ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Μανιάτης: Όχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:10:00 μ.μ. | |
 Κατά την ομιλία του στη Βουλή για το Ν/Σ για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Μανιάτης απάντησε στο "παράπονο" του κ. Τσίπρα ότι δεν τον έχουν συμπεριλάβει στην Κεντροαριστερά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματική αριστερά, με το Λεων. Κύρκο ή με τον Μιχ. Παπαγιαννάκη.


Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν αφήνει πέτρα στην πέτρα ούτε στους αγρότες και ότι καταστρέφει ό,τι δημιουργικό υπάρχει στον Πρωτογενή Τομέα: 23% Φ.Π.Α. στα εφόδια, τριπλασιασμός ασφαλιστικών εισφορών, από 13% στο 22% η φορολογία, κατάργηση του ΟΓΑ, φορολόγηση στο κρασί.

Επιπλέον, εξήγησε τους λόγους που η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψηφίζει το ν/σ, λέγοντας ότι αποπνέει απόλυτο κρατισμό, καθεστωτικού χαρακτήρα. «Γιατί χρειάζεται να νομοθετήσουμε για το εάν ένας αγροτικός συνεταιρισμός θα έχει γενικό διευθυντή και όχι υπεύθυνο marketing; Με ποια λογική πρέπει να έχουμε 20 αγρότες για να συσταθεί ένας αγροτικός συνεταιρισμός και όχι π.χ. 3 ή 5 που ζητά ο ευρωπαϊκός κανονισμός; Η ίδια η αγορά λύνει τέτοια προβλήματα. Αντί να στηρίξετε τις εξαγωγές, την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια, τις αγροτικές επενδύσεις, καταστρέφετε κάθε αγρότη που θέλει να δημιουργήσει, να παράξει, να μπει σε νέες αγορές», είπε.

Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, το πρωί ο κ. Τσίπρας μας παραπονέθηκε ότι δεν τον συμπεριλαμβάνουμε στην Κεντροαριστερά. Ναι, δεν τον συμπεριλαμβάνουμε στην Κεντροαριστερά, γιατί η Κεντροαριστερά έχει το συστατικό της Αριστεράς και η διακυβέρνηση Τσίπρα ΔΕΝ είναι Αριστερά, γιατί δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά.

ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τον Λεωνίδα Κύρκο η διακυβέρνηση Τσίπρα.

ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη η διακυβέρνηση Τσίπρα.

ΔΕΝ έχει καμία σχέση με τους πραγματικούς αριστερούς, πολλοί από τους οποίους από εμάς, έχουμε συγγενείς παππούδες και πατεράδες αριστερούς, που όμως δεν εξαργυρώσανε τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους τους αγώνες των παππούδων τους και των πατεράδων τους με διορισμούς στο δημόσιο.

ΔΕΝ είναι Αριστερά μια διακυβέρνηση η οποία κάνει βαθύ μακροβούτι στη δικαιοσύνη, που αγνοεί και εγκαταλείπει τις Ανεξάρτητες Αρχές, μια δήθεν Αριστερά που κάνει απευθείας αναθέσεις και η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων διαμαρτύρεται ότι το 70% των αναθέσεων δεν περνούν από αυτή.

ΔΕΝ είναι Αριστερά μια διακυβέρνηση που στέλνει στον Καιάδα τους δημιουργούς και παραγωγούς οποιουδήποτε καινοτόμου προϊόντος, που είναι η μεσαία τάξη.

ΔΕΝ είναι Αριστερά η παράταξη η οποία αυξάνει τον πιο άδικο οριζόντιο φόρο που είναι ο ΦΠΑ. Γιατί αν αυτό συνιστά Αριστερά, τότε αυτό που έγινε το 2014 με τις μειώσεις του ΦΠΑ, τι είναι;

ΔΕΝ είναι Αριστερά μια διακυβέρνηση που αυξάνει το ΦΠΑ στα εφόδια από 13% στο 23%.

ΔΕΝ είναι Αριστερά μια διακυβέρνηση η οποία αυξάνει το φόρο από 13% στο 22%.

ΔΕΝ είναι Αριστερά μια διακυβέρνηση που αυξάνει το φόρο στο κρασί, κάνοντας έτσι το μοναδικό ανταγωνιστικό αγροτικό επεξεργασμένο προϊόν, μη ανταγωνιστικό στις αγορές.

Και κυρίως ΔΕΝ είναι Αριστερά μια διακυβέρνηση απίστευτων ψεμάτων, ιδεολογημάτων, δημαγωγιών και λαϊκισμού, που εξαπάτησε κυρίως και πάνω από όλα τους αγρότες για τους οποίους συζητάμε σήμερα.

Να γιατί ο κ. Τσίπρας, ο αγαπημένος του κ. Καμμένου, δεν μπορεί να ανήκει ούτε στη Σοσιαλδημοκρατία, ούτε στην Κεντροαριστερά. Ας πει τα παράπονά του στον εαυτό του, στον ιστορικό του καθρέφτη, στους συνεργάτες του, που τους έχει ήδη επιλέξει ως Υπουργούς και μετά ας έρθει να κάνει παράπονα σε οποιονδήποτε άλλον.

Ξέρετε στον τόπο μου, στην Αργολίδα, με όλα αυτά που έχει «καταφέρει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πόσα στρέμματα θέλει ένας πορτοκαλοπαραγωγός για να ζήσει; Θέλει τουλάχιστον 40 (σαράντα) στρέμματα. Οι μισοί από τους παραγωγούς πορτοκαλιών πρέπει να εγκαταλείψουν τη γη τους, γιατί πια με όλα αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση, με τον «Ανάβαλο» που δεν τον προχωράει ενώ τον αφήσαμε έτοιμο, χρηματοδοτημένο και με τη μελέτη και το έργο έτοιμο, με τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που τους εγκαταλείπει, δεν έχει νόημα πια ένας αγρότης να παλεύει για να μείνει κάτω.

Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιό σας γιατί λέμε ότι είναι κρατικίστικο, γιατί αποπνέει αφόρητο κρατικισμό.

Στη δική μου αντίληψη πραγμάτων, ίσως δεν χρειάζεται καθόλου νομοθεσία για τον αγροτικό συνδικαλισμό, δεν χρειάζεται καθόλου νομοθεσία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Τι είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί; Είναι επιχειρήσεις αγροτών, παραγωγών, επαγγελματιών, είναι όμως ιδιωτικές επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας. Η Δανία γιατί δεν έχει νόμο για τους συνεταιρισμούς; Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σοβαρό συνδικαλιστικό φορέα, γιατί δεν έχουν ειδικό νόμο; Γιατί λειτουργούν μόνο με τους νόμους των υπολοίπων εταιρειών;

Ασφαλώς έχουν γίνει και σημαντικά λάθη στο παρελθόν, γι αυτό φτάσαμε στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Αντί, λοιπόν, να απελευθερώσουμε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις των αγροτών που θέλουν να ανοίξουν αγορές, να μεταποιήσουν τα προϊόντα τους, να έχουν marketing, να προχωρήσουν όσοι θέλουν και όσοι ταιριάζουν, αρχίζουμε και βάζουμε περιορισμούς.

Γιατί, κύριε Υπουργέ, εισηγηθήκατε αρχικά τριάντα τουλάχιστον μέλη συνεταιρισμών; Γιατί όχι τρεις που λέει το Βέλγιο ή πέντε που λέει η ευρωπαϊκή οδηγία; Γιατί πρέπει εσείς να πάρετε απόφαση πώς θα κάνουν τις εκλογές τους δέκα άνθρωποι που θα φτιάξουν έναν αγροτικό συνεταιρισμό; Γιατί εσείς πρέπει να τους πείτε πώς και με ποια διαδικασία θα επιλέξουν, εάν θέλουν να επιλέξουν, τον γενικό τους διευθυντή; Και γιατί γενικό διευθυντή και όχι υπεύθυνο marketing;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζουν πια τα ερωτήματα να γίνονται πάρα πολλά και τίθενται γιατί υπάρχει μια απολύτως στρεβλή, λαθεμένη, αρρωστημένη -το εννοώ πολιτικά- οπισθοδρομική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που λέγεται «αγροτικός συνδικαλισμός».

Η μόνη επίλυση που μπορεί να υπάρξει σ' αυτόν τον χώρο είναι να αφήσουμε τις δυνάμεις χωρίς κανέναν κρατικό παρεμβατισμό και ό,τι δημιουργικό, καινοτόμο, εξωστρεφές και εξαγωγικό να το στηρίξουμε για να φτιάξουμε και καλά παραδείγματα για όλους όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ