου Ναυπλίου, προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικευμένου ιατρού Γαστρεντερολόγου που να υπηρετεί στο Νοσοκομείο Ναυπλίου για να εκτελεί τα έργα της ειδικότητας αυτής (κολονοσκοπήσεις-αφαιρέσεις πολυπόδων) με το συγκεκριμένο ενδοσκόπιο. Βεβαίως στο Νοσοκομείο Ναυπλίου δεν υπηρετεί Γαστρεντερολόγος.

5.- Ο κος Γκανάς ως μέλος του Ιατρικού Συλλόγου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όταν έχει κάποιες απορίες-ερωτήματα σχετικά με ενημερωτικά προγράμματα που διεξάγουν ιδιωτικοί φορείς στην περιοχή μας αναφορικά με τον καρκίνο και στα οποία ευλόγως συμμετέχουν συνάδελφοι ιατροί (διαφόρων ειδικοτήτων), δέον να απευθύνεται πρωτίστως στον Ιατρικό Σύλλογο και να μην σπεύδει να θέσει ερωτήματα μέσω του τύπου, με τα οποία δημιουργούνται στο κοινό εσφαλμένες εντυπώσεις. Τονίζουμε επίσης ότι το να διατυπώνονται αιχμές για την συμμετοχή ιδιωτών συναδέλφων σε σημαντικά ενημερωτικά προγράμματα ιατρικών θεμάτων που διεξάγουν νόμιμα αναγνωρισμένοι σύλλογοι καρκινοπαθών, δεν συνιστά θεμιτή πρακτική.

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας θα στηρίζει την όποια προσφορά των συναδέλφων προς την κοινωνία αλλά και την συνδρομή του έργου συλλόγων όπως αυτού της «Αλληλεγγύης».

Ιατρικός Συλλογος Αργολίδας

Η Πρόεδρος 
Στεφανοπούλου Μαυρομμάτη Δήμητρα

Η Γραμματέας 
Δαραβέλια Αγγελική
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ