ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Έρχεται δύσκολη αντιπυρική περίοδος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:16:00 μ.μ. | |
 Την έντονη ανησυχία τους για τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών το εφετινό καλοκαίρι, εξέφρασαν οι επιστήμονες σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η σχετική έλλειψη κατακρημνισμάτων (κυρίως βροχής και χιονιού) δημιουργεί ανησυχίες για δύσκολη αντιπυρική περίοδο» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Δασικών Πυρκαγιών στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος. Σύμφωνα με τον ερευνητή-δασολόγο, «ιδιαίτερα η έλλειψη χιονιού στα υψηλά βουνά μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιές στα δάση, από τις αρχές Ιουλίου, κάτι που συνήθως δημιουργεί προβλήματα, καθώς στις περιοχές αυτές η δασοπυρόσβεση με εναέρια μέσα δεν είναι αποτελεσματική, ο δε επίγειος μηχανισμός καταστολής παρουσιάζει αδυναμίες στις πυρκαγιές αυτού του τύπου» τονίζει ο κ. Ξανθόπουλος.

Εν τούτοις, όπως επισημαίνει ο ίδιος, πολλά θα εξαρτηθούν από τις βροχές που θα πέσουν τον Απρίλιο (περισσότερες βροχές αυξάνουν την ποώδη βλάστηση) και κυρίως από το αν η συνηθισμένη για το μεσογειακό κλίμα θερινή ξηρασία θα είναι παρατεταμένη (τρεις-τέσσερις μήνες) ή θα διακοπεί από δύο-τρεις βροχερές ημέρες, οι οποίες θα ανακουφίσουν τον μηχανισμό και θα μειώσουν τον κίνδυνο.

Πρόταση του κ. Ξανθόπουλου είναι να γίνουν περισσότερες προσπάθειες στην πρόληψη, η οποία πρέπει να ξεκινά από την παιδεία των πολιτών ώστε να μη γίνονται άθελά τους εμπρηστές και να περιλαμβάνει τη συμμετοχή τους (μέσα από συλλογικότητες, φορείς, οργανώσεις κ.λπ.), με την κατάλληλη εκπαίδευση, στην καταστολή της φωτιάς και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

Σήμερα λειτουργεί στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων εφαρμογή αφιερωμένη στην πρόληψη, καθώς και ειδική πλατφόρμα αξιολόγησης κινδύνου για κατοικίες που βρίσκονται κοντά σε δασική βλάστηση. Εκεί, στον πολίτη, αφού απαντήσει στο σχετικό ερωτηματολόγιο, του δίδονται αυτόματα οδηγίες για το πώς θα μπορέσει να εξαλείψει τους παράγοντες επικινδυνότητας σε περίπτωση που η τρωτότητα της ιδιοκτησίας του κρίνεται αυξημένη.

Την ίδια ώρα οι ελλείψεις στις υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες και στο πυροσβεστικό σώμα δεν καλύπτονται από τις υποσχέσεις των διοικούντων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος καταγγέλλει ελλείψεις σε στολές πυρκαγιάς, επισημαίνουν την αδυναμία να εξοπλιστούν με μέσα ατομικής προστασίας οι εθελοντές, ενώ τονίζουν ότι υποστηρίζονται από γηρασμένα πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ