ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Μανιάτης: Σιγά μην βιάζεστε - Μισές απαντήσεις για τα προβλήματα του ιού της Τριστέτσας, της xylella και της παραγωγής της αγκινάρας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:19:00 μ.μ. | |
 Αόριστες και μισές απαντήσεις από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίων, κ. Μ. Μπόλαρη, έλαβε στην ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τις ειδικές δράσεις προστασίας, που πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, για την καλλιέργεια των πορτοκαλιών και άλλων εσπεριδοειδών από τον επιβλαβή ιό της Τριστέτσας, των ελαιοδένδρων από τον οργανισμό xylella fastidiosa και της παραγωγής αγκινάρας από την προσβολή των σαλιγκαριών.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Μπόλαρη:

«… έχει εκδοθεί ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’/1416) “μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών”…

…Σημειώνεται ότι για την έγκριση της αναγκαίας πίστωσης ως προς τις δαπάνες εξάλειψης ενός επιβλαβούς οργανισμού, απαιτείται σχετική έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, για την κάλυψη επιλέξιμων δαπανών (εκρίζωσης και καταστροφής φυτικού υλικού) εγκρίθηκε το ποσό των 150.000€ για τα έτη 2009, 2010, 2011 και 2012 και καταβλήθηκε στους υπόχρεους το έτος 2013. Το έτος 2014 διατέθηκε το ποσό των 62.522,68€, ενώ το έτος 2015 διατέθηκε το ποσό των 51.478,53€.

…Όσον αφορά στον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa, αναφέρεται ότι συμπεριλαμβάνεται στους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας, των οποίων η είσοδος απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα βάσει της Οδηγίας 2000/29/ΕΚ.

…Ψηφίστηκε και είναι σε ισχύ η Απόφαση της ΕΕ για σειρά αυστηρών μέτρων για την πρόληψη και εισαγωγή στην Ένωση του οργανισμού Xylellafastidiosa.

…Σε εθνικό επίπεδο, το ΥΠΑΑΤ συμπεριέλαβε τον οργανισμό στο επίσημο πρόγραμμα επισκοπήσεων, ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες και συγκρότησε επιτροπή για τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

…Όσον αφορά στην προσβολή καλλιεργειών αγκινάρας από σαλιγκάρια, σημειώνεται ότι το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του κατατεθειμένου προγράμματος.»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ